Auto-moto rally

SPOMEN NA FRANKA KURTISA Čuveni američki inovator i autokonstruktor bio je – Goranin

Danijela Pleše

Foto D. Pleše

Foto D. Pleše



DELNICE Hladna, ali sunčana jesen u Gorskom kotaru i dalje privlači razne udruge i organizacije da tu održe svoja događanja i aktivnosti. S time na umu, već drugu godinu za redom zanimljiv memorijalni auto-moto rally »Frank Kurtis« organizirali su Etno udruga »Turanj« Brod Moravice, TZO Brod Moravice te Oldtimer klub »Delnice 1995«. Oni su u Brod Moravicama imali cjelodnevni program posvećen upravo legendarnom američkom konstruktoru trkaćih i sportskih automobila Franku Kurtisu, rodom iz Razdrtog kraj Brod Moravica. Inače, u malom goranskom mjestu Frank je bio poznat pod imenom Franjo Kuretić, dok se, trbuhom za kruhom, nije u najranijem djetinjstvu s obitelji preselio u Ameriku. Upravo je njegov život i prošlost proučavao je Dino Milić-Jakovlić, novinar, povjesničar te zaljubljenik u automobilizam, koji je zbog tog proučavanja i došao na ideju o organiziranju Memorijalnog auto-moto rallyja.


Veliki inovator


– Cilj nam je proširiti svijest o značenju Franka Kurtisa za ovaj goranski kraj, ali i šire, zbog činjenice da Hrvatske inače nema u svijetu automobilizma. Frank Kurtis sam po sebi je bio veliki inovator koji je zaslužio ovako nešto njemu u čast. Ovo nam je druga godina organiziranja i primijetili smo da smo uspjeli sve veći broj zaljubljenika u automobile zainteresirati da nam se pridruže. U budućnosti nam je plan da se ovom susretu pridruže i potomci samoga Franka Kurtisa te da možda dovedu i jedan od njegovih vrhunskih automobila – objasnio nam je jedan od organizatora, Dino Milić-Jakovlić.



Bijeli Mercedes iz 1967.g., izgledajući kao da je izašao iz talijanskog filma, mamio je pažnju posjetitelja. Njegov ponosni vlasnik Nikola Pleše već šest godina ulaže u njega, pazeći pritom na svaki detalj. Inače aktivni tajnik Oldtimer kluba »Delnice 1995« , svoj mercedes zna iznajmiti i za vožnju mladenaca,  a nabavio ga je zahvaljujući sentimentalnosti bivše vlasnice koja je htjela da auto ostane u rukama nekoga tko će ga znati i cijeniti. Impresivnu kolekciju, ali motora, ima i Šega Franc iz Slovenije, također član delničkog kluba. Inače prisustvuje na svim događanjima koja povezuju zaljubljenike u automobile i nada se da će iduće godine broj sudionika još više porasti. Do tada, na ulazu u mjesto Brod Moravice ostaje ploča koja će zauvijek otkrivati da je podrijetlom iz ovoga kraja bio veliki inovator i konstruktor, vizionar svojega doba.





Druženje je započelo na samom ulazu u Brod Moravice gdje je prigodno postavljena info ploča »Frank Kurtis« s njegovom kratkom biografijom na hrvatskom te engleskom jeziku.– Zahvaljujući sufinanciranju Primorsko- goranske županije te TZ-u Brod Moravice, uspjeli smo sakupiti potrebna sredstva za postavljanje info ploče o našem Franku koja će možda nekoga i zaustaviti u našemu mjestu – ili zbog znatiželje, ili zato jer znaju tko je on bio – pojasnio nam je prvu točku programa Dražen Brajdić, predsjednik Etno udruge »Turanj«.

Otkrivanje srodstva


Zatim je u Domu kulture Brod Moravice Dino Milić-Jakovlić održao predavanje o životu i radu Franka Kurtisa, uz pomoć članova Etno udruge Turanj – Antonija Crnkovića i Ane Golik-Petrinić, koji su na emotivan način, čitanjem pisma iz Amerike, prikazali kako su stanovnici moravičkoga kraja napuštali to područje u 20. stoljeću. Nakon održane prezentacije, svima prisutnima zahvalio je i Zdenko Jurković, inače bratić pokojnog Kurtisa, koji je tu činjenicu otkrio zahvaljujući Miliću-Jakovliću, jednom od suorganizatora.– Prije se u pismima pisalo ono što se moralo, samo kratko i jasno, stoga pisma koja su razmjenjivali moj ujak i majka nisu ni otkrivala čime se zapravo bave moji rođaci. Upravo zbog toga sam zahvalan što se ovo organizira jer tako upotpunjujem svoje obiteljsko stablo u nadi da će rođaci iz Amerike također jednom prisustvovati ovom događaju – pojasnio nam je Zdenko Jurković.Ukupno 40-ak sudionika daljnje je druženje nastavilo revijalnom vožnjom njihovih ljubimaca kroz Gorski kotar s ciljem u Planinskom centru Petehovac gdje su svi posjetioci mogli ugrabiti fotografiranje s oldtimerima iz šezdesetih.

Auto-moto rally „ Frank Kurtis“


Auto-moto rally „ Frank Kurtis“