GOLUBINJAK BIVŠI I SADAŠNJI UČENICI GIMNAZIJE »ANDRIJE MOHOROVIČIĆA« U PARK ŠUMI

Petsto učenika i profesora na Olimpijskom danu

Marinko Krmpotić

Gimnazijalci – ponajprije zahvaljujući profesoru kineziologije Toniju Žitku – već šestu godinu za redom tijekom prvog tjedna nastave odvoje jedan dan za Olimpijski dan u Golubinjaku 



LOKVE Park šuma Golubinjak uvijek izgleda prekrasno, a jučer je izgledala čak i bolje od toga i to zahvaljujući pravom malom festivalu mladosti za kojeg su najzaslužniji bivši i sadašnji polaznici riječke Gimnazije »Andrije Mohorovičića«.


Naime, učenici ove gimnazije – ponajprije zahvaljujući profesoru kineziologije Toniju Žitku – već šestu godinu za redom tijekom prvog tjedna nastave odvoje jedan dan za Olimpijski dan u Golubinjaku. 



 Evo i najuspješnijih u masovnom kros natjecanju. Kod djevojaka prvog razreda pobjedila je Gea Milanović ispred Jelene Kolundžije i Mirjam Lovaković, a u uzrastu djevojaka drugog razreda najbrža je bila Barbara Puljak ispred Eme Žeželić i Elizabete Bartulac. Kod učenika prvog razreda pobjedio je Luka Stojković, drugi je Stipan Krstanović, a treći Andrej Sušić dok je u kategoriji drugih razreda prvi Marijan Vukelić, drugi Filip Konić te treći Adrijan Pilčić. Kod djevojaka iz trećih razreda pobjedila je Sara Sušanj ispred svoje sestre Eme, a treća je Mateja Brzac, dok je kod djevojaka iz četvrtog razreda prva Petra Đurić, druga Tea Borović, a treća Emma Šepić. U kategoriji učenika trećih razreda nastupio je samo Danijel Ivaničić, a kod maturanata najbrži je bio Vibor Pržulj, drugi Luka Gabriš te treći Robert Mužić.





 Vlakom do Lokava


Na samom početku, 2008. godine, ideju je prihvatilo više od polovice učenika, a potom je zanimanje raslo i raslo pa je tako jučer odaziv bio gotovo stopostan jer je dan u Golubinjaku provelo 514 učenika i najveći dio njihovih profesora.


Štoviše, pridružilo im se i više od stotinak bivših učenika – sada mahom studenata – pa je Golubinjak jučer zaista bio u znaku ljepote mladosti. 


  Već po tradiciji najveći dio sudionika ovog zanimljivog i korisnog druženja stigao je u jutarnjim satima vlakom iz Rijeke te potom pješke sa željezničke postaje Lokve krenuo prema Golubinjaku gdje ih je najprije dočekala staza za kros natjecanje koje je ovog puta okupilo rekordnih stotinjak natjecatelja, a nakon toga Olimpijski dan mogao se provesti u utakmicama malog nogometa za dečke, odnosno odbojke za djevojke ili pak atraktivnom penjanju uz strmu stijenu realiziranom uz stručnu pomoć Penjačkog kluba »Rijeka«, a moglo se i zaplesati uz zumba party uz voditelje iz riječkog Fitness centra »Activitus«, ili odigrati nekoliko partija bridža čime su rukovodili članovi bridž sekcije ove gimnazije.


Naravno, uz sportska natjecanja moglo se jučer i dobro roštiljati u hladu stoljetnih jela, odmarati na još od ljetnog sunca toplim goranskim livadama, obići atrakcije Golubinjaka (Golubinja špilja, Kraljica šume…), odigrati boće ili pak počastiti se pićem ili sladoledom u ugostiteljskom objektu, a uz spomenute brojne aktivnosti moglo se tijekom cjelodnevnog druženja posjetiti i neke lokvarske turističke atrakcije (spilja Lokvarka, Lokvarsko jezero).  

Nova druženja


Vrlo zadovoljan ostvarenim bio je i glavni organizator, prof. Toni Žitko koji nam je rekao: »Uz općenito odličan odaziv učenika posebno sam zadovoljan odazivom na kros, a kao neobičnost svakako moram istaknuti sve veći broj naših bivših učenika koji nam se iz godine u godinu pridružuju i to čak i u natjecanjima što znaći da su osmišljeni sadržaji zanimljivi. Prvi put ove godine imamo i sponzora, to je energetsko piće Red Bull, a za kraj druženja organizirali smo i DJ party. Drago mi je što učenici i sami osmišljavaju različite aktivnosti pa se tako moglo vidjeti i badminton, a neki su dečki igrali i rugby! Ovakvih sportskih druženja želimo još, a temeljni nam je plan da uz ovo početno jesensko osmislimo još i jedno zimsko druženje na klizalištu u Delnicama te pred kraj škole posjetimo i neki naš otok kako bismo u potpunosti vezali zeleno i plavo naše Županije«, rekao je Žitko naglasivši kako bi ovakva druženja, s obzirom na blizinu i kapacitete Gorskog kotara, posebno Golubinjaka, mogle organizirati i ostale riječke škole. 


  Dolaskom gimnazijalaca iz Rijeke, pristiglih ovog puta u osam vagona namijenjenih isključivo njima, vrlo je zadovoljan i načelnik Općine Lokve Toni Štimac koji naglašava kako je Općina Lokve spremna na suradnju s Gimnazijom »Andrije Mohorovičića«, ali i svim ostalim školama Rijeke i riječkog prstena koje bi mogle organizirati ovakva druženja pa će stoga Općina Lokve uskoro prirediti jedan studijski boravak za profesore kineziologije s područja Primorsko-goranske županije kako bi im bile predstavljene mogućnosti Lokava vezane uz ovakve susrete.