Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Kreću radovi

Položen kamen temeljac za vrtić u Ravnoj Gori, evo kako će izgledati

Položen kamen temeljac za vrtić u Ravnoj Gori, evo kako će izgledati
Položen kamen temeljac za vrtić u Ravnoj Gori, evo kako će izgledati
Autor:
Objavljeno: 31. srpanj 2019. u 10:15 2019-07-31T10:15:12+02:00

Izgradnja prvog dječjeg vrtića u Ravnoj Gori bit će završena u ljeto iduće godine. Glavni akter najsvečanijeg čina jučerašnje svečanosti bila je nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković

RAVNA GORA - Bude li sve išlo po planu, u ljeto iduće godine radnici GP-a Krk završit će izgradnju prvog dječjeg vrtića u Ravnoj Gori, najavljeno je na jučerašnjoj prigodnoj svečanosti polaganja temeljnog kamena što su ga u temelje buduće kuće dječje radosti postavila Marija Vučković, nova ministrica poljoprivrede koja je svečanom činu nazočila ponajprije stoga što je ovo ministarstvo najzaslužnije za osiguravanje najbitnijeg dijela financijske konstrukcije izgradnje ovog objekta u kojem će biti mjesta za pedesetak djece, jedne jasličke i dvije skupine vrtićke djece.

Jednu od prvih ugodnih dužnosti svog mandata ministrica Vučković popratila je podacima po kojima je u protekle dvije i pol godine Ministarstvo poljoprivrede kroz svoj program ruralnog razvoja na području Primorsko-goranske županije ugovorilo projekte vrijedne oko 300 milijuna kuna.

Državna sredstva

– Do sada je isplaćeno oko 50 posto vrijednosti tako ugovorenih projekata, a treba reći da smo kroz operativni program za pomorstvo i ribarstvo osigurali 75 milijuna kuna, što sve skupa Primorsko-goransku županiju čini jednim od značajnijih korisnika državnih sredstava iz spomenutih izvora, pri čemu me posebno veseli da je ugovoreni iznos za program ruralnog razvoja značajno veći od onog vezanog uz izravne potpore, što pak znači da Primorsko-goranska županija dobro ide u smjeru strukturne transformacije hrvatskog sela, ruralnog prostora i poljoprivrede, a baš to je ono što nam treba jer će ta ulaganja, nadamo se, donijeti nove tehnologije, povećanje konkurentnosti i programe diverzifikacije. Kad je riječ o našoj pomoći vezanoj uz dječje vrtiće, i tu možemo biti ponosni jer se u posljednje dvije godine u ovoj županiji uz naše sudjelovanje gradi ili je izgrađeno čak osam vrtića – Fužine, Novi Vinodolski, Vrbnik, Vinodolska općina, Bakar, Cres, Opatija i sada Ravna Gora. Na razini cijele Hrvatske kroz program ruralnog razvoja sudjelujemo u rekonstrukciji i izgradnji čak 200 vrtića i to je naš doprinos i naša poruka ruralnim područjima Hrvatske da mislimo na njih i da ova Vlada posebnu pažnju posvećuje regionalnoj politici i pitanju demografije te nastoji uložiti što više sredstava i privući što više EU novca – rekla je ministrica Vučković.

3750970

Mišel Šćuka, načelnik Ravne Gore, podsjetio je da ideja o izgradnji vrtića nije nova, ali se nakon nekoliko bezuspješnih kandidatura napokon ove godine uspjelo doći do financijske konstrukcije koja, uz sudjelovanje Općine Ravna Gora, jamči realizaciju tog projekta.

Preduvjet ostanka

– S obzirom na teško demografsko stanje u Gorskom kotaru, izgradnja ovakvih objekata je nužnost jer su vrtići jedan od preduvjeta da mlade obitelji ne odlaze iz ovoga kraja, već ostaju tu živjeti – rekao je načelnik Šćuka, a nazočne je pozdravila i Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i socijalne sigurnosti, koja je istaknula sreću i zadovoljstvo što se u njenom mjestu, neposredno uz osnovnu školu koju je i sama završila te u njoj kao profesorica hrvatskog jezika provela 13 godina, napokon gradi dječji vrtić.

– Puno ranije je taj vrtić trebao biti gotov, a što ranije nije do toga došlo, odgovorne su prethodne lokalne vlasti. Čestitam načelniku Šćuki što je u dosadašnje dvije godine mandata uspio realizirati početak projekta o kojem se sanjalo jako dugo. Zahvale idu i na račun Ministarstva poljoprivrede koje je osiguralo bespovratna EU sredstva za izgradnju vrtića, a zahvaljujem i Ministarstvu regionalnog razvoja koje je donijelo dva nova zakona – Zakon o brdsko-planinskom području i Zakon o potpomognutim područjima – koji su donijeli korist Gorskom kotaru – rekla je državna tajnica Majda Burić.

Prigodnim riječima nazočnima se obradio i Petar Mamula, zamjenik primorsko-goranskog župana, koji je primijetio da Zakon o brdsko-planinskom području još nije zaživio u svom operativnom dijelu jer nije, iako su rokovi prošli, donesen Program mjera po kojem bi se radilo.

– No, svakako raduje postavljanje temeljnoga kamena za jedan ovakav objekt i drago mi je što se u Ravnoj Gori nastavlja investicijski ciklus kojem je i Primorsko-goranska županija dala bitan doprinos nedavnim polaganjem temeljnoga kamena za izgradnju objekta Centra za posjetitelje u Staroj Sušici, a još prije toga izgradili smo školsku sportsku dvoranu te Sportsko-poslovni centar Goranka. Nastavit ćemo pomagati i dalje, što je vidljivo i iz za ovu godinu osiguranih sredstava Fonda za Gorski kotar, iz kojeg je dio sredstava ovih dana uplaćen na račune goranskih lokalnih samouprava – podsjetio je Mamula.

Voda na gradilištu

Vrijedni radnici Graditeljskog poduzeća Krk već su obavili priličan dio posla usprkos, kako nam je rekao Josip Purić, predsjednik Uprave GP-a Krk, priičnoj količini vode na gradilištu.

– Gorski kotar je specifičan i dobro znamo da prije zime treba napraviti što više. Vjerujem da ćemo u godinu dana izgraditi sve što je planirano i što smo pogodili za cijenu od 11,2 milijuna kuna, što uključuje i građevinske radove i izgradnju samog objekta – rekao je Purić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.