Ručni rad

Retrospektivna izložba baštine u Lokvama

Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Udruga je izložila ručne radove koje su posljednjih deset godina na zimskim radionicama stvarale lokvarske žene i njihove gošće iz ostalih goranskih naselja, kaže predsjednica Mirjana Pleše



LOKVE U staroj Učiteljskoj zgradi, Lokvarcima znanom i po imenu Picirk, otvorena je izložba ručnih radova koje su tijekom posljednjih deset godina stvarale lokvarske žene i njihove gošće iz ostalih goranskih naselja. »Proizvedeni« su na zimskih radionicama tradicijskog lokvarskog ručnog rada koje su počele 2007. s nakanom da se kroz oživljavanje ručnog rada na jedan način oživi i taj dio tradicije ovog kraja. Već na početku, govori nam Mirjana Pleše, predsjednica Udruge ljubitelja lokvarskih starina, odlučili smo da će naš rad biti vezan isključivo uz ono što se radilo u starim Lokvama.


Tkalački stan


– Krenuli smo s izradom platnenih papuča ili šlapa, a druge smo se godine okrenuli izradi zidnih krpa, tzv. kuharica s duhovitim porukama da bi potom izrađivale ručnike, cotice, kušičeke i niz drugih stvari, a svojevrsni vrhunac bio je rad na tkalačkom stanu koji smo uspješno oživjeli. Na to smo jako ponosni pri čemu zahvaliti moramo i našim prijateljima Stjepanu Šporeru i njegovoj supruzi Josipi bez kojih ne bismo bile tako uspješni.


Ove je godine u radionicama koje su trajale od siječnja do početka travnja sudjelovalo 27 žena od kojih su neke prvi put učile plesti i hekljati. Nažalost, taj broj manji je od odaziva ranijih godina i to stoga što nije bilo osnovki i srednjoškolki koje smo, čini se, izgubili čim smo se premjestili iz OŠ Rudolfa Strohala gdje smo do sada održavali radionice. Sve što smo napravile ove, ali i ranijih godina, moguće je pogledati pa i kupiti kod nas u našim prostorijama u Picirku.




Mi ovdje dežuramo samo subotom od 16 do 19 sati, ali postoji broj mobitela pa je netko uvijek spreman doći pokazati našu ostavštinu. Izložba će biti postavljena sve do dolaska naših američkih prijatelja, gospođe Meredith i njenog supruga Jima Aherna s američkim studentima koje zanima ovaj tradicijski oblik rada i čuvanje prošlosti i trebali bi doći ovog mjeseca, govori Mirjana Pleše.



Kroz rad na očuvanju tradicije ručnog rada naših baka i djedova došli smo i na ideju izrade originalnog lokvarskog suvenira koji mora biti od drva i platna i vezan uz tradiciju Lokava. Stvorili smo hekljarnik, olovkarnik, dočitnicu, vrežicu za kruh s gastro porukama koju zovemo kruhica, roštvo (vrećicu za ljekovito bilje), hlopec (pomagalo za izuvanje)… Ove godine smo napravili vrećicu za boce s vinom ili rakijom. No, još je ne znamo imenovati i spremni smo razmotriti svaki prijedlog. Javite nam se, poručuje Mirjana Pleše.



Povijesni objekt


Prostor u kojem od lani boravi Udruga ljubitelja lokvarskih starina odličan je, kaže Pleše, jer idealno odgovara njihovoj ideji čuvanja starina i tradicije.


– Nažalost, zimi je taj prostor hladan i bez vode pa smo se sami morali brinuti o zagrijavanju i opskrbi vodom. Zgradu svakako treba nastaviti obnavljati ne samo da bi nam uvjeti rada bili što bolji, već i što se na taj način čuva jedna od najstarijih lokvarskih zgrada, nedvojbeni spomenik naše prošlosti. Većinu poslova u obnovi realiziramo sami uz financijsku pomoć Općine Lokve, a bilo bi lijepo da se uključi još netko jer je riječ o zaista značajnom povijesnom objektu u kojeg ćemo, kad ga uredimo kako treba, smjestiti sve eksponate koje smo proteklih godina prikupili nastojeći očuvati tradiciju svog zavičaja, rekla je Mirjana Pleše.