Brojne građevinske aktivnosti

RADOVI U TIJEKU Uređenje Mrkoplja trajat će do kraja kolovoza

Hina

Ulica Muževski u Mrkoplju dobiva novo ruho / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Ulica Muževski u Mrkoplju dobiva novo ruho / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Cilj je urediti Ulicu Muževski, ali će zbog financijskih poteškoća radovima biti zahvaćeno oko 300 metara, a dogodine će biti dovršen i potez do središta mjesta



MRKOPALJ Kao što je početkom godine i najavio načelnik Mrkoplja Josip Brozović, ovog će ljeta u tom goranskom mjestašcu biti uočljive brojne građevinske aktivnosti. Tko god u Mrkopalj ulazi s riječke/delničke strane na samom ulazu u mjesto, na početku Ulice Muževski kraj, nailazi na brojne radove na i uz prometnicu.


Riječ je, govori nam Brozović, o projektu Županijske uprave za ceste vrijednom oko dva milijuna kuna.


Dragica Gržanić ogorčena zbog rušenja stare lipe / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Dragica Gržanić ogorčena zbog rušenja stare lipe / Snimio Marinko KRMPOTIĆ





– Cilj je urediti ulicu od njenog početka pa do središta mjesta, a budući da je očigledno bilo financijskih poteškoća, odustalo se od ideje da se ove godine uredi sve i radovima će biti zahvaćeno oko 300 metara, a potom će iduće godine biti dovršen i potez do središta mjesta. Uz novi sloj asfalta, uređuje se i trotoar te oborinska odvodnja, a s obzirom na dinamiku radova i sve do sada napravljeno, vjerujem da će taj posao biti gotov u kolovozu, tim više što radnici rade gotovo svaki dan i poslovi uočljivo napreduju. Uz ovaj posao treba reći i to da ŽUC radi i na projektnoj dokumentaciji za ulicu Stari kraj i to od središta mjesta prema crkvi pa će u budućnosti i taj dio središta Mrkoplja dobiti novi asfalt i svu potrebnu infrastrukturu. Uz radove u središtu mjesta, traju i radovi na uređenju vikend naselja Gmajna, točnije Ulice Jakova Mihelčića u dužini od 400 metara. Te radove realiziramo iz općinskog proračuna te uz veliku pomoć Ministarstva regionalnog razvoja, izvođač je Gorangrađevno, a radovi bi trebali biti gotovi do kraja kolovoza – govori Brozović koji najavljuje i nove radove.



Nisu svi presretni izvedbom radova, a jedna od njih je i 94-godišnja Dragica Gržanić koja nas je pozvala rastužena i razočarana činjenicom da su radnici koji obavljaju radove na sanaciji prometnice srušili, bez ikakvih pitanja, staru lipu koja je tu, kaže nam, rasla više od 250 godina.– Živim u kući do te lipe, ali s druge strane kuće i ništa nisam čula sve dok sve nije bilo gotovo, a onda je bilo kasno. Žao mi je te lipe jer su uz nju odrastale generacije Mrkopaljaca, a i ja sam cijeli život provela uz nju. Ma znam ja da ih ne bih mogla spriječiti, ali red bi bio da su me bar pitali, bar nešto rekli, a ne ovako – razočarano je konstatirala Dragica Gržanić, a njen sin Ivica Gržanić također je ljut zbog ovakvog ponašanja.– Tu je riječ o klasičnoj aroganciji lokalne samouprave koja smatra da su njeni projekti najbolji i da mogu raditi što hoće. No, zanimljivo je da se odgovornost kad je riječ o ovakvim slučajevima prebacuje. Zvao sam Županijsku upravu za ceste i tamo su mi rekli da oni nemaju ništa sa uređenjem pločnika i rušenjem lipe, a u Općini Mrkopalj rekli su mi da radove izvodi ŽUC i oni nemaju ništa s rušenjem. Dakle, nitko nije kriv, ali je lipa stara 250 godina srušena. A da ne kažem da su zaista trebali doći i reći mami da će srušiti lipu. Šteta, jer mislim da se moglo i moralo drugačije jer ta lipa nikome ne bi smetala. Dapače, mogla je biti jedan od simbola mjesta – rekao je Gržanić.


– U tijeku je javna nabava za nastavak radova na uređenju školskog igrališta s atletskom staze kraj Osnovne škole Mrkopalj. Ne bude li nekih problema, vjerujem da ove godine možemo krenuti u prvu fazu, a to znači radove do prvog sloja asfalta, što znači uređenje potpornih zidova, upojnih bunara, ograda i rasvjete. Potom bi se naredne godine postavio i drugi sloj asfalta debljine četiri centimetra sa završnim plastičnim slojem. Riječ je o investiciji od 3,8 milijuna kuna koju smo osigurali uz pomoć Primorsko-goranske županije, Središnjeg državnog ureda za sport te Ministarstva regionalnog razvoja, a pohvalu za realizaciju ovog projekta koji će gotov biti 2020. godine svakako zaslužuju i općinske službe koje su tijekom ove i prošle godine realizirale nekoliko uspješnih kandidatura za sredstva van općinskog proračuna pa zahvaljući tome i možemo ići u zahvate i projekte koji financijski značajno nadilaze mogućnosti našeg skromnog proračuna – rekao je načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović.