Građanski aktivizam

ŠUME SU ŽIVOT Akcija pošumljavanja počinje u subotu u Delnicama

Marinko Krmpotić



DELNICE U Delnicama je sve spremno za veliku akciju »Šume su život« tijekom koje bi ove subote na lokaciji Šaroglin, nekih osam kilometara od Delnica u smjeru Crnog Luga, uz nazočnost oko 600 sudionika, trebalo biti zasađeno 10.200 sadnica, govori nam Saša Kajfeš, direktor poduzeća Croatian Way koje organizira ovu hvale vrijednu akciju koja privlači veliku pažnju zbog čega su svi u Croatian Wayu, oduševljeni.


Akcija pa zabava


– Naša je temeljna aktivnost razvoj turizma, a logično je da se uz to veže i briga o zaštiti okoliša pri čemu svi mi koji živimo u Gorskom kotaru jako dobro znamo da je u posljednjih pet godina naš zavičaj doživio prirodne katastrofe koje su bitno naštetile našem najvećem bogarstvu – šumi. Najprije ledolom, potom potkornjak te na kraju i olujno jugo devastirali su toliko kvalitetu šuma Gorskog kotara da je, uz rad Hrvatskih šuma, nužna i reakcija nas svih ostalih. Upravo stoga mi smo odlučili kroz ovaj neprofitni program potaknuti sve generacije da zajedno djeluje na obnovu pogođenih šumskih područja te da kroz edukaciju, direktan rad na terenu i razumijevanje prirode u kojoj živimo damo najbolje od sebe da je očuvamo. Baš stoga izuzetno smo zadovoljni odazivom i zahvalni smo svima koji će nam se u subotu priključiti i dati svoj doprinos očuvanju goranske šume, govori Saša Kajfeš.


Svi sudionici ove će se subote od 8 do 9 sati okupiti na dvije lokacije – osnovci kod Doma zdravlja, a ostali na trgu 138. brigade HV-a. Polazak prema Šaroglinu najavljen je najkasnije za 9,15 sati, a akciju će na točno 27 zasebnih parcela voditi šumari čija nazočnost jamči da će svih 10.200 sadnica biti kvalitetno zasađeno. – Uz taj direktan rad na zasađivanju, na terenu će biti organizirana i mala škola u prirodi za djecu na temu »Šume su život«, a u poslijepodnevnim će satima na delničkom Trgu biti priređen prigodni glazbeni koncert, najavljuje Kajfeš napominjući da na uključivanju u akciju posebno treba zahvaliti predstavnicima Hrvatskih šuma podružnice Delnice, Pilane Gec, Grada Delnica, TZ-a i predstavnike/djelatnike Policijske postaje Doma zdravlja, delničkih vatrogasaca, Hrvatske vojske, osnovne i srednje škole s profesorima, učenicima i roditeljima te udrugama i klubovima s područja Grada Delnica.


Često se kaže da brojke govore najdirektnije, a u ovom je slučaju zaista tako. Naime, prema dokumentu Green infrastructure enhancing Europe’s capital, godišnje se u Europi uništi više od 1.000 km2 (10.000 ha) prirodne površine u svrhu izgradnje stambenih, industrijskih, rekreativnih i ostalih infrastrukturnih projekata.




S druge strane, u Gorskom kotaru je, ističe Kajfeš, tijekom posljednjih pet godina kroz tri žestoke elementarne nepogode uništeno više od 1.500.000 m3 mješovite šume (više od 300.000 stabala od kojih su mnoga starija od 100 godina), a razoreno je više od 5.000 hektara šumske površine što odgovara veličini 8.000 nogometnih igrališta. Zato je pomoć itekako potrebna!



Značajna podrška


– Zahvalni smo ljudima koji vode neke od spomenutih institucija, primjerice upraviteljici UŠP Delnice Ivani Pečnik Kastner, ravnatelju OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Delnica Mladenu Bolfu, Javnoj ustanovi »Priroda« i Sonji Šišić, dožupanu Petru Mamuli, delnilčkom gradonačelnik Ivica Kneževiću, zatim Milanu Majeroviću Stilinoviću, Obrtničkoj komori Gorskog kotara i mnogima drugima. Svoj je dolazak preko Facebooka najavilo i nekoliko Engleza koji s obiteljima žive u Hrvatskoj te jedna egipatska obitelj, a posebno treba istaći da smo ostvarili kontakte s jednom izraelskom tvrtkom koja je spremna pomoći nam sljedeće godine u drugoj akciji. Naravno, želja nam je ovu veliku akciju pošumljavanja pretvoriti u tradiciju te je vezati uz turizam i to na taj način da ljubitelje prirode iz cijelog svijeta, a ima ih, dovedemo na nekoliko dana u Gorski kotar, pružimo im mogućnost edukacije i zelenog turizma te sudjelovanje u akciji pošumljavanja, najavio je Saša Kajfeš.