Predizborno obećanje

Presedan: Ravnogorski poduzetnici i obrtnici oslobođeni od komunalnog doprinosa

Marinko Krmpotić

Svaku takvu odluku prati i tzv. »pravo založnosti« koje traje pet godina i u okviru kojeg poduzetnik ne smije preseliti obrt izvan okvira Općine Ravna Gora. Ako to učini, bit će mu naplaćen iznos komunalnog doprinosa koji do tog trenutka nije plaćao



RAVNA GORA Predizborno obećanje o oslobađanju ravnogorskih poduzetnika i obrtnika od komunalnog doprinosa stupilo je na snagu i tko god od njih želi koristiti tu povlasticu treba se obratiti općinskom čelništvu koje će razmotriti zahtjev i ako udovoljava svim potrebnim kriterijima, osloboditi ga od plaćanja komunalnog doprinosa. Pojašnjavajući ovu odluku koja je za područje Gorskog kotara presedan, a rijetka je i u okvirima cijele države, mladi načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka kaže.


»U predizborno doba jasno smo u niz navrata rekli kako namjeravamo poticati razvoj poduzetništva i obrtništva te privlačiti ulagače te kako ćemo to učiniti i oslobađanjem plaćanja komunalnog doprinosa što je za svaku tvrtku određen trošak. Odluka o tome da načelnik Općine Ravna Gora može osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa u potpunosti ili djelomično postoji još od 2010. godine što znači da mi ne moramo donositi nikakvu novu odluku, već samo poštovati tu koja je zakonski ispravna. Dakle, tko god bude od gospodarstvenika želio oslobađanje od komunalnog doprinosa dovoljno je da to pismeno zatraži od načelnika.


 Daljnji razvoj obrta


Treba reći i to da svaku takvu odluku prati i tzv. »pravo založnosti« koje traje pet godina i u okviru kojeg poduzetnik ne smije preseliti svoj obrt van okvira granica Općine Ravna Gora. Ako to učini bit će mu, sukladno toj odredbi, naplaćen iznos komunalnog doprinosa koji do tog trenutka nije plaćao. Dakle, želimo da obrtnici kod nas rade, da ovdje ostaju i da zapošljavaju ljude jer je to preduvjet daljnjeg razvoja i rasta standarda na svim područjima.




Davanjem olakšica gospodarstvenicima omogućujemo im kvalitetnije poslovanje i veću zaradu, a nadamo se da će tu zaradu koristiti za ulaganje u svoj posao, za upošljavanje novih radnika i daljnji razvoj svog obrta što će korist donijeti svima. U Hrvatskoj ima nekoliko takvih primjera, a u Gorskom kotaru smo mi prvi koji smo to učinili. Znam da nešto tako nije moguće u jako razvijenim sredinama kakve su, primjerice, Bakar ili Viškovo, ali ovdje kod nas u Ravnoj Gori nadam se da će to biti impuls koji će donijeti razvoj«, govori Šćuka koji na pitanje koliki će biti gubitak za općinski proračun kaže da je riječ između 150 do 200 tisuća kuna godišnje.


Pohvalan potez


»No, to u osnovi nije gubitak jer vjerujem da ćemo nakon pet godina ovakvog pristupa imati razvijenije obrtništvo i privredu te veći broj zaposlenih ljudi. Znam da su mnogi iznenađeni ovim potezom jer djeluje kao da radimo sami protiv sebe i protiv punjenja proračuna, ali oni koji se bave poduzetništvom itekako znaju koliko ovo može biti korisno svakome tko se bavi nekim vidom privređivanja. Smatram da o privredi i poslovanju ne treba razmišljati politički, veći isključivo sa strane koliko i kako mi kao lokalna samouprava možemo pomoći. Ova odluka pomoći će svakome tko se bavi obrtništvom, privredom i poduzetništvom, bez obzira na to kojoj stranci pripada ili kakvi su mu politički pogledi«, rekao je Šćuka.


Dakle, na potezu su vlasnici ravnogorskih obrta i poduzeća. Nedvojbeno je da će svi pozdraviti ovaj prijedlog mladog ravnogorskog načelnika i da će uskoro uslijediti prijave za oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa. Efekti te za hrvatske prilike rijetko prema poduzetnicima pozitivne ideje neće se vidjeti istog trena, čak ni ove godine, ali za dvije do tri godine stanje će biti jasnije, a pred sljedeće izbore Šćuka će, ostane li stanje ovakvo, imati jak predizborni adut u rukama jer će i u hrvatskim okvirima biti jedan od rijetkih (grado)načelnika koji su poduzetnicima i obrtnicima sa svog područja omogućili neplaćanje komunalnog doprinosa.