Stotinjak zaljubljenika

PLESNI FESTIVAL Summit ljubitelja argentinskog plesa iz cijele Europe: Fužine plešu u ritmu tanga

Marinko Krmpotić



FUŽINE Cijeli ovaj tjedan Fužine, pogotovo Fužinska kuća, plešu i dišu u ritmu tanga, a za taj nesvakidašnji užitak najzaslužniji su polaznici Tango festivala kojeg drugu godinu za redom organizira zagrebački klub Tango Experiential koji okuplja ljubitelje ove strasne argentinske glazbe. Ove godine u punih sedam dana festivala i brojnih radionica sudjeluje stotinjak tango zaljubljenika iz cijele Europe (Norveška, Engleska, Francuska, Slovenija, Italija, Austrija, Njemačka, Izrael, Bosna i Hercegovina…), dok su učitelji iz Italije, Hrvatske, Poljske, Francuske, Nizozemske, Velike Britanije i Slovenije. Bogat i raznovrstan program osmislili su Tina Šarić, Rebeka Kukolja-Cicmanović i Hrvoje Gebavi s nizom prijatelja i suradnika, kaže nam Tina Šarić, dodajući kako je temeljni cilj festivala spojiti ritam i pokrete tanga sa suvremenom glazbom.


Veza s prirodom


– Uz to, ovog smo puta tango vezali uz priču o pet elemenata pa svaki dan obrađujemo jedan od elemenata (vatra, voda, zrak, zemlja…) i to ne samo kroz glazbu, već, primjerice, kroz radionice joge, teorijska predavanja, izlete u prirodu i različita druženja. Dakle, osim plesa i plesnih večeri te subotnjeg koncerta svi sudionici mogu sudjelovati i u nizu drugih aktivnosti – govori Tina Šarić, a Rebeka Kukolja-Cicmanović dodaje kako sudionici traže dublju dimenziju plesa koji nije samo pokret i samo tjelesna aktivnost, već i stanje duha, a sve skupa je opet jako povezano s prirodom jer iz prirode ta glazba i njena strast, njene emocije i izviru.



Tango festival koji je definitivno puno više od običnog festivala jer spaja teoriju, ples, glazbu i završni koncert, zagrebačke zaljubljenice u tango osmislile su  kad su shvatile da ovakvog festivala nema. Odnosno, kaže Tina Šarić, znale smo kakav bi festival tanga voljeli posjetiti, ali smo shvatile da takvog festivala nigdje nema pa smo si rekli – ajmo ga napraviti! I tako je stvoren Tango Experiential Festival.





Mala modna revija


– Svaki nam je dan ispunjen radom. Primjerice, danas prije podne imamo predavanje o tome kako se blues može uklopiti u tango, potom ćemo vidjeti kako veze s elementom zemlje ima tradicionalni australski instrument digeridoo, a u predvečernjim i večernjim satima imamo radionice vezane uz ples i nastup DJ-a, u što će se uklopiti i mala modna revija odjeće za tango – kaže Kukolja-Cicmanović, zahvaljujući na pomoći u organizaciji i provedbi Općini Fužine, TZO Fužine i Primorsko-goranskoj županiji te posebno Fužinarskoj kući koja pruža odlične uvjete rada, povezivanje među sudionicima, odličan grupni rad, posvećenost projektu te uživanje u prirodi i miru.



Vrhunac tango druženja u kojem će uživati moći svi koji to požele, bit će subotnji koncert pod branom koji će početi u 19.30 i na kojem će nastupiti zagrebačka tango grupa Don Juan te domaći Art klub Gorski kotar, a polaznici će se predstaviti tango plesom što će biti atraktivno i zanimljivo jer treba naglasiti kako nije riječ samo o klasičnom tangu, već i tzv. neotangu koji uključuje brojne suvremene glazbene izraze.