Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4n
Sutra: 9° 9° 4n
7. prosinca 2019.
Biciklijada

Projekt Rent-a-bikeRi s više od 150 sudionika održan oko fužinskog jezera Bajer

Snimio Roni BRMALJ
Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 26. svibanj 2018. u 18:49 2018-05-26T18:49:17+02:00

Projekt Rent-a-bikeRi nakon Kastva ove je godine uspješno održan oko fužinskog jezera Bajer. Biciklijada je privukla više od 150 sudionika, popunjen je bio autobus koji je dio sudionika s riječke Delte vozio u Fužine, a drugi su do jezera stigli svojim automobilima.

Sudionicima su na raspolaganju bile dvije rute: natjecateljska za one željne akcije i pokazivanja kondicije te ruta revijalnog tipa za sve one željne, prije svega, opuštanja i rekreacije. Kraća biciklistička tura prolazila je oko jezera Bajer, najstarijeg od tri akumulacijska jezera izgrađena u ovom kraju i omiljene turističke destinacije, te ulaza u špilju Vrelo, koja je unatoč dužini od tek 300 metara, izuzetno bogata špiljskim ukrasima pa je dobila nadimak Postojna u malom. Duža biciklistička ruta nazvana je, pak, »Putevima Winnetoua«, jer prolazi pored »Kaubojskog sela«, sagrađenog za potrebe snimanja nove televizijske trilogije o Winnetou, omiljenog lika iz romana Karla Maya, kasnije oživljenog u desetak filmova. Po završetku snimanja, replika sela otvorena je za sve znatiželjne posjetioce koji žele osjetiti dašak Divljeg zapada, vidjeti pravi kaubojski Saloon, General Store, pogrebno poduzeće i još mnogo toga.

Po završetku biciklijade za sve okupljene osigurana je okrjepa u vidu graha kobasicom, kuhanogu kazanu, a »začinjenog s goranskim svježim zrakom«, kako su to opisali organizatori. Ovaj projekt Studentskog zbora Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci, iz godine u godinu razvija se u suradnji s Fakultetom zdravstvenih studija, fakultetskom Katedrom za javno zdravstvo, Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, Medicinskim fakultetom u Rijeci te Hrvatskom liječničkom komorom. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.