Pošumljavanje okoliša

Školarci u Crnom Lugu zasadili 19 sadnica crnogorice

Marinko Krmpotić

Sadnice su donirali Uprava šuma podružnica Delnice i Šumarsko društvo Delnice te prijatelji iz Čakovca. Bilo je važno djecu podučiti potrebi očuvanja prirode, rekao je Petar Hrg



CRNI LUG Svi učenici Područne škole Crni Lug, njih desetak, sudjelovalo je proteklog vikenda u pažnje vrijednoj akciji sađenja 19 različitih sadnica mahom crnogoričnog drveća. Na ideju o malom pošumljavanju okoliša škole (prostor uz igralište i pred ulazom u školu) kao i u samom mjestu (kraj kapelice, u središtu naselja) došli su članovi Mjesnog odbora Crni Lug u čije nam je ime Petar Hrg rekao da su se donacijama sadnica, stručnim savjetima i konkretnom pomoći pri sađenju pridružili Nacionalni park »Risnjak«, Auto Shop Briški, Ugostiteljski obrti »Predah« i »Katarinčini«, Trgovine »Valentin«, Grad Delnice, Šumarija Crni Lug, Šumarsko društvo Delnice te privatni iznajmljivač Hans Mulderst.


Ekološka svijest


– Posadili smo 19 sadnica koje su donirali Uprava šuma podružnica Delnice i Šumarsko društvo Delnice te prijatelji iz Čakovca. Važno je bilo u akciju uključiti našu djecu i podučiti ih potrebi očuvanja prirode jer će oni nakon što su posadili jelke voditi i brigu o njima, rekao je Petar Hrg.Goran Bukovac, predsjednik Šumarskog društva Delnice ističe da vrijednost ovakve akcije nije samo u očuvanju i uljepšanju okoliša.


Najponosniji su nakon uspješno ostvarene akcije zasađivnja, naravno, bili mali Crnolužani koji su uz pomoć svojih starijih prijatelja iz Šumarije Crni Lug zasadili najprije četiri jelkice pred svojom školom, a zatim se zajedno fotografirali uz zasađeno crnogorično ukrasno bilje kraj školskog igrališta. Bit će lijepo ako se svake godine budu slikali uz svoje zasađene jelke i ostale sadnice, jer će onda moći mjeriti kako zajedno rastu, a naravno da će im se vratiti i pogledati ih i nakon što iz svoje male školice jednog dana odu u onu veliku u Delnicama.





– Najbitnije nam je kod djece u što većoj mjeri razviti svijest o potrebi očuvanja okoliša i zaštiti prirode pa smo im zatim pri sadnji i objasnili niz pojedinosti te ih uputili kako održavati te sadnice pri čemu ćemo im mi, naravno, pomoći koliko god to bude moguće. Zasadili smo sadnice koje uljepšavaju okoliš pa vjerujem da će ih djeca i iz tog razloga održavati, a mi ćemo i u budućnosti provoditi ovakve i slične akcije pošumljavanja u kojima sudjeluju djeca osnovnoškolskog uzrasta, rekao je Bukovac.


Stalna poduka


– Zadovoljstvo ostvarenim poslom ističe i Mladen Bolf, ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice u čijem sastavu djeluje Područna škola Crni Lug.


– Kad je god to moguće mi s našim učenicima radimo na očuvanju prirode i jačanje ekološke svijesti, a ova akcija u Crnom Lugu novi je dokaz tome. Kraj matične škole u Delnicama imamo lijepo uređen prostor koji godinama služi u svrhu poduke učenika važnosti brige o okolišu i zaštiti šume, a vrlo dobro surađujemo i s delničkim ogrankom Hrvatskog šumarskog društva te Upravom šuma podružnice Delnice.


Njihovi su stručnjaci u niz navrata s našim učenicima sudjelovali u akcijama pošumljavanja i sadnje, rekao je ravnatelj Bolf naglasivši da će tu suradnju škola nastojati razvijati i dalje.