Multimedijalni projekt

Program “27 susjedstva”: Raznoliki svijet snježnih pahulja

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Cilj natječaja je bio navesti djecu na razmišljanje o ljepoti zime i čaroliji simetričnih oblika kristala pahuljica koje nam priroda daruje, a koje ne vidimo dok nisu pod povećalom



Što je snježna pahulja za fiziku, a kako ju je moguće vidjeti očima slikara, likovnjaka i glazbenika, moglo se jučer vidjeti i naučiti u Domu kulture Mrkopalj gdje je predstavljen »Svijet snježnih pahulja«, multimedijalni projekt namijenjen učenicima osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije i realiziran u okviru programa »27 susjedstava« koji je dio kulturne mreže Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020. Natječaj »Svijet snježnih pahulja« i tema kristali pahuljica za cilj je imao navesti djecu na razmišljanje o ljepoti zime i čaroliji simetričnih oblika kristala pahuljica koje nam priroda daruje, a koje ne vidimo dok nisu pod povećalom. Djeca su svoj zadatak ispunila kreativno i maštovito kako to samo oni znaju pa se na izložbi moglo vidjeti crteža i slika izrađenih raznim tehnikama, ali i »snježnih pahulja« izrađenih od lima, drva ili nekih drugih materijala.


Štrajk pomutio planove


Granka Tuhtan, direktorica TZO Mrkopalj koja je organizirala ovaj natječaj, rekla nam je kako je pristiglo 38 radova iz sedam osnovnih škola s područja zeleno-plave županije: »Nažalost, štrajk je onemogućio dolazak većeg broja škola. Znamo da su u još nekim školama radovi napravljeni, ali nije bilo dozvole za odlazak na završnu priredbu. Tim više su nam drage škole koje su stigle, a to su Skrad, Vrbovsko (PŠ Jablan), Delnice, Jelenje (Dražice), Čavle, Centar i Nikole Tesle (Rijeka). Najbolji radovi bit će izloženi u Dnevnom boravku susjedstva Mrkopalj tijekom Adventa, a likovni natječaj »Svijet snježnih pahulja – kristali pahuljica« provodio se u sklopu programa 27 susjedstava EPK, u partnerstvu s Udrugom Dijamant klasika Rijeka te međunarodnog projekta CENTRIPHERY, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz programa Kreativna Europa«, rekla je Tuhtan.


Predavanje i glazba


Uvod u podjelu priznanja i nagrada bilo je predavanje o snježnim pahuljicama, renomiranog profesora u mirovini Zlatka Vučića s Instituta za fiziku Ruđer Bošković iz Zagreba, a svoj doporinos glazbom motiviranom snježnim pahuljama dao je i Marin Tuhtan predstavivši djelić svog stvaralaštva. Potom se prešlo na najsvečaniji dio dodjele nagrada. U prvoj kategoriji, a to su bili učenici i učenice prva dva razreda, pobijedila je Anja Gregić (OŠ Čavle, mentorica Đeni Kunsek), drugo mjesto osvojila je Ema Pandža (OŠ Nikole Tesle, Rijeka, mentorica Helena Baraka Blažek), a treću nagradu zaslužila je Kinderyisa Pribanić (OŠ Centar, mentorica Nataša Mesaroš Grgurić). U kategoriji trećih i četvrtih razreda prvu nagradu osvojila je Izabela Ban (OŠ Jelenje, Dražice, mentorica Koraljka Pahlina Tkalac), drugu Anja Hudorović (OŠ Skrad, mentorica Nelica Udvardi), a treću Ema Troha (PŠ Jablan, mentorica Radmila Hodilj).


Posebne nagrade




Podijeljene su i posebne nagrade pa je tako nagradu za najkreativniji razred otišla u 2.c OŠ Čavle (mentorica Đeni Kunsek), druga nagrada ide u Dražice 4.b razredu OŠ Jelenje i mentorici Koraljki Pahlina Tkalac, a treća trećem razredu iz OŠ Skrad i mentorici Neli Udvardi. Najbolji grupni rad ima OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Delnica, a uz vodstvo mentorice Ksenije Marincel ostvarili su ga Patrik Čmelik, Mateo Kezele i Majda Kezele. Nagrada TZO-a Mrkopalj za kreativnost i ljepotu rada pripala je Ajni Didić iz OŠ Čavle (Đeni Kunsek), nagrada MH za kreativnost u likovnom odgoju otišla je u OŠ Jelenje (Koraljka Pahlina Tkalac i Sanja Sudan), nagradu za originalnost ideje dobila je PŠ Jablan (Radmila Hodilj), nagrada Udruge Dijamant Klasika za izvrstan rad dobila je Dora Schubert (OŠ Nikole Tesle, Marijana Vižentin Miklić), nagradu za kreativni umjetnički dojam Julija Souza Poropat (OŠ Nikole Tesle, mentorica Helena Baraka Blažek) te nagradu za najbolji kolorit Ivano Minga iz iste te škole i s istom mentoricom.