Tajna je u kvaliteti

Prvi goranski hotel za 20. rođendan dobio Michelinovu pohvalnicu

Marinko Krmpotić

U ugostiteljstvu i restorantskom poslu imao sam dugo i bogato međunarodno iskustvo iz bivše države, a osamostaljenjem Hrvatske sve to sam želio obogatiti, unaprijediti i oplemeniti u mom zavičaju, u Gorskom kotaru za kojeg i danas smatram da je izniman turistički potencijal, daleko manje vrednovan i vrijedan od onog kakav bi mogao biti, govori Božidar Mance



Obilježiti dvadeset godina bavljena privatnim biznisom u Hrvatskoj baš i nije svakodnevna stvar, a pogotovo to nije ukoliko je riječ o hotelijerstvu u Gorskom kotaru. No, upravo lijepih 20 godina ove godine obilježava Hotel Mance, prvi goranski hotel koji je zaživio u samostalnoj Hrvatskoj. Slavljeničkom ozračju itekako je pripomogla i činjenica da je ovih dana dugogodišnji rad nagrađen pohvalnicom vezanom uz svjetski poznatu Michelinovu akciju ocjenjivanja restorana.


– Michelinova zvjezdica nije osvojena, ali već i kandidatura puno znači jer svjedoči da smo bili u konkurenciji s najboljima, govori vlasnik Božidar Mance koji je itekako zadovoljan tim priznanjem.


– Više je razloga za zadovoljstvo, a oni najvažniji su da smo u konkurenciji s hotelima iz Istre, Kvarnera i Dubrovnika uopće i ušli u konkurenciju te da nam je pohvalnicom odano i službeno priznanje. Posebnu težinu pozitivnoj procjeni svakako daje i činjenici da se predstavnici Michelina, što je u toj akciji i uobičajeno, nisu najavili i ja, zapravo pojma nemam kad su bili i tko su bili. No, očigledno je da im se uslugu koja im je pružena iz naše kuhinje – od pripreme i kvalitete jela pa do samog čina posluživanja – toliko dopala da su nas odlučili pohvaliti. Hvala im i naravno da nas to priznanje motivira da budemo i dalje tako kvalitetni u ponudi hrane, čak i bolji, govori Mance ističući da ovo nije prva međunarodna nagrada koju je Hotel Mance primio za kvalitetu svoje kuhinje.


Prepoznatljivost temeljena na kuhinji




Kuhinja i što kvalitetnija ponuda hrane je, ističe Mance, od samog početka bila jedan od temelja na kojem se gradila budućnost hotela u koje je obitelj Mance ušla prije dva desetljeća.


– U ugostiteljstvu i restorantskom poslu imao sam dugo i bogato međunarodno iskustvo iz bivše države, a osamostaljenjem Hrvatske sve to sam želio obogatiti, unaprijediti i oplemeniti u mom zavičaju, u Gorskom kotaru za kojeg i danas smatram da je izniman turistički potencijal, daleko manje vrednovan i vrijedan od onog kakav bi mogao biti. U posao s vlastitim hotelom ušao sam više srcem no razumom pri čemu sam uložio jako puno svojih i sredstava obitelji, izložio se riziku i brojnim poteškoćama, a iako je u protekla dva desetljeća bilo teških dana, ipak sam ponosan na ono što smo kao obitelj učinili, kao i na činjenicu da je Hotel Mance, usprkos svim mukama i nevoljama, danas itekako prepoznatljiv i značajan za turizam cijelog ovog kraja.


Smatram da smo do tog statusa došli zahvaljujući mojoj upornosti, neki će reći i tvrdoglavosti, jer ni u jednom trenutku nisam želio odstupiti od visoke razine naše ponude, od hrane za koju nam priznanje, eto, odaju i Micehelinovi stručnjaci, do smještaja koji u ovom objektu ima svoju zasebnost i autohtonost, govori Mance koji pojašnjavajući gastronomsku stranu Hotela »Mance« ističe da je riječ o u vrlo inspirativnom starinskom izgledu restorana vrhunski pripremljenoj i posluženoj hrani.



I direktor TZG-a Delnice Petar Hrg osvrnuo se na prvih dvadeset godina Hotela Mance:– Riječ je o hotelu koji je izuzetno značajan ne samo za Grad Delnice, već i Kupsku dolinu te cijeli Gorski kotar. Jako je dobro što je od početka zadržao vrlo visoku razinu kvalitete pa baš zbog toga želim da opstane i ostane i dalje usprkos svim poteškoćama koje prate i turizam i gospodarstvo u Gorskom kotaru. To što je bio uključen u Michelinovu akciju govori samo po sebi o kvaliteti ponude ovog hotela – od smještaja do prehrane, rekao je Hrg.


Sobe oživljavaju goransku prošlost


– Neću reći da bježimo od uobičajene i općepoznate ponude, ali čak i kad nudimo neka svima znana jela, nastojimo biti drugačiji, od pripreme do serviranja. Mnogi to ne razumiju i ne prepoznaju, ali se mi na to ne osvrćemo što gosti, pogotovo strani, prepoznaju i često kod nas navraćaju. Na isti se način odnosimo i prema smještaju jer smo kod uređenja soba pokušali oživjeti prošlost ovog kraja te istaknuti zemljopisne posebnosti i karakteristike, a one su uočljive i u izgledu restorana, odnosno terase i vrta.


Cilj nam je kroz našu ponudu gostu ponuditi zasebnost ovog dijela Gorskog kotara, odnosno ljepotama i poviješću bogate Kupske doline te, naravno, mir, odmor i uživanje u hrani i smještaju, govori Mance ističući da je Kupska dolina, kao i cijeli Gorski kotar, nebrušeni i neotkriveni turistički dijamant kojeg politička elita godinama nije prepoznala pa i nema potrebnih ulaganja u turističku infrastrukturu i stvaranje turističkih odredišta koje bi bilo itekako bogata dopuna turizmu uz obalu. No, to je već neka druga priča koja ne priliči ovom slavljeničkom trenutku…