Prezentacija

Sir, češnjak i aronija u službi goranskog turizma

Marinko Krmpotić

Prva tržnica zdrave hrane u Ravnoj Gori – češnjak OPG-a Štrbac privukao pažnju posjetitelja / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Prva tržnica zdrave hrane u Ravnoj Gori – češnjak OPG-a Štrbac privukao pažnju posjetitelja / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Svoje proizvode predstavili su OPG-i Krepenc, Francisković, Marević i Štrbac, a najveći uspjeh prvog okupljanja ove vrste je što je ono iznjedrilo ideju o potrebi kontinuiranog predstavljanja ponude goranskih OPG-a, kojima će Općina Ravna Gora jednom mjesečno osigurati prostor za tržnicu



RAVNA GORA – Održavanjem redovnih sajmova ili formiranjem tzv. zdrave tržnice moguće je i kontinuirano predstavljati rad OPG-a (obiteljskih poljoprivredih gospodarstava) i jačati turističku ponudu Gorskog kotara, jasno je nakon u Ravnoj Gori održane prezentacije četiri goranska OPG-a.


Temeljna ideja i organizacija djelo je OPG-a Krepenc iz Ravne Gore, pomoć u organizaciji i sponzorstvu ponudili su Općina i TZO Ravna Gora, a uz proizvode od aronije obitelji Krepenc, moglo se uživati u džemu od borovnica i malina restorana »Bijela ruža«, raznovrsnim mliječnim proizvodima OPG-a Francisković iz Begova Razdolja, odnosno zahvaljujući ravnogorskom OPG-u Štrbac Nenad upoznati s ljekovitišću domaćeg češnjaka.


Aronija na stotinu načina – štand OPG-a Krepenc / Foto Marinko KRMPOTIĆ


Aronija na stotinu načina – štand OPG-a Krepenc / Foto Marinko KRMPOTIĆ





Najveći uspjeh prvog okupljanja ove vrste je što se na njemu iskristalizirala ideja o kontinuiranom predstavljanju ponude ravnogorskih, goranskih, ali i ostalih OPG-a, istaknula je organizatorica Dijana Krepenc.


Sir i mliječni proizvodi OPG-a Francisković / Foto Marinko KRMPOTIĆ


Sir i mliječni proizvodi OPG-a Francisković / Foto Marinko KRMPOTIĆ



– Osnivanje zdrave tržnice je jako dobra ideja, trebamo ujediniti snage i krenuti u to, a jako je dobro što nam je Općina Ravna Gora, koja nam je i za ovu priliku osigurala prostor za izlaganje, spremna pomoći pa smo već za idući tjedan dogovorili sastanak s načelnikom – rekla je Krepenc, a njene je riječi u pozdravnom obraćanju nazočnima potvrdio i sam načelnik Mišel Šćuka, izrazivši spremnost da Općina Ravna Gora jednom mjesečno osigura prostor za održavanje tržnice zdrave hrane te na taj način pomogne OPG-ima koje – što je vrlo pohvalno – uglavnom čine mladi ljudi.


Džemovi iz "Bijele ruže" / Foto Marinko KRMPOTIĆ


Džemovi iz "Bijele ruže" / Foto Marinko KRMPOTIĆ



Pomoć i sponzorstvo, kao i ovom prilikom, pružit će i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a, najavio je direktor tog Centra Dalibor Šoštarić.


Nastavak slijedi


Rahela Vitasović, direktorica TZO-a Ravna Gora, sretna je zbog toga što je domaćin prvom druženju ove vrste bila Ravna Gora, ali je posebno raduje što će sve skupa biti nastavljeno. – Već idućeg tjedna direktori TZ-a s područja Gorskog kotara i predstavnici OPG-a imat će u Mrkoplju sastanak na kojem ćemo pokušati dogovoriti daljnju suradnju, odnosno održavanje sličnih sajmova i druženja za koje smatram da bi bilo dobro da se održavaju što češće i da »gostuju« u goranskim mjestima, a jako me raduje najavljena mogućnost održavanja sajma zdrave hrane jednom mjesečno u Ravnoj Gori, na kojem bi mogli svoje proizvode predstavljati i OPG-i izvan Gorskog kotara – rekla je Vitasović.



Mladost kao bitnu komponentu uspjeha i temelj za nadu u današnja vremena koja baš i nisu laka, istaknula je jedna od najiskusnijih, Marica Francisković koja je sa suprugom Zvonkom u poslu s mlijekom još od 1991. godine. Pred nekoliko godina taj su posao nastavili njihov sin Bojan i njegova supruga Biljana.


– Opstali smo i napredujemo zato što su njih dvoje odlučlili ostati i raditi. Presretna sam jer i ovdje vidim tri OPG-a koje vode mladi ljudi iz obitelji Krepenc i Štrbac, a i kod obitelji Marević sinovi također nastavljaju posao. Te mlade ljude svakako treba podržati i pomoći im – rekla je Marica Francisković i zaslužila jak pljesak.



U lijepom prostoru SPC-a Goranka prva »mala zdrava tržnica« privukla je solidan broj zainteresiranih. Ugledni ravnogorski restoran »Bijela ruža« koji vodi obitelj Marević, a odnedavno se bavi i djelatnostima tipičnim za OPG-e, predstavio se džemom bez ikakvog konzervsa, slatkom kombinacijom od borovnica i malina. – Najprije smo džem koristili samo za potrebe restorana, ali kad smo primijetili da ga gosti često žele kupiti, odlučili smo krenuti u proizvodnju i za sada smo jako zadovoljni. Širenje posla izvan okvira restorana za nas je logično jer imamo i pansionski smještaj pa se trudimo gostima ponuditi što više – rekla je Zrinka Marević, dodavši da su krenuli i sa sadnjom tulipana, zasadivši 23.000 cvjetova, a ove godine će ih biti i više.


Korisno svima


Tik do njihovog štanda sve se bijelilo od palete mlijeka i mliječnih proizvoda (jogurt, skuta, škripavac i razne druge vrste sireva) OPG-a Francisković koji u zgradi gdje je održana ova prezentacija, ima i mljekomat. Biljana Francisković rekla nam je da je spajanje turističke s ponudom goranskih OPG-a korisno za jedne i druge, kao i za kupce koji će brzo prepoznati kako na ovakvim skupovima mogu kupiti vrlo kvalitetne proizvode. – Zato mislim da bi bilo dobro da se širimo po Gorskom kotaru, posebno tijekom ljetnih mjeseci kad je puno više turista – rekla je Biljana Francisković.


Štand do njihovog odisao je mirisom češnjaka kojeg, budući da mu još nije vrijeme, nije bilo za kupiti, ali je namaz od češnjaka bio slastan, a Josipa Štrbac nam je u ime OPG-a Štrbac rekla da su u posao s češnjakom krenuli jer je na tržištu očita potreba za zdravom hranom.


Djelić Proljetnog sajma vidjeti se moglo i u Radničkom domu / Foto Marinko KRMPOTIĆ


Djelić Proljetnog sajma vidjeti se moglo i u Radničkom domu / Foto Marinko KRMPOTIĆ



– Zna se da je češnjak i hrana i lijek, a na goranskom području uspijeva. Zasadili smo crveni i bijeli češnjak. Zimsku sadnju smo obavili zasadivši 100 kg, a sad krećemo u proljetnu sadnju. S tržištem nema nikakvih problema jer sve što mo zasadili imamo rezervirano za prodaju – rekla je Josipa Štrbac.