Goranski problemi s poštom

Paket iz Ukrajine do Hrvatske došao za 4 dana. A od Delnica do Ravne Gore putovao još – devet

Marinko Krmpotić

Ilustracija V. Karuza

Ilustracija V. Karuza



RAVNA GORA  U Ravnoj Gori sve je više problema s pravovremenom dostavom poštanskih pošiljki. Naime, već na drugoj sjednici Općinskog vijeća tijekom aktualnog sata vijećnici postavljaju pitanja koja pažnju skreću na taj problem. Tako je predsjednik Općinskog vijeća Ravne Gore Franjo Ružić (PGS) podsjetio da se ništa nije bitnije promijenilo nakon što je on na prethodnoj sjednici održanoj sredinom srpnja upozorio na sve češće kašnjenje poštanskih pošiljki, a potom je Barbara Vančina (SDP) iznijela nove, pomalo i tragikomične podatke.


– Pošiljka koju sam internetom naručila iz Ukrajine, krenula je 27. kolovoza i u Hrvatsku prispjela 31. kolovoza. Potom je 3. rujna došla do Delnica iz kojih je do Ravne Gore »putovala« devet dana i ja sam je dobila 12. rujna! Moj prijatelj naručio je robu iz Singapura koja je do Hrvatske putovala nekih deset dana, a onda od Delnica do Ravne Gore dvadeset dana! Kako je to moguće i zašto se događa da pošiljka do Hrvatske i Delnica iz tih udaljenih destinacija stiže u razumnom vremenu, a onda na pošti u Delnicama stoji po dva-tri tjedna? – opravdano je pitala Vančina, a Franjo Ružić dodao je da je nakon što je na prethodnoj sjednici Općinskog vijeća postavio pitanje o neredovitoj dostavi poštanskih pošiljki, pokušao u Hrvatskoj pošti doznati tko je osoba zadužena za tu problematiku i tko mu može dati odgovor, ali mu to nije uspjelo jer, izgleda, takva osoba ne postoji.


Netočna tvrdnja


Komentirajući ova vijećnička pitanja, načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka (HDZ) rekao je da je prije nekoliko mjeseci na jednoj od sjednica koordinacija goranskih načelnika i gradonačelnika gostovao predstavnik Hrvatskih pošta koji je tada obećao da ovakvih problema više neće biti.



Što je s projektom izgradnje vrtića, pitao je načelnika Šćuku Anđelko Florijan (SDP), a načelnik mu je odgovorio da je projekt kandidiran na EU mjeru 7.4.1. i sad se čeka odgovor o (ne)uspješnosti kandidature.– Nadamo se tom odgovoru što prije, kako bismo znali što i kako dalje – rekao je Šćuka, a Florijan je želio znati postoji li i što je B varijanta, odnosno što će biti ne uspije li kandidatura za EU sredstva. No, Šćuka nije ponudio nikakav konkretan odgovor jer, po njemu, najprije treba iscrpiti sve mogućnosti varijante A (prijava za EU sredstva), a ako to ne prođe, onda će se razmišljati o drugim mogućnostima vezanim uz realizaciju ovog, za Ravnu Goru kapitalnog projekta.


– Nažalost, ta se tvrdnja nije pokazala točnom. Mi kao lokalna samouprava kod nadležnih institucija pokušavamo naći odgovore i činit ćemo to i dalje, a vjerojatno ćemo kao koordinacija iznova uskoro razgovarati o ovom problemu koji se, koliko je meni poznato, ponavlja i u drugim goranskim sredinama – rekao je Šćuka.Uz ovo, ravnogorski su se vijećnici i nizom drugih pitanja dotakli aktualnog stanja ovog područja. Tako je Jasminu Herljević (SDP) zanimalo što će biti s u proračunu najavljenim poslovima uređenja dječjeg igrališta u Ravnoj Gori, odnosno izgradnje pumpne stanice na Cageru, a David Stepić (HDZ) pitao je što će biti s nabavom ratraka za Trkačko-skijaški klub Ravnogorac nakon što je za ovu godinu predviđena kupnja odbijena. Odgovarajući im, načelnik Šćuka dao je do znanja da trenutačno za spomenute projekte u proračunu nema novca.

Fondovi i država


– Za uređenje dječjih igrališta kandidirali smo se kod državnih tijela. Ove godine kandidatura nam nije prošla pa ćemo pokušati iduće. Za crpnu stanicu u proračunu imamo izdvojeno nešto sredstava, ali je to daleko od potrebne svote koju bi trebao osigurati Komunalac Delnice. Kad je riječ o ratraku, slažem se da je on potreban Ravnogorcu i da za njega treba izdvojiti dio sredstava iz proračuna, ali najveći dio tih sredstava treba doći iz EU fondova ili države pa ćemo ih tamo i tražiti – rekao je Šćuka.


Branimir Brenc (HDZ) zahvalio je na aktivnostima HEP-a koji na području Stare Sušice postavlja podzemne kabele te upitao može li se uz podizanje kvalitete opskrbe energijom isto dogoditi i s opskrbom vode.


– Posljednje dvije zime, zbog zaleđenih vodovodnih cijevi u tunelu na autocesti, Stara Sušica je u nekoliko navrata bila bez vode. Može li se tu nešto učiniti? – pitao je Brenc, a načelnik Šćuka mu je odgovorio da su ti problemi, po riječima predstavnika delničkog Komunalca, riješeni preinakama na vodovodnim cijevima u tunelu pa iduće zime poteškoća s vodoopskrbom na području Stare Sušice ne bi smjelo biti.