Kandidatkinja HDZ-a u Lokvama

Potporu Sanji Beljan Brkić dali Gari Cappelli i Majda Burić

Marinko Krmpotić

Iskreno želim iskorak kontinentalnog turizma koji svega sa 5 do 10 posto sudjeluje u ukupnom prihodu hrvatskog turizma, a osobno osjećam obvezu pomoći Gorskom kotaru pa ću i ubuduće često dolaziti jer svakim dolaskom želim isprovocirati promjene i skretati pažnju na Gorski kotar za kojeg i sami možete puno učiniti. Budite uporni pa i nakon desetog traženja krenite na jedanaeasto i sigurnoće netko vaš glas čuti, rekao je Cappelli



LOKVE Potporu Sanji Beljan Brkić, kanidatkinji HDZ-a za načelnicu Općine Lokve, su u Lokvama dali ministar turizma Gari Cappelli i saborska zastupnica Majda Burić, kandidatkinja HDZ-a za županicu PGŽ.


Naravno, zbog dolaska ministra turizma najveći dio njihova obraćanja nazočnima bio je vezan uz turizam pri čemu je Beljan Brkić u uvodu navela dio dijela HDZ-ovog programa razvoja turizma na području Lokava – bolja promidžba spilje Lokvarke, uređenje muzeja spilje, izgradnja plaža, izgradnja autokampa, razvoj sportsko-ribolovnog tuirizma, uređenje sportsko-rekreativne infrastrukture na Potisovcu i Suhoj Rečini (nordijski ski teren, šetnice, trim staze, hipodrom, gater s divljači…), uređenje zavičajne zbirke Udruge ljubitelja lokvarskih starina te nastavak izgradnje šetnica oko jezera.


Ministar Cappelli naglasio je kako u Lokvama nije slučajno, kao što nije slučajno već u niz navrata došao u Gorski kotar: »Moj prvi istup u javnosti bio je vezan uz kontinentalni turizam jer smatram da su tu mogući veliki iskoraci. U skladu s tim i Lokve će imati punu potporu Ministarstva turizma za kvalitetno pripremljene projekte. Primjerice, za izgradnju TIC-a (Turističko informativni centar) kraj spilje Lokvarke mogu se dobiti sredstva do milijun kuna, postoje mogućnosti dobivanja sredstava za cikloturizam, vidikovce i šetnice. Nadalje, u okviru Ministarstva turizma uskoro će biti osnovana Uprava za razvoj nerazvijenih krajeva koji imaju turistički potencijal, krajeva poput Goskog kotara i Slavonije pa će se i kroz tu Upravu pomagati turističkom razvoju. Iskreno želim iskorak kontinentalnog turizma koji svega sa 5 do 10 posto sudjeluje u ukupnom prihodu hrvatskog turizma, a osobno osjećam obvezu pomoći Gorskom kotaru pa ću i ubuduće često dolaziti jer svakim dolaskom želim isprovocirati promjene i skretati pažnju na Gorski kotar za kojeg i sami možete puno učiniti. Budite uporni pa i nakon desetog traženja krenite na jedanaeasto i sigurnoće netko vaš glas čuti«, rekao je Cappelli.





Ministar turizma osvrnuo se i na nedavnu odluku Općinskog vijeća Lokava o osnivanju turstičke agencije »Lokve Tours« rekavši kako je, po njemu, tu riječ o sukobu intreresa: »Zanimljivo je da načelnik Štimac nije tražio naše mišljenje, niti nam se obratio s bilo kojom drugom idejom, primjerice o uređenju TIC-ašto bi bio logičniji potez od osnivanja općinske turističke agencije. Nije ni, primjerice, kontaktirao hotelijere s mora i pokušao dovesti turiste iz, recimo, Opatije u Lokve. Takve inicijative očekivao bih od načelnika jednog mjesta kao što su Lokve, a siguran sam daće takvih inicijativa biti kada Sanja Beljan Brkić postane načelnica Lokava«, rekao je Cappelli.



Saborska zastunica Majda Burić najveći dio svog obraćanja vezala je uz tematiku županije naglasivši kako idealan prometni smještaj i prekrasne prirodne ljepote Primorsko-goranskežupanije nisu dovoljno iskorišteni u vrijeme dok jeŽupanijom upravljao Zlatko Komadina:


»Naš fokus bit će na gospodarskom rastu, novim radnim mjestima i pojačanoj brigi za stare i nemoćne. Po odlasku stanovnika naša je Županija na tužnom drugom mjestu, odmah iza Osječko-baranjaskežupanije a mi ćemo to promijeniti kroz pojačano zapošljavanje i niz poticajnih mjera kojima ćemo motivirati mlade na ostanak i stvaranje obitelji. Sigurno ćemo ulagati puno više od sadašnjih 0,49 posto iz županijskog proračuna za poticanje poduzetništva i obrtništva, omogućit ćemo jednokratnu porodiljsku naknadu i besplatne udžbenike, a svakako ćemo promijeniti veliki nesrazmjer u razvoju između Grada Rijeke i Riječkog prstena u odnosu na otoke i Gorski kotar, nesrazmjer po kojem je sada središnjica 2,5 puta razvijenija«, rekla je Burić, a kritici rada aktualnog župana priključio se i ministar Cappelli upitavši što je to Komadina za svojih mandata napravio osim što je stalno tvrdio da je – kriva država: »Pa ako on ne može od države dobiti što želi, neka se makne i pusti mjesto nekome tko to može. Da li je i država kriva i za premalu količinu EU sredstava koja jeŽupanija do sada privukla?« upitao je ministar Cappelli.