Novi projekti

Ravna Gora kreće u izgradnju dječjeg vrtića

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Želimo li ulagati u budućnost i osigurati mladim obiteljima dobar standard, mi u to moramo krenuti, rekao je Anđelko Florijan



RAVNA GORA Usprkos brojnim poteškoćama koje muče proračune svih goranskih sredina, Ravna Gora ući će u projekt izgradnje vrtića, jasno je nakon sjednice Općinskog vijeća na kojoj je Neven Kaić, predstavnik konzultantske firme »Corellia« iz Stupnika predstavio plan izgradnje budućeg dječjeg vrtića. Prvi ravnogorski pravi vrtić bit će nedaleko sadašnjeg školskog igrališta OŠ Dr. Branimira Markovića, a moći će primiti dvije mješovite skupine djece. U njemu bi, sukladno zakonu, trebale raditi četiri odgajateljice, od kojih bi jedna mogla biti i ravnateljica, a potrebo je i prateće pomoćno osoblje – domar i kuharica.


Ekonomska cijena korištenja usluga vrtića porasla bi sa sadašnjih 475 kuna na 675 kuna, a zbog povećanih troškova grijanja i održavanja puno više će morati ulagati i općina čiji bi udio sa sadašnjih 337.000 kuna godišnje porastao na 765.000 kuna, rekao je Kaić i predložio da se, ako je ikako moguće, projekt kandidira prema EU fondovima.


– To će zasigurno biti učinjeno, ali bez obzira na to Općina Ravna Gora mora imati novac za realizaciju kako bi mogla dobiti povrat sredstava od EU-a, rekao je načelnik Anđelko Florijan dodavši da je glavni projekt gotov, a cjelokupni projekt vrijedan je 1,25 milijuna eura od čega 25 posto otpada na PDV. Potrebnih milijun eura moguće je osigurati višegodišnjim kreditom za što je Općina Ravna Gora sposobna.




– Vjerujem da možemo objekt sagraditi, a koliko nam je potreban znamo svi. Isto tako svi moramo biti svjesni da novi objekt znači i bolje uvjete rada, a to košta pa će roditelji morati plaćati više. Nadam se da će to biti prihvaćeno bez negativnih reakcija, jer imamo znatan broj roditelja čija djeca trenutačno ne mogu koristiti usluge vrtića.


Znatno veća bit će i izdvajanja za vrtić iz proračuna u kojem ćemo svake godine morati osigurati između 800.000 i milijun kuna. No, želimo li ulagati u budućnost i osigurati mladim obiteljima dobar životni standard, mi u to moramo krenuti, rekao je Florijan.


Radi smanjenja troškova rada moguće je, napomenuto je, udružiti se sa susjednim lokalnim samoupravama oko zajedničkog zapošljavanja za neka radna mjesta (pedagoginja, ravnateljica), ali o tome će se briga povesti tek nakon što vrtić zaživi.


Bude li sve po planu, to bi trebalo biti najkasnije u roku od dvije godine pri čemu bi ove godine kraju priveli sve što je vezano uz dokumentaciju i natječaje za izvođače, a 2017. krenulo bi se u izgradnju. Ravna Gora bi, dakle, 2018. mogla imati novi vrtić. Jedinu primjedbu iznijela je Majda Burić (HDZ), koja je naglasila da su rokovi postavljeni »malo preidealno«.