Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Manifestacije

Ravnu Goru oživili Dan borovnica i Dan turizma

Foto:  BLAŽICA SVETICKI
Foto: BLAŽICA SVETICKI
Autor:
Objavljeno: 8. srpanj 2019. u 10:49 2019-07-08T10:49:09+02:00

Osim druženja tijekom cijeloga dana uz bogata događanja, cilj nam je bio promovirati i naše biciklističke te planinarske staze i pokazati da imamo jake adute – izjavila je Blažica Sveticki

RAVNA GORA - Manifestacije voća koje se održavaju u Gorskom kotaru tijekom ljeta i jeseni počele su Danom borovnica u Ravnoj Gori zahvaljujući Blažici Sveticki iz Udruge Plodovi gorja Gorskog kotara koja je prije 22 godine krenula u organizaciju ovakvih manifestacija.

– Ravna Gora je predivno mjesto, no nemamo adute kao primjerice jezero ili rijeku, stoga smo morali biti kreativni s idejama kako privući goste. Godine 2005. dodali smo u sklopu Dana borovnica i Dan turizma Općine Ravna Gora te nadopunili sadržaj cijelog dana za sve generacije. Ujedno smo i udruge s područja Ravne Gore uključili u program koji svake godine privlači sve veći broj ljudi. Ove godine štrudla od borovnica je planula za tren, posjetitelja je bilo više nego lani, na što smo jako ponosni. Osim druženja tijekom cijeloga dana uz bogata događanja, cilj nam je bio promovirati i biciklističke te planinarske staze naše Ravne Gore te pokazati da ipak imamo nekoliko jakih aduta – izjavila je Blažica Sveticki.

Puhački orkestri

Predvečer su koncert održali puhači, među njima i Puhački orkestar KUD-a Sloga iz Ravne Gore, Gradska limena glazba Petrinja, Puhački orkestar DVD-a Gornji Desinec te Puhački orkestar Petrovsko Špoljari. Slijedio je nastup grupa Insula i Vigor, koji je okupio staro i mlado, no nažalost uz kišu, koja ipak nije pokvarila ukupan dojam Dana borovnica čiji je nasljednik već 14. srpnja Dan bobičastog voća u Liču.

Malonogometni turnir

Posjetitelji su mogli od ranog jutra uživati u isplaniranom danu. Primjerice, posjetiti deseti organizirani malonogometni turnir na travi organiziran na igralištu Pod Javorovom kosom. Radi se o malonogometnom turniru ravnogorskih ulica na čiju su ideju došla braća Goran i Dalibor Belobrajdić, a organizirala je vrijedna Udruga mladih Mataferčk. Prijavljeno je bilo 11 ekipa sa 113 sudionika, a pobijedila je ekipa ulica Centar. S druge strane također aktivna Udruga mladih Futurum Montis organizirala je Ravnogorsku biciklijadu na zanimljivoj stazi od 13,5 km na kojoj je sudjelovalo 30-ak biciklista.

Oni željni pasivnijeg dana, mogli su se od ranoga jutra prošetati među štandovima domaćih lokalnih OPG-ova koji su nudili razne poslastice na temu borovnica, ali i svoje vlastite proizvode te autohtone radove. Obitelji s djecom mogle su prisustvovati animacijskom programu u vidu likovnih radionica, igara koje je vodila mlada Ivana Čurić. Oni željni prirode i društva zbog ideje prve licencirane turističke vodičkinje za Gorski kotar, Jelene Holenko iz Lynx&Fox, mogli su upoznati Ravnu Goru na drugačiji način.

Zadovoljna grupa

– Obišli smo najljepše staze Javorove kose, uspone između grmova borovnica, proplanke skoro zarasle u paprat, napili se vode iz Božjeg studenca i odmorili pored planinarske kućice na 1.000 metara nadmorske visine. Pogledali smo i panoramu Ravne Gore s vidikovca i spustili se u mjesto na glazbeni program i okrjepu na događanju ili u jednom od restorana (Breza i Bijela ruža) koji su nudili posebne menije.

Lijepo je bilo voditi zadovoljnu grupu od 150 ljudi zajedno s Alenom Janešom iz PD-a Višnjevica koji su uistinu uživali u ljepotama ovoga kraja i cijelom programu – objasnila je Jelena Holenko.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.