Praćenje zaštićene zvijeri

Ris Goran-Zip pušten u prirodu s telemetrijskom ogrlicom

Andrej Petrak

Ris, uhvaćen u zamku 8. veljače, opremljen je ogrlicom koja pomoću GPS/GSM sustava bilježi pozicije kretanja te omogućuje praćenje jedinke na terenu, u cilju dobivanja podataka o životu ove vrste



RIJEKA  Goran-ZiP jedini je ris u Hrvatskoj koji će biti praćen putem satelitske ogrlice, a istraživači i djelatnici Javne ustanove Priroda nadaju se da će u sljedećih godinu dana dobiti vrijedne podatke o njegovu kretanju i dodatne spoznaje o životu risova u Hrvatskoj. Šumoviti Gorski kotar stanište je triju europskih velikih zvijeri: medvjeda, vuka te iznimno ugroženog risa, čija se populacija procjenjuje na razini Hrvatske na 40 do najviše 60 jedinki.


Ris, kojemu su nadjenuli ime Goran-ZiP, po Gorskom kotaru i zeleno-plavoj Primorsko-goranskoj županiji, uhvaćen je u kaveznu zamku 8. veljače, u večernjim satima, u šumovitom predjelu Lipovača, u zaleđu Fužina. Rano sljedećeg jutra čuvari prirode Javne ustanove Priroda Patrik Krstinić i Marko Modrić o uhvaćenom risu obavijestili su istraživače prof. dr. Josipa Kusaka s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i Vedrana Slijepčevića s Veleučilišta u Karlovcu. Istraživači su uspavali risa, izvršili sva potrebna mjerenja te utvrdili da teži 19,5 kilograma, a dob mu je procijenjena na četiri godine.


Uhvaćeni ris opremljen je telemetrijskom ogrlicom, koja pomoću GPS/GSM sustava bilježi pozicije kretanja te omogućuje praćenje jedinke na terenu, u cilju dobivanja podataka o životu ove strogo zaštićene vrste. Dosad je u Hrvatskoj bilo telemetrijski praćeno osam risova, a Goran-Zip trenutno će biti jedini praćeni ris u Hrvatskoj putem satelitske ogrlice.




Kupnju ogrlice financirala je Javna ustanova Priroda, koja upravlja ekološkom mrežom NATURA 2000 na području Primorsko-goranske županije. Gorski kotar uvršten je u ovu europsku ekološku mrežu, u cilju očuvanja ugroženih vrsta risova, vukova i medvjeda u povoljnom brojnom stanju. Skroviti i brojnošću rijetki ris (Lynx lynx), vrsta je iz porodice mačaka, a karakterizira ga osebujan točkasti uzorak krzna različit kod svake jedinke, čuperci dlaka na ušima i kratak rep. Teritorijalna je vrsta i živi samotno.