Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
20. ožujka 2019.
Realizacija do 2021. godine

Projekti vrijedni 6,6 milijuna kuna: Nacionalni park Risnjak dobiva Volonterski centar i hostel

U zgradi bivše mljekare, odnosno tvornice igračaka, u centru Crnog Luga bit će uređen Volonterski centar / Snimio Marinko KRMPOTIĆ
U zgradi bivše mljekare, odnosno tvornice igračaka, u centru Crnog Luga bit će uređen Volonterski centar / Snimio Marinko KRMPOTIĆ
Autor:
Objavljeno: 2. rujan 2017. u 10:15 2017-09-02T10:15:00+02:00

Iz EU fondova stiže 5,7 milijuna kuna za izgradnju Volonterskog centra u zgradi bivše mljekare i uređenje staza prema vrhu Risnjaka.  Volonterski centar ujedno će s 43 nova ležaja pojačati dosad oskudne smještajne kapacitete NP-a i omogućiti dolazak većih grupa

CRNI LUG  Među onima koji su nedavno u Zagrebu potpisali ugovore o korištenju sredstava iz EU fondova je i Nacionalni park »Risnjak« koji će ukupno za dva projekta koristiti 6,6 milijuna kuna, od kojih iz EU fondova stiže 5,7 milijuna, Fond za zaštitu okliša daje 600.000 kuna, a sam NP »Risnjak« pronaći će 300.000 kuna kako bi realizirao projekte izgradnje Volonterskog centra, odnosno uređenja planinarskih i pješačkih staza prema vrhu Risnjaka.

Puno zahtjevniji i financijski jači je projekt izgradnje Volonterskog centra koji vrijedi 6 milijuna kuna, iz EU-a će doći 5,1, od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurat će 600.000, a NP »Risnjak« 300.000 kuna, govori nam ravnatelj NP-a »Risnjak« Miljenko Gašparac i pojašnjava:

»Sredstva smo dobili prijavom na program »Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode«. Projekt izgradnje Volonterskog centra realizirat će se kroz četiri faze. Prva faza je rekonstrukcija i dogradnja stare mljekare, odnosno tvornice igračaka. To uključuje građevinske, obrtničke (elektro instalacije), vodovodne i kanalizacijske radove te projektantski i građevinski nadzor. Drugi dio posla je nabava opreme za volontere (ručne i motorne kose, alat za izradu šindre, dalekozori, fotoaparati...), treća faza odnosi se na plan upravljanja posjetiteljima, a četvrta je vezana uz marketing i promociju u okviru koje će se izrađivati promo brošure, oprema za edukaciju, plakati, oglašavanje u medijima i slično.

Hostelski smještaj

Projekt bi trebao u potpunosti biti gotov 2021. godine, ali se mi nadamo i pokušat ćemo da to bude i godinu dana ranije. Za najzahtjevniji dio, vezan uz graditeljske radove vrijednosti oko 4 milijuna kuna, trebat će nam godina i pol, pri čemu bi radovi trebali krenuti početkom iduće godine, a u ovih nekoliko mjeseci do kraja ove godine obavit ćemo sve potrebne predradnje vezane uz javni natječaj za izvođača radova.

Volonterski centar sa smještajnim kapacitetima hostelskog tipa nam zaista treba, pogotovo zbog te mogućnosti smještaja.

Naime, sada imamo svega deset ležajeva u pet soba, a s tim objektom imali bismo 43 nova ležaja i mogli bismo se ozbiljnije okrenuti tom dijelu turizma, pogotovo onom vezanom uz dolazak posebnih grupa (škole u prirodi, ljubitelji prirode, volonteri). Svakako, objekt će moći koristiti i svi drugi posjetitelji kojima odgovara hostelski smještaj, a siguran sam da bi objekt puno značio i za razvoj samog Crnog Luga jer se nalazi u samom središtu mjesta.

Uređenje staza

Uz ovaj projekt, NP »Risnjak« ide, u okviru EU programa Uređenje poučnih staza i vidikovaca, i u projekt uređivanja staza prema Risnjaku, posebno staze koja kreće od Vilja. Riječ je o tri staze ukupne dužine 17 km, a projektom su predviđeni zahvati koji se odnose na radove održavanja i obnove postojećih trasa, niveliranje i poravnavanje kritičnih dionica, mjestimično podzidavanje i nasipavanje te rekonstrukcija postojećih kamenih ivičnjaka.

Uz to, stazu bi opremili info oznakama i edukacijskim tablama, napravili ograde na kritičnim mjestima kakva je tzv. Vučja jama, bile bi postavljene klupice uz info table, izgrađena manja nadstrešnica i uređeno parkiralište s klupicama na početku staze Vilje, a vjerujem da ćemo kroz ovaj projekt realizirati i ideju našeg pisca Mladena Kušeca da uz stazu budu postavljene ploče s pričom o planini Risnjak i tome kako je došlo do naziva te planine. Taj projekt vrijedan je 597.000 kuna i u cijelosti stiže iz EU sredstava, a realiziran bi trebao biti tijekom ove i iduće godine. Oba ova projekta svakako će prodonijeti rastu ponude i sadržaja našeg NP-a »Risnjak«, zaključio je Gašparac.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka