Učenje o suživotu s prirodom

SLAVLJE JESENI Osnovci se okušali u vađenju krumpira i branju gljiva

Marinko Krmpotić

Osim kako ih prepoznati, osnovci su u Liču učili i kako ubrati gljive / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Osim kako ih prepoznati, osnovci su u Liču učili i kako ubrati gljive / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Učenici OŠ dr. Branimira Markovića u starosušičkom su Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a zaključili u svibnju započet projekt sadnje deset sorti krumpira, a fužinski učenici su svoje dobrinjske kolege poveli u Lič na branje gljiva



STARA SUŠICA/LIČ  Slavljem jeseni mogli bismo nazvati današnji dan na području Gorskog kotara – što zbog prekrasnog vremena, što zbog dvija događanja koja su vrlo uspješno kod mladih promovirale suživot s prirodom i njeno razumijevanje.


Tako su u Staroj Sušici, u kompleksu Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, stručnjaci ovog Centra predstavili projekt sadnje deset različitih sorti krumpira.


Riječ je o projektu čiji je cilj utvrđivanje najboljih i najotpornijih sorti za sadnju u Gorskom kotaru, a posebnu vrijednost ovom poslu dala je činjenica da su u njega od početka, a to znači od proljeća ove godine, uključeni i učenici OŠ dr. Branimira Markovića, točnije sadašnji učenici trećeg i sedmog razreda koji su krajem prošle školske godine, tada kao učenici drugog i šestog razreda, zasadili tih različitih deset vrsti da bi ih jučer i iskopali, a nakon toga će stručnjaci Centra analizirati koja je od deset sorti najprilagodljivija za uzgoj u Gorskom kotaru.




Za razliku od sadnje koja je u najvećem dijelu prošlog proljeća odrađena ručno, »berba« je realizirana uz veliku pomoć strojeva i ekipe Centra koja je, što lopatama što traktorom te uz pomoć samih osnovaca, počela iskopavati krajem svibnja zasađene plodove.


Lana Brusić, Stara Sušica, poljoprivreda, Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Lana Brusić, Stara Sušica, poljoprivreda, Snimio Marinko KRMPOTIĆ




Nagradu za najljepšu gljivu dobila je Lana Brusić, učenica 8. razreda PŠ Dobrinj koja je prvi put bila u gljivolovu.– Ma naravno da nisam očekivala da ću pobijediti jer sam gljive prvi put tražila. Ova pobjeda mi je sve skupa uljepšala, a zbog nagrade sam dodatno sretna i sigurno ću doći na vikend u »Šumsku bajku«, rekla je Lana, a determinator Ervin Ragužin iz Udruge gljiva »Ožujka«, čiji je zadatak bio određivanje vrste gljiva, pojasnio nam je da je Lana nagradu dobila zato jer je gljivu – brezovu runjavka – ubrala baš kako treba. – Moram pohvaliti osnovce jer sam im prije polaska u šumu pojasnio kako se gljive moraju ubirati da bi se zaštitila njihova staništa i priroda. Većina gljiva ubrana je na ispravan način, a Lanina gljiva, iako je otrovna, ubrana je baš kako treba i zato je dobila nagradu, rekao je Ragužin.


Nataša Možgon Kauzlarić, ravnateljica OŠ dr. Branimira Markovića iz Ravne Gore istakla je da u ovom projektu sudjeluje tridesetak učenika i učenica uz nastavnice Gordanu Podobnik i Marinu Crnić.


Slijedi analiza


– Svi su učenici prošli cijeli proces – od sadnje do ubiranja plodova – a budući da će sav taj krumpir završiti u našoj školskoj kuhinji moći će i direktno uživati u plodovima svog rada, rekla je ravnateljica Možgon Kauzlarić naglasivši da je taj školski projekt nazvan »Čarolija suradnje« i realiziran je u okviru projekta međugeneracijske suradnje i solidarnosti.


Prije no što su krenuli u vađenje krumpira, učenicima se s nekoliko korisnih savjeta obratio ravnatelj starosušičkog Centra Dalibor Šoštarić naglasivši da mu je drago što suradnjom s ravnogorskom osnovnom školom Centar omogućava mladima naučiti kako se sadio i vadio krumpir, jedna od najbitnijih poljoprivrednih kultura Gorskog kotara.


– Osim toga, zadovoljni smo i činjenicom da smo projekt sadnje deset različitih sorti proveli točno kako treba pa je već na prvi pogled uočljivo da su pojedine sorte bolje rodile. Naravno, daljnjom analizom doći ćemo do odgovora koja je sorta najbolja, rekao je Šoštarić dodavši da je riječ o sadnji 500 kilograma krumpira na površini od dvije tisuće kvadrata.


