Realizacija EU projekata

Refresh: Novi život kuće na Lokvarskom jezeru

Marinko Krmpotić

U Lokvama će se obnoviti zgrada koju je nekada na brani Lokvarskog jezera koristio čuvar i koja će kroz ovaj projekt biti  usmjerena prema novoj svrsi. Ukupno je za lokvarski dio projekta namijenjeno 208.897 eura, a od tih oko 1,5 milijuna kuna manji dio ide na investiciju obnove, kaže Sanja Čop



LOKVE Pod nazivom REFRESH do konca 2019. godine na području Lokava trebao bi biti realiziran veliki međunarodni projekt kojeg su uz Lokve sudionici i predstavnici iz još četiriju EU zemlje – Njemačke (Leipzig), Mađarske (Pech i Komlo), Slovenije (Ljubljana i Piran) te Italije (Venezia i Castello di Godego). Projekt se financira iz programa Intereg Central Europ iz fonda regionalni razvoj, a cilj mu je staroj industrijskoj baštini pronaći obrasce novog vrednovanja, odnosno te objekt obnoviti, prenamijeniti i pretvoriti u društveno koristan objekt te im na jedan način dati novi život.


Obnova u fazama


U slučaju Lokava, govori Sanja Čop, koordinatorica za hrvatski dio projekta, riječ je o zgradi koju je nekada na brani Lokvarskog jezera koristio čuvar i koja će kroz ovaj projekt biti obnovljena i usmjerena prema novoj svrsi.


– Ukupno je za hrvatski, odnosno lokvarski dio projekta, namijenjeno 208.897 eura, a od tih oko 1,5 milijuna kuna manji dio ide na investiciju obnove, a veći na transfer znanja, iskustava i međusobne suradnje. Kad je riječ o obnovi objekta ona će biti vezana uz uređenje terasa za vanjske radionice, nabavu stolova i klupa, ugradnju centralnog grijanje na pelete i solarni sustav te nabavu oprema za radionice vezane uz drvodjelstvo.




Drugi dio sredstava predviđen je za organiziranje i provođenje raznih radionica, izrada regionalne strategije za integraciju kreativne scene kojoj će cilj biti privući na ovu lokaciju različite aktivnosti te izrada priručnika vezanog uz to.


Krajnji je cilj je da taj objekt postane kulturno-turistički centar s nizom aktivnosti i dvadesetak ležajeva hostelskog tipa. Projekt je započet 1. srpnja 2017. godine, a završni mjesec je prosinac 2019. Dinamika radova je takva da bi do jeseni 2018. godine trebala biti realizirana prva faza obnove u obliku grubih građevinskih radova te uređenje dijela prostorija, kaže koordinatorica aktivnosti s hrvatske strane Sanja Čop.


Spoj turizma i kulture


Načelnik Općine Lokve Toni Štimac smatra kako je riječ o projektu koji može puno koristi donijeti Lokvama, ali i Gorskom kotaru općenito, pogotovo stoga jer je vrlo kompatibilan s velikim županijskim EU projektom »Putovima Frankopana« koji je također vezan uz obnovu spomenute kuće na jezeru.


– Kad spojimo sredstva iz tih dvaju projekata jasno je da se radi o ulaganjima višim od 3 milijuna kuna koja ćemo, uvjeren sam, iskoristiti kako bismo što kvalitetnije s jedne strane sačuvali prošlost, a s druge stvorili nešto novo. Kroz ova dva projekta spojit ćemo turizam i kulturu, prošlost i sadašnjost te, nadam se, doprinijeti i budućnosti.


Bit će u tom objektu uz puno aktivnosti i smještajnih kapaciteta što znači da ćemo mladim ljudima koji budu dolazili predstavljati i promovirati Lokve kao pažnje vrijedno turističko odredište. Nije nebitno ni to što se taj objekt nalazi na možda i najlepšem dijelu Lokvarskog jezera, neposredno uz Stari motel na lokaciji kojeg u posljednjih nekoliko godina razvijamo turističke sadržaje.


Za projekte ovakve vrste EU daje najviše sredstava pa ćemo nastojati i dalje kandidirati se za ovakve projekte te uz pomoć sredstava iz EU fondova razvijati naš kraj, a možda i otvoriti mogućnost zapošljavanja za, primjerice, mlade arheologe kojih u Lokvama imamo čak dvoje, a baš u budućem Arheološkom centru koji će djelovati u okviru projekta »Putovi Frankopana«, moguće ih je zaposliti, rekao je Štimac.