S knjigom nikad nisi sam

Raj za knjigoljupce u Delnicama: Nakon Kluba čitatelja otvoren i Book Swap Point

Danijela Pleše

Kutak za razmjenu knjiga u delničkom Caffe baru »Pak« / Foto Caffe bar »PAK«

Kutak za razmjenu knjiga u delničkom Caffe baru »Pak« / Foto Caffe bar »PAK«



Knjige ili volimo čitati sklupčan na udobnom kauču bježeći od današnje stvarnosti i problema ili ih ne čitamo zbog trauma od školskih lektira. Za sve one koji se pronalaze u prvom slučaju, slijedi dobra vijest! Naime, zahvaljujući ideji mlade kreativne Jelene Holenko, Gorski kotar je nedavno postao prvo »Book swap point« mjesto ilitiga prevedeno na hrvatski, »Mjesto razmjena knjiga« i to u Caffe baru »Pak« u Delnicama. Talentirana Jelena, inače licencirana turistička vodičkinja čije je ponude za istraživanje Gorskog kotara moguće pronaći na facebook stranici »Lynx and Fox«, već desetak godina pokušava doprijeti do domaćih, lokalnih, stranih turista kako bi im dokazala da je život u Gorskom kotaru itekako ispunjen. Prvotna zamisao je bila, po uzoru na strane zemlje, postaviti prigodnu kućicu na trgu u koju bi bilo tko mogao ostaviti knjigu ili uzeti sebi po svom izboru neku drugu po principu »daj-uzmi«. Upravo je na estonskom aerodromu, čekajući let u udobnoj čekaonici nalik na dnevni boravak, Jelena Holenko čekanje kratila okružena različitim knjigama. Tada se rodila ideja da bi i njen kraj jednom mogao imati tako nešto. Međutim, zbog jednostavnosti izvedbe projekta, a i financijskih prilika, odlučila se na suradnju s prilagodljivim vlasnikom Caffe bara »Pak«, Srećkom Oreškovićem te krenula u realizaciju. Putem društvenih stranica te onim tradicionalnim, ujedno i najboljim, načinom – usmenom predajom – proširila se informacija o donaciji knjiga tijekom lipnja i srpnja da bi sredinom srpnja konačno bila sakupljena, za početak, zavidna kolekcija. Do samog otvorenja skupljeno je više od 200 očuvanih knjiga, a zanimljivo je da su neke pristigle i poštom što dokazuje da je vijest raširena i izvan Gorskog kotara.


Svi zadovoljni


Na samom otvorenju prisutni su bili zaljubljenici u knjige i čitanje raznih dobnih skupina, a pohvalno je da je bilo i nekolicine djece koja su se odmah primila slikovnica i razgrabila ih. Uz razgovor, kavu, čaj i ugodno druženje, knjige su mijenjane, a zadovoljni su bili i oni koji su se odlučili za mijenjanje i oni zahvaljujući kojima je mijenjanje omogućeno. Naime, najveći donatori, oni koji su darovali više od 15 knjiga odjednom su: Marina Sokol, Berislav Matijević, Ana Majnarić, Dijana Muhvić-Matijević te Ana Jakovac. Upravo je Ana Jakovac donirala 35 knjiga te time postala najveći zlatni donator, a svi su oni dobili pohvalnicu te kavu na račun kafića.


Poanta je i bila da se pronađu istomišljenici koji si nove knjige ne mogu priuštiti, a stare su pročitane već nekoliko puta. U radno vrijeme kafića, tko god je zainteresiran može doći pročitati knjigu, uzeti je te sjesti u park koji se odmah nalazi ispred kafića ili jednostavno zamijeniti s nekom svojom te ponijeti je u hlad ili na more ili uživati kraj Kupe, čitajući novi triler ili mislima biti na Havajima u najnovijem ljetnom knjiškom hitu. Bitno je jedino da su knjige u očuvanom stanju te spremne da ih netko drugi pročita.


Dakako, ova ideja Jelene Holenko bit će nadograđivana. Potvrdila nam je to i sama Jelena koja već razrađuje nekoliko načina, a među njima je i suradnja s Klubom čitatelja koji je je ove godine zaživio u Delnicama.Riječ je o klubu koji okuplja ljubitelje knjige u razgovoru o unaprijed dogovorenom naslovu.

Bez predrasuda




Skromna Mateja Barić ne želi priznati zasluge za početak osnivanja Kluba čitatelja, no zahvaljujući njenoj inicijativi i slučajnom razgovoru, ova ideja je iz teorije prešla u praksu. Naime, nakon prijedloga knjižničarke Olgice Glad Klepac da se sastanci održavaju u knjižnici te odobrenja od strane ravnateljice Narodne knjižnice i čitaonice Delnice, Indire Rački, Klub čitatelja je dobio mjesto sastanka. Na prvom sastanku sastala se grupa entuzijasta u kojoj je bio prisutan i jedan mladić opovrgnuvši time da je to samo za žene i da Gorani također čitaju.


– Čitamo samo beletristiku, ali bez nastavaka jer nam je tako praktičnije. Čitamo sve jer želimo »srušiti« predrasude prema žanru koji pojedini član ne voli, nalazimo se kada svi zainteresirani pročitaju knjigu, a klub smo odlučili na prvom sastanku nazvati »Čitaj me uz čašu…«. To ime nam je nekako odgovaralo upravo zbog toga što jednostavno poziva na čitanje. Danas, nakon pet sastanaka, broj članova nam je u ovim ljetnim mjesicama opao, a pravila nam se nadopunila, npr. čitamo samo one knjige koje imaju do 300 stranica, naravno bez nastavaka, što nam odabir knjige čini težim, a i zanimljivijim. Odabiremo ih po preporuci članova, objašnjava Mateja Barić.


– Kao što je »ljepota u očima gledatelja« tako je i svakom članu knjiga drugačije napisana i rečena, a čitateljski klub nam nudi da to i raspravimo, nadodala je Mateja poručivši svim zainteresiranima, bez obzira na dob i spol da se priključe njihovom klubu. U Klubu su otvoreni i za nove ideje, baš kao i članove i očekuju da će broj zainteresiranih porasti kako dani budu postajali kraći i hladniji. Kažu, nikada nije kasno pridružiti im se, a sve informacije moguće je dobiti u samoj knjižnici. Upravo im je i cilj da Klub čitatelja »Čitaj me uz čašu…« postane još pristupačniji svima te da ljubav prema knjigama, ali i druženje, spoji Gorane.