I dok su na uređenim poljoprivrednim površinama u Staroj Sušici ravnogorski osnovci vadili krumpir, u Liču je sedamdesetak osnovaca iz Gorskog kotara i Krka vrlo uspješno krenulo u potragu za – gljivama! – Svi oni bili su sudionici već pete Male gljivarijade koja je uvod u subotnju veliku Gljivarijadu, ali postaje sve atraktivnija i posjećenija, govori nam Držislav Tadić, čelni čovjek ličkog Gljivarskog društva »Grljak« dodajući da su ove godine, zbog vrlo dobrog uroda gljiva, svi sudionici uživali.


– Stigli su nam osnovci iz Krka, njih čak 43, pa iz Ravne Gore, Lokava, Moravica, Fužina, Broda na Kupi i Severina na Kupi. Sve njih, uz pratnju naših članova, podijelili smo u nekoliko skupina te »pročešljali« šumu i otkrili zaista puno lijepih primjeraka. Sve smo sudionike potom ugostili u prekrasnom prostoru Šumske bajke koji je svima omogućio uživanje u bogatim zabavnim sadržajima ove lokacije, a vlasnici su pobjednici natječaja za najljepšu gljivu darivali vikend boravak za četiri osobe u ovom malom raju, rekao je Tadić.


vađenje krumpira, Stara Sušica, Snimio Marinko KRMPOTIĆ


vađenje krumpira, Stara Sušica, Snimio Marinko KRMPOTIĆ



Prava »škola za život«


A da je mala gljivarijada bila odlična i da su gljivolovci bili puni dojmova potvrdili su nam i sami osnovci. Lana Troglavčnik iz šestog razreda OŠ Ivanka Trohar iz Fužina prvi je put bila u potrazi za gljivama i kaže da je bilo jako zanimljivo.



Zamjenik župana Petar Mamula naglasio je da je cilj ne samo istraživanje, već i poduka mladih pozitivnom odnosu prema prirodi, kao i motivaciji Gorana za jačanjem poslova vezanih uz uzgoj i proizvodnju krumpira.– Resursi Gorskog kotara  odgovaraju uzgoju krumpira, ali je stanje danas takvo i da je, ne samo Gorski kotar, već i cijela Hrvatska, ponajprije uvoznik poljoprivrednih proizvoda i to treba nastojati mijenjati, a baš to ovakvim projektima podupire i Županija, rekao je Mamula.


– Dopalo mi se to što moraš uložiti dosta truda da pronađeš gljive, a znalo ih je biti svakakvih oblika pa je moja prijateljica našla jednu u obliku srca, rekla je Lana, a Nina Vlahović iz istog razreda bila je na gljivarijadi prošle godine i rado je opet došla.


– Bilo je odlično, tražili smo i našli puno gljiva od kojih već neke dobro prepoznajem, a sviđa mi se i ovo druženje u Šumskoj bajci, rekla je Nina.


Još su zadovoljniji bili mići Boduli koji su stigli iz OŠ Omišalj, Područne škole Dobrinj. Matea Saftić iz sedmog razreda rekla nam je da se rado odazvala pozivu jer nikad prije nije brala gljive.


vađenje krumpira, Stara Sušica, Snimio Marinko KRMPOTIĆ


vađenje krumpira, Stara Sušica, Snimio Marinko KRMPOTIĆ



– I zbilja je bilo super! Uživali smo u šumi i traženju gljiva, a našli smo zaista puno različitih vrsta i tek sada vidim kako je to vrlo bogat biljni svijet, rekla nam je Matea, a njena nastavnica Nikolina Ćuk naglasila je da su učenici ove škole u proljeće ove godine bili u Liču na radionici samoniklog bilja Gljivarske udruge »Grljak« pa su se s radošću odazvali novom pozivu.


– Ma ovo je prava škola za život jer se radi o poduci djece suživotu s prirodom i razumijevanju prirode te njenom čuvanju. Presretna sam što vidim da djeca uživaju i da su saznali za njih tako puno novih stvari pa svakako podržavam ovu ideju i vrlo rado ćemo se i dalje odazivati pozivima udruge »Grljak«, rekla je Nikolina Ćuk.


Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, Stara Sušica, učenici, učenje o prirodi, branje gljiva, Čarolija suradnje, vađenje krumpira,