Izletište

Riječki gimnazijalci oduševljeni Golubinjakom: ‘Ovo je super’

Karolina Krikšić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Preporuka Hrvatskog olimpijskog odbora ozbiljno je shvaćena pa je sportski dan u Golubinjaku postao tradicija kojoj se podjednako vesele i sadašnji, ali i bivši učenici ove škole

LOKVE Deveti put zaredom, učenici i profesori riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića (GAM) obilježili su Olimpijski dan u Park-šumi Golubinjak i još jednom se i sami uvjerili da je važno – sudjelovati.Naime, preporuka Hrvatskog olimpijskog odbora koja je prije deset godina poslana u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, u GAM-u je odmah ozbiljno shvaćena pa je sportski dan u Golubinjaku sad već postao tradicija kojoj se podjednako vesele i sadašnji, ali i bivši učenici ove škole.

Radimo pravu stvar




– Ove školske godine Gimnaziju Andrije Mohorovičića pohađa 520 učenika, a svi mi, dakle i učenici i profesori, Olimpijski dan u Golubinjaku provodimo u sportskom i neformalnom druženju koje, pokazalo se tijekom svih ovih godina, pridonosi boljem međusobnom upoznavanju i stvaranju zajedništva, ističe ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovočića Henry Ponte.


S njime se slaže i Toni Žitko, profesor tjelesne i zdravstvene kulture, koji ističe da ovaj nadaleko poznati GAM-ovski Olimpijski dan zasluga svih profesora, dok je sam program ipak njegova »specijalnost«.





– Logično je da sadržaje osmišljava profesor kineziologije i ja to činim iz godine u godinu, no važnu ulogu imaju i sami učenici. Za svaki sport imamo jednog učenika-koordinatora koji vodi brigu o tijeku natjecanja i pravilima, govori nam Žitko, a mi se uvjeravamo da su učenici itekako ozbiljno shvatili ovaj sportski dan pa oni koji nisu na sportskom terenu, vrijeme do utakmice krate – sportom.


Naime, osim organiziranih turnira u malom nogometu i odbojci, a zahvaljujući dogovorenim prezentacijama, mnogi su se okušali u penjanju na prirodnoj stijeni, biciklizmu ili pak streličarstvu, a bilo je i onih koji su samoinicijativno zaigrali šah, badminton…


Kako je i uobičajeno, sve je započelo trčanjem, odnosno Otvorenim krosom GAM-a koji je, iako neobavezan, privukao 400-tinjak učenika.




Dobrih vibracija bilo je jučer u Golubinjaku na svakom koraku, a posebno na prirodnoj stijeni za penjanje. Tamo smo, naime, naišli na profesoricu geografije Renatu Grbac i bivšeg učenika GAM-a Igora Vukasa koji je ovoga puta u Golubinjak došao u ulozi instruktora penjanja.– Ivanu sam bila razrednica i on me je nagovorio da se okušam u penjanju. Nezaboravno iskustvo, u svakom slučaju, govori Renata Grbac priznajući da od svih sportova, ipak najviše voli pješačanje u prirodni. A da je uistinu tako, dokazala je brzo zamijenivši pedule gojzericama kako bi realizirala terensku nastavu geografije s učenicima-polaznicima izborne nastave geografije te svim ostalim zainteresiranima za obilazak špilje »Lokvarke«.


– Super nam je došao kros za početak, da se razbudimo, kaže nam Erik Sluga iz 3.1 razreda koji trenira atletiku i kojemu je glavna disciplina trčanje na 400 metara.



– Super je ovo okupljanje u Golubinjaku, nadam se da će tradicija biti nastavljena i da će moj razred, i kad završimo srednjoškolsko obrazovanje, nastaviti dolaziti ovamo, nada se Sluga.Njegove nade dijeli i Toni Žitko, iznimno ponosan upravo na činjenicu da i ove godine nije izostao dolazak velikog broja sad već bivših učenika Gimnazije Andrije Mohorovičića.


– Dokaz je ovo da radimo pravu stvar. Odnosno da učenici naše škole njeguju zajedništvo i osjećaj pripadnosti školi, smatra Žitko napominjući da je svih ovih godina za dolazak u Golubinjak i povratak u Rijeku s Hrvatskom željeznicom organiziran poseban vlak za sve učenike i djelatnike GAM-a.



Novost ove godine predstavljala je i činjenica da je svaki razred imao svoj roštilj na kojem su pripremali hranu. Kako smo saznali od 2.4 razreda, oni su došli »naoružani« s osam kilograma različitog mesa, a oko roštilja bilo je puno rasprave.


– Sve sami »profesionalci«, svatko ima svoj recept – više ulja, više papira, manje ugljena… Nadam se da nećemo ostati gladni, govori u šali Bojan Puvača iz 2.4 koji se na roštilj preselilo s malonogometnog terena gdje su turnir završili izgubivši na jedanaesterce.



Zumba za kraj



Zanimljivi sadržaji ove su godine organizirani u suradnji s Riječkim Alpinističkim klubom (RAK), Biciklističkim klubom »Grobnik« i Ri-Bike shopom te Streličarskim klubom »Ajkule«.Kao i posljednjih nekoliko godina, i ove je godine GAM-ov Olimpijski dan završio zumbom što je pak »krivnja« Viktorije Kršulj, učenice 3.5 razreda koja je već godinu dana i instruktorica zumbe.

– Zumba se proteklih godina pokazala kao pravi »šećer na kraju« i zapravo je i sama postala tradicija unutar ovog našeg tradicionalnog okupljanja. Obično bude dobar odaziv, uglavnom učenica, no nerijetko nam se priključe i dečki koje ponese dobra atmosfera, govori Viktoria ne skrivajući zadovoljstvo svim segmentima Olimpijskom dana – od druženja u vlaku do sportskih aktivnosti, terenske nastave i slobodnog druženja.