Nakon 20 godina sudovanja

Severinski dvorac napokon vraćen Gradu Vrbovskom

Marinko Krmpotić

Muzej, hotel, rezidencijalni objekt ili nešto treće, nakon temeljitog preuređenja smjestit će se u zrinsko-frankopanskom dvorcu u Severinu na Kupi i to je za tamošnje mještane najljepša vijest ovog proljeća 



Upravo stoga vijest o rješenju višegodišnjeg sudskog procesa vrlo je važna i mogla bi, krenu li zbivanja u pravom smjeru, značiti i oporavak cijeloga ovog kraja. Naime, severinski dvorac zbog svoje je povijesne važnosti i relativno dobre očuvanosti izniman turistički potencijal. Uz puno truda i ulaganja može se pretvoriti jedan od turističkih brandova cijelog Gorskog kotara. Svjestan je toga i gradonačelnik Vrbovskog Željko Mirković koji prije svega ističe zadovoljstvo činjenicom da je sudski postupak napokon gotov. 


    – Nakon što je Upravni sud odbio žalbu obitelji Arko, presuda je postala punomoćna i mi sada čekamo postupak uknjiženja nakon čega ćemo moći odlučiti što dalje. Razmotrit ćemo različite mogućnosti, ali već sada je jasno da će za obnovu i preuređenje dvorca trebati puno novca, što znači da bez pomoći Županije i države, ili pak nekog jakog privatnog ulagača, to sami nećemo moći učiniti. Naravno, nadležne institucije već smo obavijestili o svemu i svakako ćemo učiniti sve da taj objekt iznova zaživi i donosi korist ovom kraju i ljudima koji tu žive. Već smo čuli nekoliko različitih prijedloga (rezidencijalni prostor, starački dom, muzej, hotel…) a što će od svega biti sada je teško reći, iako je jasno da će sve što bude rađeno biti u suradnji s Ministarstvom kulture i stručnjacima Konzervatorskog odjela, rekao je Mirković. 


   Sport i zabava


Vijest o riješenom statusu severinskog dvorca oduševila je i mještane toga kraja pa tako Vojin Božović, predsjednik Mjesnog odbora Severin na Kupi, ističe kako sada treba učiniti sve da dvorac što prije zaživi: »Radnici koje je nedavno Grad Vrbovsko uposlio na javnim radovima napravili su proteklih dana odličan posao uređenja vanjskog okoliša, a u planu je i uređenje unutrašnjosti. Nikako se sada ne smije stati i što prije potrebno je odrediti ciljeve daljnjeg rada te vratiti taj objekt u život. U kom će to obliku biti ja ne znam, ali većina ljudi smatra da bi najbolje bilo kada bi dvorac imao ulogu turističkog i povijesnog lokaliteta. Uz dobro uređen okoliš i unutrašnjost to bi mogao biti svojevrsni muzejski prostor u koji bi turisti sigurno rado dolazili. Na ruku nam ide i to što smo prethodnih godina kroz aktivnosti mjesnog odbora učinili jako puno na uređenju prostora samog središta mjesta koje se nalazi neposredno uz dvorac. Napravili smo veliku i lijepu pozornicu na kojoj može nastupiti veći broj ljudi. Uredili smo dječje igralište i boćalište, napravili tribine uz igralište za male sportove, a budući da je sve to u neposrednoj blizini Doma kulture, jasno je da na jednom mjestu, uz sam dvorac, imamo i pravi mali sportsko-zabavni kompleks koji također može služiti u turističke svrhe.