Plan

Ravnogorci se ozbiljnije okreću turizmu: Ravna Gora želi sanjkalište, u igri dvije lokacije

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić



RAVNA GORA Dobro je, ali može bolje, a na kraju godine vjerojatno će to biti vrlo dobro, zaključak je direktorice TZO Ravna Gora Rahele Vitasović vezan uz turističke rezultate ostvarene na području Ravne Gore u prvih sedam mjeseci. Opće hrvatske pozitivne rezultate ravnogorski turizam slijedi kad je riječ o broju dolazaka gostiju, ali ne i kad su u pitanju noćenja, kaže direktorica Vitasović.


– U prvih sedam mjeseci ove godine realizirali smo 3.624 dolaska gostiju što je za šest posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Nažalost, kad je riječ o broju noćenja njih je bilo 7.845 ili osam posto manje nego u prvih sedam mjeseci prošle godine. No, kolovoz je dobar, najavljuje se i lijepa jesen pa se nadamo da ćemo do kraja godine biti u plusu i kod noćenja kojih je prošle godine bilo oko 11.000. Zanimljivo je da su nam svibanj i lipanj bili jako dobri, pogotovo lipanj s 30 posto više dolazaka i 20 posto više noćenja, ponajprije zbog ljetnog nogometnog kampa HNK »Dinamo« koji je održan u »Brezi«.


Zakonom protiv sebe


I srpanj je donio 20 posto više dolazaka, ali i četiri posto manje noćenja što znači da su se gosti koji su došli premalo zadržavali. Trenutačno na području Općine Ravna Gora raspolažemo s nešto više od tri stotine ležajeva. Šezdesetak ih je u privatnom smještaju, 150 u ostalim objektima te stotinjak u dvorcu u Staroj Sušici u Dječjem odmaralištu. Vlasnici soba za odmor (Breza, Lipe, Gina) ostvarili su oko 2.500 noćenja u sedam mjeseci, Dječje odmaralište 3.500, pansion Bijela Ruža 960, a privatni smještaj u domaćinstvima 850. Mislim da je iz ovih podataka jasno da svakako treba povećati broj privatnih iznajmljivača. Taj oblik smještaja ozbiljnije je zaživio pri gradnji autoceste kad je ovdje boravilo puno radnika kojima su neki iznajmljivali svoje smještajne kapacitete. No, mnogi od iznajmljivača su ostali na toj temeljnoj ponudi kreveta i kupaonice što nije dobro, jer u taj oblik ponude zaista treba stalno ulagati. Drugi nam je problem kategorizacija Dječjeg odmarališta u Staroj Sušici. Naime, odnedavno je to Dječje odmaralište registrirano samo za djecu što je dovelo do smanjenja broja korisnika tog inače vrlo popularnog i često posjećivanog objekta. Štoviše, da su oni mogli, kao i ranije, primati i starije goste, vjerujem da bismo i u broju noćenja bili u plusu. Naime, znamo da je nekoliko grupa (Škola kiparstva, polaznici esperanto druženja, jedna limena glazba…) odbijeno, što nam je nanijelo štetu pa mislim da bi te zakonske odredbe trebalo ublažiti ili na neki način promijeniti jer se u suprotnom može reći kako opet zakonima u Hrvatskoj idemo sami protiv sebe, rekla je direktorica Vitasović dodavši kako TZO u dogovoru s Općinom Ravna Gora konstantno promišlja daljnje moguće iskorake vezane uz razvoj turizma.– U planu je urediti kvalitetnu sanjkašku stazu. Dvoumimo se oko lokacije na Starom vrhu i one na staroj Karolini u smjeru Stare Sušice.

Sanjkalište


Ta bi čak bila povoljnija, jer je riječ o staroj prometnici koja sada služi za prometovanje, a njenim korištenjem podižemo i značaj te stare ceste i uklapamo se u priču o povijesnim cestama. Drugi projekt je uređenje potkrovlja Sportsko poslovnog centra Goranka u Centar za posjetitelje kroz koji bismo turistima ponudili priču o povijesti ovog kraja i to oplemenjenu zbirkama starih predmeta kojih je već poprilično prikupljeno. Nadalje, u rujnu krećemo s radionicom za sve koje zanima mogućnost otvaranja kampova u okvirima vlastitih domaćinstava. Interes je poprilično velik i čini mi se da bismo i tu mogli napraviti iskorak, rekla je Vitasović.