Teško stanje u Primorsko-goranskoj županiji

Prijedlog Mosta “iz lošeg u gore”: Goranski gradovi i općine na rubu bankrota

Marinko Krmpotić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić smatra da bi dio zahtjeva Mosta, usvoje li se, uz prethodne jako loše poteze SDP-a, predstavljao izuzetno jak udar na goransku samoupravu



VRBOVSKO – Stanje u lokalnim samoupravama u Hrvatskoj, a posebno u Gorskom kotaru, sve je teže, a bit će još i gore ne reagira li nova Vlada RH koja nikako ne bi smjela prihvatiti neke od prijedloga koje iznose predstavnici Mosta, smatra gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić koji najprije podsjeća na teško stanje koje je u općinama i gradovima stavila bivša SDP-ova Vlada.


– Pojedinačno, ali i kao Koordinacija goranskih čelnika, učinili smo u protekle dvije godine jako puno kako bismo svima dali do znanja kakav udar na opstanak lokalne samouprave predstavlja smanjenje prihoda vezano uz Zakon o regionalnom razvoju. U niz smo navrata upozorili tadašnju SDP-ovu Vladu na opasnosti od tih poteza koji su uz izuzeće nekih benificija iz »brdskog zakona« sve goranske općine i gradove dovele u vrlo težak položaj kad je riječ o punjenju proračuna, a to znači i funkcioniranja lokalne samouprave.


Ništa od beneficija


Podsjećam, porezni prihod po osnovi poreza na dohodak smanjen nam je s 90 na 70,5 posto, a deset posto naših poreznih prihoda izdvajati se počelo u stranu, u tzv. Fond za kapitalne projekte iz kojeg smo taj novac u tijeku tekuće godine mogli vratiti i koristiti za kapitalne projekte, ali je za to potrebno donijeti posebnu odluku Gradskog vijeća, tražiti taj novac i obaviti niz tih, po meni, nepotrebnih poteza jer jednostavno dupliramo posao – šaljemo svoj novac državi, a onda ga tražimo natrag.




Čemu sve to? Pa zar ne bi bilo logičnije da taj novac ni ne odlazi iz naših sredina, a ako država želi kontrolirati kako se troši, neka to slobodno čini. To bi bilo i lakše i jednostavnije i brže no ovaj sadašnji sustav koji sve komplicira.


Još je gore da su obveze vezane uz povrat poreza već prve godine s državne prebačene na razinu lokalne samouprave pa ćemo samo ove godine u tu svrhu morati isplatiti 700.000 kuna ljudima s našeg područja. Naravno, nismo mi protiv toga da damo novac svojim ljudima koji su ga i zaradili, ali je problem u tome što je to do sada radila država kojoj najveći dio poreznih sredstava i ide, a sad je i to prebačeno na nas pri čemu ta svota praktično anulira onih 10 posto koje nam se vraća za kapitalne projekte. Dakle, opet smo u velikom gubitku.


Konkretno, kad napravimo procjene za ovu godinu ispada da ćemo zbog tih novih odredaba i gubitka investicija izgubiti pet milijuna kuna što je malo više od trećine našeg proračuna. Tko god ima elementarno znanje iz matematike itekako dobro zna koliko je to puno i u kolikoj će mjeri to utjecati na naš rad i investicije.


Bivša Vlada je, shvativši nakon naših reakcija da su nam previše uzeli, odlučila nekim befinicijama olakšati stanje pa je tako bilo govora o tome da će, između ostalog, plaćati troškove zimskog čišćenja cesta te povećati šumski doprinos sa pet na sedam posto.


No, ništa od toga, zbog gubitka izbora, nije realizirano pa nismo ništa dobili natrag što znači da to moramo tražiti od nove vlade koju i dalje moramo upozoravati na sve teži položaj Gorskog kotara za što je zaslužna prethodna SDP-ova vlada. Nadalje, povećanje neoporezivog dijela dodatno je za bivše vlasti osiromašilo lokalne samouprave, a strah me je da će, ostvare li se neke ideje Mosta, stanje biti još gore. Naime, priča se o novom povećanju tog neoporezivog dijela.


Putovnica za Irsku


Također, vrlo lošim smatram i prijedlog Mosta o tome da se umanji postotak proračuna vezan uz isplatu plaća uposlenih u lokalnoj samoupravi. Sada je taj postotak 20 posto od izvornih proračunskih prihoda, a po njihovom bi prijedlogu ubuduće to trebalo biti 15 posto. Uzmemo li u obzir činjenicu da nam je proračun ranijim potezima umanjen za 30 posto, jasno je da bi to značilo da se plaće uposlenima trebaju umanjiti za oko 50 posto, ili pak dijeliti otkaze.


To je jako loše jer je već sada stanje loše, a snizimo li plaće za pola pitanje je tko će uopće htjeti raditi u lokalnim samoupravama. Prihvati li se taj zahtjev Mosta, onda država treba osigurati novac za izradu putovnica svima koji će lijepo krenuti prema Irskoj i drugim zemljama EU.


Sveukupno, ti su zahtjevi, uz prethodne jako loše poteze SDP-ove vlade, izuzetno jak udar na sve lokalne samouprave što je, po meni, jako loše, jer država može biti jaka samo ako ima jake općine i gradove. I obrnuto. A radi se na slabljenju lokalne samouprave što nikako nije dobro za Hrvatsku, zaključuje Mufić pozivajući se na onu staru istinu po kojoj je lanac jak onoliko koliko je jaka najslabija karika.