Ženska ekipa

Plemenitaš: Umjetnice nadahnute prirodom stvaraju čarobne skulpture

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Uz voditeljicu raku saziva Vesnu Osojnički u radu sudjeluju Petra Lindenbauer iz Austrije i Julija Repina iz Rusije te hrvatske umjetnice Snježana Pokos Vujec (Varaždin), Nada Benc Štuka (Zagreb), Dijana Trtan (Rijeka) i Sandra Ban (Skrad) koje stvaraju djela od šamotirane gline i dovršavaju ih u raku tehnici



PLEMENITAŠ Dvadeset i četvrtu godinu za redom u srcu ljeta u Plemenitašu, malom naselju nedaleko od Lukovdola, okupljaju se skulptori iz različitih dijelova svijeta te kroz jednotjedno druženje sudjeluju u tzv. raku sazivu Oblikovne radionice Plemenitaš tijekom kojeg umjetnici raku tehnikom izrađuju skulpture. Riječ je o tehnici koja se temelji na pečenju gline pri čemu je prvi korak oblikovanje skulpture nakon čega slijedi pečenje na 960 stupnjeva Celzijevih pri čemu vatra daje konačni izgled ideji umjetnika, a završni rezultat često je pravo malo iznenađenje.


Ove godine uz voditeljicu i idejnu začetnicu raku saziva Vesnu Osojnički u radu sudjeluje čisto ženska ekipa – Petra Lindenbauer iz Austrije i Julija Repina iz Rusije te hrvatske umjetnice Snježana Pokos Vujec (Varaždin), Nada Benc Štuka (Zagreb), Dijana Trtan (Rijeka) i Sandra Ban (Skrad).


Pozitivni dojmovi


Snježana Pokos Vujec prošle je godine bila na otvorenju i dopalo joj se pa je s radošću prihvatila poziv za sudjelovanjem. »Dojmovi su izuzetno pozitivni, društvo s kojim radim je divno, a priroda je još ljepša pa sam proteklih dana uživala u svemu, od rada do ovih završnih za mene kao umjetnicu vrlo uzbudljivih trenutaka izrade novih skulptura koje sam, između ostalog, realizirala prikupljajući boju iz zemlje i bilja u šumi čime sam ukrasila svoje skulpture«, rekla je Pokos Vujec.





– Pokrenuli uli smo na Facebook stranici Oblikovne radionice Plemenitaš projekt donacije šamotnih opeka za izgradnju velike peći za drva koju bismo koristili za završni proces pečenja gline i izrade keramike, a njenom izgradnjom osigurali bismo daljnji rad i razvoj Oblikovne radionice Plemenitaš i ovog raku saziva. Potrebno nam je 2.000 šamotnih opeka, svaka stoji otprilike 16 kuna pa smo na našoj stranici omogućili donacije kroz kartičnu online uplatu pri čemu se donacije kreću od 50 do 100 dolara, a ime svakog donatora bit će zabilježeno na ciglama od kojih će biti izgrađena peć. Cilj nam je prikupiti dovoljno sredstava kako bismo za narednu godinu kada slavimo 25 godina imali novu peć- rekla je Vesna Osojnički.



Njeno oduševljenje dijeli i austrijska skulptorica Petra Lindenbauer kojoj je rad u tehnici rakua prvo iskustvo s tim da je oduševljena svime što je doživjela, naučila i stvorila. »Znala sam za osnove tehnike, ali jedno je imati teorijsko znanje, a drugo primjenjivati ga. Naravno, najuzbudljiviji trenutak je ta promjena koju skulpture koje oblikujemo rukama dožive pod utjecajem vatre. Uz užitke u radu oduševljena sam i ljepotom Plemenitaša i Hrvatske, a još mi je draže što mi je sve to tako blizu jer moja Austrija nije daleko«, rekla je Petra naglasivši kako su je oduševili i ljudi svojom spontanošću i mirnim načinom života.


Višednevno druženje


Njena kolegica Julija Repina iz Rusije također je s velikim zanimanjem pristupila svojim prvim iskustvima rada u raku tehnici. »Uvijek je dobro saznati nešto novo pa sam, nakon što me Vesna pozvala još prošle godine, našla vremena i prihvatila poziv. U protekla četiri dana zaista sam puno radila i uživala«, rekla je Repina. Sandra Ban iz susjednog je Skrada i rado se priključila ostalim umjetnicama.


»Keramikom se bavim posljednjih deset godina, uz to i dizajnom, skulpturom, slikarstvom i fotografijom, a jedan od ciljeva mi je u što većoj mjeri promovirati Gorski kotar pa sam i stoga rado došla i dala svoj doprinos ovogodišnjem sazivu, mada često u društvu s Borisom Roceom sudjelujem u radionicamama rakua u Italiji«, pojasnila je Sandra Ban izrazivši želju da se Plemenitaš, zbog kvalitete rada i do sada napravljenih skulptura, što više promovira u hrvatskoj javnosti.


Za ovogodišnji saziv sredstva su osigurali ponajprije Primorsko-goranska županija, dio je dao i Grad Vrbovsko, a TZG Vrbovsko je osigurala kanuing, rekla je Vesna Osojnički dodavši kako i dalje problem ostaje kvalitetan smještaj sada već zaista velikog broja skulptura izrađenih tijekom posljednje 24 godine, a sve teža postaje i sama organizacije višednevnog saziva. No, možda će jubilarni 25. saziv naredne godine donijeti neke promjene nabolje jer ovo umjetničko druženje koje već gotovo punih četvrt stoljeća okuplja svjetski znana imena keramičkih skulptora zaslužuje potporu.