Gradsko vijeće

Preseljenje delničke knjižnice i dalje bez EU novca

Marinko Krmpotić

Iz sadašnjeg, tijesnog prostora delnička knjižnica trebala bi biti preseljena u novi, puno veći/ Foto: M.Krmpotić

Iz sadašnjeg, tijesnog prostora delnička knjižnica trebala bi biti preseljena u novi, puno veći/ Foto: M.Krmpotić

Vijećnika SDP-a Davora Košmrlja zanimalo je može li Grad Delnice na svojim službenim web stranicama donositi obavijesti o radovima na preuređenju nekadašnjeg Doma OSRH-a u kojem će biti smještena knjižnica kako bi se na natječaje mogli javiti i goranski poduzetnici



DELNICE U tijeku je javni natječaj za izvođača radova vezanih uz preuređenje bivšeg Doma OSRH-a u prostor višenamjenskog Kulturnog centra u kojem će središnji dio zauzimati Narodna knjižnica i čitaonica Delnice koja će u cijelosti biti preseljena u taj novoobnovljeni prostor, najavio je na 20. sjednici Gradskog vijeća Delnica gradonačelnik Ivica Knežević koji je odgovorio i na pitanje Igora Plešea (SDP) kojeg je zanimalo u kojoj je fazi projekt preseljenja knjižnice i obnove prostora u kojem će u budućnosti knjižnica djelovati.


(Ne)izvjesne financije


– Za prve radove obnove imamo osiguranih 1,3 milijuna kuna zahvaljujući Ministarstvu kulture RH. Nažalost, i naša druga kandidatura za 4,2 milijuna kuna iz sredstava EU fondova nije bila uspješna pa, za sada, na taj novac ne možemo računati. Sljedećeg tjedna u Hrvatsku dolaze izvršitelji oporuke Janet Majnarich i na temelju ranijih dogovora s njima, koji bi sada trebali biti potvrđeni, možemo očekivati pola milijuna kanadskih dolara, odnosno oko 2,5 milijuna kuna iz ostavštine gospođe Majnarich. Ukupno bi to bilo 3,8 milijuna kuna s kojima možemo puno učiniti, a za preostala potrebna sredstva imamo obećanja o nastavku pomoći iz Ministarstva kulture RH koje ovakve projekte i financira po fazama. Naravno, spremni smo i sami iz vlastitog proračuna izdvojiti sredstva u skladu s našim mogućnostima, a želja nam je da radovi što prije započnu, ponajprije s obzirom na poznatu činjenicu da građevinska sezona u Gorskom kotaru traje kraće no u drugim dijelovima Hrvatske, rekao je gradonačelnik Knežević koji je potvrdno odgovorio i na pitanje Davora Košmrlja (SDP) o tome može li Grad Delnice na svojim stranicama donositi obavijesti o radovima na preuređenju nekadašnjeg Doma OSRH-a kako bi se na natječaje javiti mogli i domaći poduzetnici.





Budući dom delničke Narodne knjižnice i čitaonice


– Mi to već i radimo. I nama je cilj da obrtnici i poduzeća s našeg područja dobiju mogućnost raditi i zaraditi na ovom projektu pri čemu, naravno, moramo poštovati odredbe javnih natječaja, a to znači da svi koji se s našeg područja javljaju na te natječaje trebaju biti konkurentni sa svojim ponudama, a to je itekako moguće jer naši obrtnici, primjerice, neće imati troškove prijevoza ili smještaja radnika, rekao je gradonačelnik Knežević, a temu o preseljenju Narodne knjižnice i čitaonice Delnice u novoobnovljeni prostor kraju je priveo predsjednik Gradskog vijeća Delnica Goran Bukovac zaželjevši, na sjednici nazočnoj ravnateljici te ustanove, Indiri Rački Joskić da za godinu dana pri podnošenju izvješća o radu knjižnice glavna tema bude – uspješno preseljenje u nove prostore.


Civilna zaštita


Uz nove informacije o projektu preseljenja knjižnice u nove prostore vijećnici Grada Delnica jednoglasno su prihvatili i Izvješće o radu Narodne knjižnice i čitaonice u 2018. godine te Godišnji plan i program rada Narodne knjižnice i čitaonice za 2019. godinu, Odluku o prihvaćanju Izvješća o provedbi Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za područje grada Delnica za 2018. godinu, prve izmjene i dopune Programa građenja komunalne infrastrukture za 2019. godinu te Godišnji plan razvoja Sustava civilne zaštite na području grada Delnica u 2019. godini pri čemu je Igora Plešea (SDP) zanimalo je li istina da se neki članovi tima Civilne zaštite ne odazivaju na vježbe. Dogradonačelnica Katarina Mihelčić odgovorila je potvrdno te dodala da će baš zbog toga uskoro započeti revizija postrojbe Civilne zaštite, a gradonačelnik Knežević dodao je da se takvo ponašanje ubuduće neće tolerirati.


– Postoje jasne odredbe o radu uključenih u Civilnu zaštitu, kao i mjere za one koji ih se ne pridržavaju. Kazne iznose i do 5.000 kuna, a ne bude li poštovanja odredbi, ići ćemo na kažnjavanje pri čemu ćemo sav uplaćeni novac usmjeravati k djelatnosti sportskih klubova i udruga kulture, najavio je gradonačelnik Knežević.


Foto: M. Krmpotić