Western gradić

Potencijalni goranski turistički hit: Roswell će biti baza izletničkog Winnetou programa

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Jakovljević

Foto Marinko Jakovljević

Na Mrzlovodičko jezero treba postaviti indijanske kanue, osmisliti šetnju kroz Golubinjak do spilje u kojoj se snimalo te sve to sadržajima na Špićunku gdje se Roswell nalazi i sa špiljom Vrelo vezati u jednu cjelinu koja će omogućiti jednodnevni izlet, kaže direktor TZ-a Fužine dr. sc. Marinko Jakovljević



FUŽINE Kaubojski ili western gradić Roswell koji je nastao za potrebe snimanja filma o indijanskom poglavici Winnetouu trebao bi u budućnosti biti jedan od zanimljivijih turističkih sadržaja Gorskog kotara, kako zbog priče o samom filmu i značaja koji western filmovi imaju, tako i zbog činjenice da je smješten u prostoru idealnom za odmor i uživanje u prirodi. Posebna vrijednost Roswella je to što je riječ o, da tako kažemo, autohtonom western naselju, odnosno gradiću koji nije nastao za potrebe turizma, već za potrebe filma što mu daje dodatnu vrijednost, jer je sigurno da su filmaši pri izradi željeli u što većoj mjeri biti bliži originalnim kaubojskim naseljima.


Već nakon Uskrsa


Sve to, smatra direktor TZO-a Fužine dr. sc. Marinko Jakovljević, dobar je temelj za daljnji razvoj Roswella kao turistima zanimljivog odredišta.


– Roswell je tijekom ove godine već imao niz grupa koje su ga organizirano posjetile, a znamo da je bilo i individualnih obilazaka. Za iduću sezonu planiramo rast broja individualnih i grupnih posjeta, a želja nam je da sezona posjeta Roswellu počne već nakon uskršnjih praznika, odnosno najkasnije za prvosvibanjske blagdane.




Već sada posjetitelji Roswella mogu vidjeti u prirodnoj veličini izrađene figure glumaca, tj. likova iz filma i uz njih se moguće fotografirati, a u jednoj od zgrada postavljena je izložba o lokacijama na kojima je film sniman – Špićunak, Golubinjak, Mrzlovodičko jezero, špilja Vrelo, naselje Breze u Općini Vinodolskoj, baza na Platku, Rijeka, Istra te Nacionalni parkovi Paklenica i Krka. Svi koji su to posjetili vrlo su zadovoljni, govori Jakovljević dodajući da su potrebna nova ulaganja i osmišljavanje novih sadržaja kako bi broj posjetitelja rastao.


Suvenirnica i jahanje


– Već za narednu godinu planiramo otvaranje suvenirnice i obogaćivanje cjelokupnog prostora domaćim životinjama te, posebno, konjima za jahanje što će svakako ponudu tog prostora podići na višu razinu. No, po meni, najbitnije je napraviti još kvalitetniji pristup sa stare ceste Rijeka-Zagreb.


Već sada postoji solidna makadamska cesta kojom se nakon skretanja sa stare ceste Rijeka-Zagreb nakon dva kilometra dolazi do Roswella, ali smatram da je za potrebe autobusa tu cestu potrebno dodatno urediti te svakako ispred Roswella napraviti parkiralište. U realizaciji se nadamo pomoći HTZ-a, Hrvatskih šuma na čijem se zemljištu Roswell nalazi te Općine Fužine koja će u suradnji s njima riješiti imovinsko-pravne odnose, govori Jakovljević koji smatra da je Roswell potencijalni goranski turistički hit u koji treba konstantno ulagati i obogaćivati ga raznovrsnim sadržajima.



Da zanimanje za posjet Roswellu itekako postoji svjedoče i podaci opatijske turističke agencije Katarina line koja je osmislila Winnetou turu. Uz područje Vindolske općine ona zahvaća i Fužine pri čemu uvijek posjeti u špilju Vrelo, a obvezan dio je i ručak u hotelu »Bitoraj« koji im jelo osigurava, ako žele, i u samom Roswellu. Ove godine na taj je način Roswell posjetilo više od tri stotine gostiju, a rast zanimanja je očigledan.



Niz mogućnosti


– Oko Roswella se treba vrtjeti cijeli izletnički program Winnetou na području Gorskog kotara. Konkretno to znači, primjerice, na Mrzlovodičko jezero postaviti dva-tri indijanska kanua, osmisliti šetnju kroz Golubinjak do spilje u kojoj se snimalo te potom sve to skupa sa sadržajima na Špićunku gdje se Roswell nalazi i špiljom Vrelo vezati u jednu cjelinu koja će omogućiti jednodnevni izlet. Treba razmišljati i šire pa se vezati s Vinodolskom općinom i Rijekom, potom i s Istrom i Dalmacijom te ponuditi paket aranžman koji će nuditi četiri-pet dana i obilazak svih lokacija na kojima je snimana nova trilogija o Winnetouu.


Domaće ugostiteljstvo ponudom se može prilagoditi tim western sadržajima, a isto tako moguće je razvijati i jahanje, kao što bi bilo moguće na lokaciji Roswella osmisliti i organizirati određenu manifestaciju koja bi ljeti mogla western sadržajima privući sve koji vole priče o kaubojima i Indijancima, kao i ljepotu goranske prirode koja je baš na toj lokaciji itekako uočljiva, rekao je Jakovljević.