1000 origamija

Papirnati ždralovi lete iz Broda na Kupi prema Japanu

Marinko Krmpotić

U četrdeset grozdova povezano je tisuću raznobojnih ždralova, koji će u srpnju »poletjeti« prema Japanu, u okviru svjetskog projekta kojim se obilježava jedan od najmračnijih događaja u povijesti – bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki



BROD NA KUPI Tisuću raznobojnih papirnatih ždralova jučer je u Brodu na Kupi povezano u četrdeset zajedničkih cjelina, takozvanih grozdova, a u srpnju će biti vezani u jednu cjelinu i upućeni na krajnju adresu – grad Hirošimu u Japanu.


Ovim činom realiziranim jučer u brodokupskoj osnovnoj školi uspješno je na području Gorskog kotara realiziran projekt Senbazuru – 1.000 origami ždralova, projekta koji vrhunac doživljava krajem srpnja kada ždralovi »polete« prema Japanu. Naime, govori nam Sanja Milovac, knjižničarka u OŠ Frana Krste Frankopana, ujedno autorica i voditeljica projekta, svake godine prema Hirošimi putuju papirnati ždralovi sa svih strana svijeta kako bi se obilježio jedan od najmračnijih događaja u ljudskoj povijesti – trenutak kada je SAD bacio atomske bombe na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.


Priča o Sadako


– Papirnati ždralovi simbol su ljubavi i mira, a prema vjerovanju će se onome tko savije tisuću ždralova ispuniti želja. Tako smo i mi zaželjeli svoje želje te počeli savijati prve ždralove. Nakon što smo u sklopu Kreativnog četvrtka i Origami radionice naučili savijati ždralove, naši su učenici znanje podijelili s vršnjacima u još sedam drugih goranskih škola.




Kroz gostujuće uvodne radionice ispričali smo priču o djevojčici Sadako Sasaki i simbolici papirnatih ždralova te pokazali tehniku njihova savijanja. Bila je to odlična prilika da učenici isprobaju svoje prezentacijske vještine i razvijaju samopouzdanje, ali i da potaknemo druženje te suradnju među knjižničarima i školama.


Na ovaj način zajednički otkrivamo jednu novu i zanimljivu kulturu koja je povezana s lektirnim naslovom »Sadako hoće živjeti« Karla Brucknera. Ideja je bila zajednički saviti tisuću ždralova – svaka škola po 125 – koje smo spajati na niti, a krajem srpnja ždralovi će »poletjeti« u Japan, rekla je Sanja Milovac.



Najbitnije bilo spojiti učenike oko teme kojom se predstavlja jedna njima nepoznata i nova kultura i tradicija, a uz to saznali su nešto i o ne tako dalekoj povijesti.


Vrlo korisnim smatram suradnju među školama, jer su učenici koji su sudjelovali u programu odlazili raditi u druge škole pa je i tu jako puno napravljeno na razvijanju prijateljstva i zajedničkog rada.


Također, sigurno je da se kroz ovaj projekt razvija i tolerancija, razumijevanje i prijateljstvo, dakle sve ono suprotno ratu, razaranju i destrukciji, rekla je prof. Sanja Milovac.



Osam škola


U projektu »Senbazuru – 1000 origami ždralova«, uz brodokupsku OŠ Frana Krste Frankopana sudjelovale su još i OŠ Skrad, OŠ Dr. Branimira Markovića iz Ravne Gore, OŠ I. G. Kovačića iz Delnica, OŠ Rudolfa Strohala iz Lokava, OŠ Brod Moravice, OŠ Ivanke Trohar iz Fužina i OŠ Mrkopalj, a voditelji radionica u školama bili su knjižničari.


Završnom druženju u Brodu na Kupi nazočili su i profesionalna pripovjedačica Jasna Held koja je učenicima ispričala nekoliko japanskih priča te Domagoj Palenkaš iz hrvatsko-japanskog društva Makoto koji je goranskim osnovcima ispričao niz zanimljivih pojedinosti vezanih uz Japan te kulturu i tradiciju te daleke i lijepe zemlje.