Najmanji nacionalni park

Rodna kuća Kupe i Kuća znanja oplemenile Risnjak, uskoro uređenje i ribičke staze

Marinko Krmpotić

Atraktivna Rodna kuća rijeke Kupe

Atraktivna Rodna kuća rijeke Kupe

»Rodna kuća rijeke Kupe« u Gornjim Kuparima i »Goranska kuća znanja« u Razlogama osmišljene su kao zanimljivi i edukativni centri za posjetitelje. Modro deblo simbolizira Kupu, a grane pritoke 



CRNI LUG Od ovog ljeta NP »Risnjak« u ponudi ima dva pažnje vrijedna objekta koji upotpunjuju ponudu sadržaja ovog najmanjeg hrvatskog nacionalnog parka i predstavljaju temelj za daljnji razvoj. Riječ je o »Rodnoj kući rijeke Kupe« u Gornjim Kuparima i »Goranskoj kući znanja« u Razlogama, objektima koji su osmišljeni kao vrlo zanimljivi i edukativni centri za posjetitelje, mjesta na kojima je moguće ne samo kupiti ulaznice i suvenire, već i odmoriti se te saznati puno zanimljivih podataka o cjelokupnom području Nacionalnog parka.



Solidan posjet 


»Rodna kuća rijeke Kupe« i »Goranska kući znanja« otvorene su od početka lipnja i bilježe solidan posjet te sve veće zanimanje. Svaka od njih ima svoju voditeljicu pa tako u Razlogima radi Stelia Trajkovski u Razlogama, a u Kuparima Danijela Janeš koju je za našeg posjeta mijenjala Linda Malnar.


MuzeTvrtka »Muze d.o.o.« već je potaknula neke od najljepših muzejskih projekata u Hrvatskoj, poput nagrađivanog Ekomuzeja batana u Rovinju, ili rado posjećivane i višestruko nagrađivane »Ivanine kuće bajke« u Ogulinu, kao i projekata u nastajanju poput spomen-kuće A. G. Matoša u Tovarniku, Kuće maslinovog ulja u Taru, Ekomuzeja Komiža i stalne izložbe u komiškoj komuni, Ekomuzeja čipkarstva u Lepoglavi, Centra za posjetitelje »Čudesna zemlja Picoka« u Đurđevcu… 





»Rodna kuća rijeke Kupe« smještena je u tipičnoj goranskoj katnici uz Kupu i nudi zanimljivu priču o izvoru Kupe, bogatoj bioraznolikosti njegova okoliša i naselju u neposrednoj blizini. U središnjoj prostoriji dominira inventivan interpretacijski izložak »Deblo rijeke Kupe« – modro obojano deblo simbol je Kupe, a izdanci grana simboliziraju pritoke, pri čemu deblo kao da lebdi u zraku, okupljajući pet interpretacijskih grafika s temama slikovito nazvanima »Zeleni izvor«, »Ljepotica duga 296 km«, »Bogati biljni svijet«, »Oaza životinjskih vrsta« i »Čovjek na Kupi«. 


Goranske priče 


»Goranska kuća znanja« prostor je pak ponešto drugačije atmosfere, smještena u staroj seoskoj školi (otuda i naziv!), čuva memoriju sela Razloge i njegovih potomaka. Taj centar pripovijeda posjetiteljima priču o šindri, gradivnom materijalu karakterističnom za Gorski kotar, koji danas uglavnom izrađuju umirovljeni šumari; govori im o seoskoj arhitekturi tipičnog goranskog naselja; o rukotvorinama i pletarstvu; pašnjacima i pčelarstvu; kao i o tri životinje: »skrovitom lovcu« risu, najvećoj europskoj mački i simbolu NP »Risnjak«, »simbolu divljine« vuku, najvećem pripadniku porodice pasa, i »golemom samotnjaku« medvjedu, najvećoj kopnenoj zvijeri, koje je važno upoznati kako bismo ih pokušali zaštititi.



Mlade snage 


Za izgradnju ovih atraktivnih Centara za posjetitelje zaslužno je Ministarstvo za zaštitu i okoliš koje je u u sklopu projekta Natura 2000 za uređenje tih centara angažiralo tvrtku »Muze d.o.o« koja je potom u poslove uključila i tvrtke »Revolucija dizajna d.o.o.« i »Clinica studio d.o.o.«. Pod vodstvom Dragane Lucije Ratković Aydemir, glavnog muzeologa i interpretatora, na projektima su potom radili neki od najboljih hrvatskih dizajnera mlađe generacije Vanja Cuculić, Vedran Kasap, Vladimir Končar, Marko Šesnić, Goran Turković, Igor Pauška… Zbog svega toga i svih njih, oblikovanje navedenih muzeografskih rješenja krasi inovativnost, kreativnost, vizualna privlačnost, atraktivnost, zabavnost, didaktičnost, komunikativnost i poštivanje posjetitelja kroz osiguravanje jednostavnog razumijevanja i zaigranosti u pristupu temama koje se interpretiraju. 



Zanimljivo je da su oba prostora zamišljena i kao izložbeni i kao društveni pa se tako drvene konstrukcije na kojima su izloženi eksponati i fotografije pretvaraju, kad je to potrebno, u klupe i stolove. Miljenko Gašparac, voditelj NP »Risnjak« ističe da je izgradnja oba objekta ukupno vrijedna 3,8 milijuna kuna (Kupari dva milijuna te Razloge 1,8).


Poučna staza 


– Željeli smo manje centre koji povezuju dva nama bitna naselja i predstavljaju temelj za buduću Poučnu stazu koja će vezati Razloge i Kupare. Oba objekta svojim sadržajima djelovat će motivirajuće na posjetitelje, a svakako treba reći da ćemo sadašnje postave vremenom mijenjati i nadopunjavati kako bismo gostima bili što zanimljiviji, a goste će primati od 1. svibnja do 1. studenog. No, uređenje ovih objekata tek je jedan od koraka u nizu aktivnosti kojima ćemo u narednom razdoblju od oko dvije godine nastojati dodatno ojačati ponudu naših sadržaja.


Planiramo, uz pomoć sredstava iz EU fondova, nadležnih ministarstava i sličnih izvora, kraj bivšeg smetlišta uz Kupu izgraditi odmorište s tri nadstrešnice i klupama, prilazom izvoru, klupicama i vrtnim gredicama s autohtonim biljem ovog kraja. Nedaleko od te lokacije bilo bi i parkirališta, dok bi u Srednjim Kuparima iznova pokrenuli prometovanje splavi, svojedobno najčešćeg načina prometovanja na tom dijelu rijeke. S desne strane Kupe uredit ćemo ribičko-pješačku stazu, a na jednoj lokaciji želja nam je postaviti viseći most. 


Kupska magistrala 


Dio poslova već je realiziran, dio je u procesu raspisivanja natječaja, projekt za ribičku stazu je u izradi, a počeli smo razmatrati mogućnosti vezane uz nabavu mini buseva koji bi služili za prijevoz gostiju. Dakle, dio najavljenih poslova bit će gotov već ove jeseni, ostalo naredne godine, govori Gašparac naglašavajući da svi u NP »Risnjak« željno iščekuju izgradnju Kupske magistrale, ceste koja se »gradi« već dva desetljeća, a ogromnu bi korist donijela stanovništvu ovog kraja, pogotovo NP »Risnjak«.