Novi sistem

Pretovarna stanica u Vrbovskom osigurala uštede, ali povećanje cijena odvoza smeća – neizbježno?

Marinko Krmpotić

U novu cijenu odvoza otpada nije ukalkulirana naknada za prijevoz od pretovarne stanice do Marišćine, no i nakon korekcije cijene, ona će biti povoljnija od prvotnih procjena



VRBOVSKO Sve vezano uz rad privremene pretovarne stanice u Vrbovskom za sada funkcionira kako treba i Grad Vrbovsko uspješno je osmislio sustav prikupljanja i odvoza otpada prema velikom županijskom odlagalištu u Marišćini, ističe gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.


– Najistočniji smo dio Primorske-goranske županije i najudaljeniji od Rijeke pa nam je prikupljanje i prijevoz otpada prema Marišćini vrlo skupo i imali bismo jako velike troškove da nismo poduzeli aktivnosti vezane uz izgradnju pretovarne stanice iz koje se miješani komunalni otpad prevozi prema Marišćini. Dakle, da nema te pretovarne stanice, troškovi bi bili daleko veći. Ona je uspješno u funkciji, a uz nju nam je sad namjera izgraditi cijeli centar za gospodarenje otpadom, odnosno izgraditi sortirnicu i reciklažno dvorište kako bismo sve te poslove realizirali prema pravilima koje postoje.


Vjerujemo da će ovaj sustav funkcionirati i nakon što dobro analiziramo njegov rad, odlučit ćemo ima li smisla pretovarivati pa odvoziti otpad u Pretovarnu stanicu Delnice kad ona bude gotova. Možda će za nas financijski biti bolje i povoljnije prevoziti odmah sve prema Marišćini, govori gradonačelnik Mufić dodajući da je loša vijest da će Gradu biti naplaćen prijevoz.




– To nismo ukalkulirali u novu cijenu pa će morati doći do malog povećanja cijene. Mislim da smo još uvijek s 73 posto rasta među onima koji najmanju dižu cijenu novog načina prikupljanja i odvoza otpada koji je, po nekim poračunima, trebao biti tri puta veći, ali smo mi nizom ušteda na svim razinama sve to sveli na 73 posto. Daleko više bilo bi da nismo izgradili privremenu pretovarnu stanicu, konstatira gradonačelnik Mufić dodajući da je na jedan način sastavni dio tog projekta i i zatvaranje odlagališta otpada Cetin na čemu bi radovi trebali početi najvjerojatnije na jesen, a najkasnije u proljeće sljedeće godine.


– U rujnu ćemo imati rezultate natječaja za EU sredstva i tu očekujemo pozitivno rješenje jer u ovom slučaju ne odlučuje indeksacija. Sanacija Cetina također je velika ušteda jer smo cijenu koja je u početku bila oko 13 milijuna kuna, spustili na 3,2 milijuna kuna, a dodatno smo uštedjeli i time što će 85 posto te svote platiti EU, 10 posto država te pet posto Grad Vrbovsko, govori gradonačelnik Mufić.