Protiv izgradnje kasete za azbestni otpad u Sović lazu

Peticija Akcije mladih: Mora li Gorski kotar ispaštati zbog kašnjenja Marišćine?

Marinko Krmpotić

Najmanje dvije godine azbest s područja cijele županije trebao bi biti odlagan kraj Delnica, i to zbog tuđe nesposobnosti i lošeg planiranja izgradnje Marišćine, kaže Bojan Kurelić



DELNICE Prikupivši u nepuna tri sata oko 150 potpisa na peticiju protiv izgradnje kasete za azbestni otpad u Sović lazu, članovi riječke Akcije mladih, predvođeni županijskim vijećnikom Bojanom Kurelićem, jasno su pokazali kako Goranima ideja o gradnji odlagališta azbestnog otpada na njihovom području nije nimalo bliska. Štoviše, ima li se u vidu činjenica da članovi ove mlade riječke političke stranke nisu posebno najavljivali svoj dolazak te da su Goranima mahom potpuno nepoznati kao politički subjekt, onda ovi rezultati dodatno dobivaju na težini jer svjedoče o jako dobrom odazivu.


   Pojašnjavajući odluku o akciji potpisivanja peticije u Delnicama, Bojan Kurelić naglašava kako je temeljni motiv njihova istupa činjenica da smatraju kako građani, u ovom slučaju Gorani, ne bi smjeli plaćati danak nesposobnosti političara vezan uz kašnjenje poslova izgradnje središnje zone odlaganja otpada u Marišćini.



I dok Akcija mladih protestira i prikuplja potpise, ovog su tjedna Delnice posjetili predstavnici Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša te obišli lokaciju budućeg svegoranskog odlagališta, u okviru kojeg će biti izgrađena i kaseta za azbestni otpad. Posebnih izjava za javnost nije bilo, ali ono što se već zna, jest da je natječaj za izvođača radova proveden, što znači da je delnički boravak predstavnika spomenutog Fonda u osnovi bio sastanak vezan uz uvođenje u radove izgradnje kasete za azbestni otpad.





– Zdravlje ljudi ovog kraja i priroda Gorskog kotara ne bi smjeli trpiti posljedice tuđe nesposobnosti zbog krivog planiranja i lošeg rada vezanog uz izgradnju Marišćine koja će, po trenutačnim planovima, biti gotova tek 2013. godine. Dosadašnja iskustva daju nam za pravo pitati se hoće li zaista biti tako, odnosno neće li do izgradnje doći znatno kasnije. Znači, najmanje dvije godine azbest s područja cijele naše Županije, kako komunalni i industrijski, tako i onaj s krovova kuća, trebao bi biti odlagan kraj Delnica. Ako se zna da će kapacitet te tzv. kasete za azbestni otpad biti 800 tona, a godišnje se na području Županije predviđa prikupljanje oko 550 tona te vrste otpada, onda je već sada jasno da će kapaciteti biti vrlo brzo popunjeni. Krajnje je neodgovorno da građani plaćaju tu cijenu, pogotovo Gorani za koje znamo koliko poteškoća imaju s pitkom vodom koja je ionako zagađena. Uz ovakvu količinu opasnog azbestnog otpada vodotoci bi mogli biti dodatno ugroženi. Naime, koliko je nama poznato, u blizini Sović laza puno je vodotoka iz kojih se napajaju okolna jezera i rječice pa je itekako upitna opravdanost gradnje odlagališta za azbestni otpad baš na ovoj lokaciji«, rekao je Kurelić, najavivši kako će već u srijedu na županijskoj skupštini peticiju predati županu Zlatku Komadini, zatražiti pojašnjenje oko cijelog ovog projekta te potom odlučiti o daljnjim akcijama u okviru kojih je moguć i javni protestni zbor u Delnicama, dok će se peticiju moći nastaviti potpisivati online na internetskim stranicama Akcije mladih.