HPD Petehovac

Proslavljeno velikih 120 godina delničkog planinarstva

Marinko Krmpotić

Čuveni putopisac Hirc nagovorio je još 1898. dr. Antuna Stipaničića da osnuje Planinarsku sekciju HPD-a. Godine 1921. osniva se PD »Risnjak«, 1949. PD »Delnice«, a od 1965. HPD »Petehovac«  sve do danas baštini njihovu ostavštinu. Poseban aplauz izazvalo je pozdravno pismo jedne od članica – predsjednice RH



DELNICE  Povelja Hrvatskog planinarskog saveza koju je Marino Kezele, predsjednik HPD-a »Petehovac« Delnice primio iz ruku Luke Korčića, predstavnika HPS-a, najznačajnije je priznanje koje na svečanoj sjednici održanoj u povodu 120 godina postojanja organiziranog planinarstva u Delnicama uručeno HPD-u »Petehovac«, delničkom planinarskom društvu koje je sljednik prje 120 godina osnovane Planinarske sekcije, odnosno kasnijih Planinarskih društava »Risnjak« i »Delnice«.


No, nije to jedino priznanje i pohvala koju su na svečanoj sjednici održanoj u holu OŠ Ivana Gorana Kovačića primili predstavnici jednog od najstarijih hrvatskih društava. Tako je već spomenuti Korčić naglasio kako su Delnice, uz Gospić i Vrbovsko, bile sredine u kojima su na preporuku HPD-a, koji je utemeljen 1874. godine, osnovane prve planinarske sekcije, a poseban aplauz nazočnih zaslužio je tajnik »Petehovca« Tomislav Majnarić, pročitavši pozdravno pismo koje je svim članovima delničkog HPD-a uputila jedna od članica tog društva – predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović! Čestitke i najljepše želje za budućnost delničkim planinarima uputili su i gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, predsjednik Zajednice sportova Primorsko-goranske županije Darko Štimac te Dražen Tomić, predsjednik Sportske zajednice Grada Delnica.



Poseban dio predstavljanja bio je vezan uz Gorsku službu spašavanja i alpinizam. O tome je govorio Slaven Pleše, podsjetivši kako je GSS osnovan na početku 1971. godine kad je nekoliko Delničana sa zametenog Petehovca spašavalo turiste. Potom se skupina mlađih članova HPD-a »Petehovac« okrenula alpinizmu u kojem su ostvarili niz pažnje vrijednih uspjeha, osvojivši vrhove kao što su Mont Blanc, Huascaran,  Kilimanjaro, Mount Kenya, Grossglockner, Gran Paradiso, Materhorn, Monte Rosa…





Povijesni presjek


O prošlosti HPD-a »Petehovac« i organiziranog planinarstva na području Delnica govorili su na originalan i nepretenciozan način predsjednik Kezele i tajnik Majnarić, podsjetivši kako prve zapise o ljepoti Gorskog kotara i savjete o tome kako taj dio Hrvatske treba posjetiti, stvaraju Francuz Baltazar Hacquet još 1782. godine te potom Josip Fink (1878.) i čuveni putopisac Dragutin Hirc koji je nagovorio uglednog delničkog liječnika dr. Antuna Stipaničića da 1898. godine osnuje Planinarsku sekciju Hrvatskog planinarskog društva kako bi se oni koji to žele mogli organizirano baviti planinarstvom. Godine 1921. osnovano je Planinarsko društvo »Risnjak«, prvo samostalno planinarsko društvo na području Delnica, a 1949. godine rad tog društva nastavljen je kroz aktivnosti PD-a »Delnice« koje zamire 1963. godine, ali već 1965. godine osniva se HPD »Petehovac« koje djeluje i danas i baštini ostavštinu svih spomenutih delničkih planinarskih društava. Danas je HPD »Petehovac«, naglasio je Kezele, društvo od oko 200 članova, mahom mladih.



Delnički planinari bili su i – graditelji. Naime, kako je u svom dijelu prezentacije naglasio tajnik Majnarić, zahvaljujući i njihovom radu, još 1934. godine izgrađena je delnička skijaška skakaonica o kojoj brigu vode članovi Skijaške sekcije tadašnjeg PD-a »Risnjak«, a 1949. godine članovi PD-a »Delnice« sagradili su na Štimčevom vrhu veliki planinarski dom, točno na mjestu gdje se nalazi lijepi objekt Planinarskog centra »Petehovac«.



Sve više osnovaca


– Broj izleta i uspona, kako onih jednostavnih, tako i zahtjevnijih, znatno je pojačan u posljednje četiri godine, a uz izlete i uspone, veliku pažnju posvećujemo i radu na terenu, od markacije planinarskih staza pa do postavljanja klupa i sličnih aktivnosti – rekao je Kezele posebno pohvalivši sve veći broj osnovaca koji sudjeluju u radu Društva, što jamči daljnji razvoj i opstanak delničkog planinarstva.


Dio obilježavanja ove pažnje vrijedne obljetnice svakako je bila i izložba likovnih i literarnih radova učenika delničke OŠ Ivana Gorana Kovačića na temu planinarastva te izložba fotografija vezanih uz povijest delničkog planinarstva, a da svečana sjednica bude ukrašena i ljepotom glazbe, pobrinule su se svojim nastupom i djevojke iz delničke vokalne skupine DiM.