Inicijativa

PGS izradio prijedlog “goranskog” zakona i šalje ga u Sabor

Marinko Krmpotić

Vojislav Jakšić, Franjo Butorac, Marijan Pleše, Franjo Ružić i Josip Gašparac / snimio M. KRMPOTIĆ

Vojislav Jakšić, Franjo Butorac, Marijan Pleše, Franjo Ružić i Josip Gašparac / snimio M. KRMPOTIĆ

Za prijedlog zna Plenković, jer ga je dobio kao europarlamentarac, a znaju i mnogi drugi koji su sada u Saboru pa ćemo vidjeti žele li iskreno pomoći ovom kraju, rekao je Marijan Pleše



Preko kluba zastupnika koalicije IDS/PGS/Lista za Rijeku narednog će mjeseca u saborsku proceduru biti upućen prijedlog Zakona o Gorskom kotaru koji su izradili članovi PGS-a, istaknuto je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u delničkoj Kavani »Centar«. Prihvaćanje tog zakonskog akta ne samo da bi se pomoglo Gorskom kotaru, već bi to bio dokaz decentralizacije o kojoj sve velike stranke pričaju, rekao je Marijan Pleše naglasivši da je primjerak tog zakonskog akta dobio i današnji premijer Plenković dok je u Gorskom kotaru boravio kao europarlamentarac.


– Dakle, za taj prijedlog zna on, a znaju i mnogi drugi koji su sada u Saboru pa ćemo vidjeti žele li iskreno pomoći ovom kraju, rekao je Pleše.



– Po našim procjenama država od PDV-a godišnje ubere 44 milijarde kuna, a čak 25 posto, odnosno 11 milijardi kuna, stiže iz Istarske i Primorsko-goranske županije. Predlažemo Vladi da stalne tvrdnje o sklonosti stvaranja decentraliziranog sustava dokaže tako da deset posto od te svote vrati u ove dvije županije i namijeni ih razvoju lokalne samouprave. To bi bio pravi primjer decentralizacije, rekao je Franjo Butorac dodavši kako PGS predlaže na državnoj razini premiještanje Ministarstva branitelja iz Zagreba u Vukovar, grad heroj.





Ništa od kompenzacija


Franjo Butorac, politički tajnik PGS-a, dodao je da se u borbu za ovaj zakonski akt mora ići jer je nakon gubitka pogodnosti »brdskog« zakona popularno pričati o kompenzacijama, ali u stvarnosti pomoći nema.


– Te priče nemaju temelja jer svaka kompenzacija znači da nekome treba uzeti da bi se drugom dalo. Kome će se uzeti još nismo čuli i zato ćemo se boriti za prihvaćanje ovog zakona, a to znači da ćemo preko našeg Kluba zastupnika uporno tražiti očitovanje o tom prijedlogu, rekao je Butorac. Njegove su riječi, uz komentare da je nužno da Gorskom kotaru ostane znatno više sredstava od iskorištavanja prirodnih bogastava ovog područja podržali i Vojislav Jakšić, predstavnik PGS-a Vrbovsko te Franjo Ružić, čelni čovjek PGS-a Ravna Gora koji je tiskovnu zaključio porukom da Vlada mora pomoći, jer Gorskom kotaru nije pet do dvanaest, već dvanaest i pet!


Dva desetljeća


Znatan dio jučerašnjeg istupa za medije bio je vezan i uz obilježavanje dvadesete obljetnice djelovanja PGS-a u Gorskom kotaru o čemu je govorio Josip Gašparac koji već 17 godina vodi delnički PGS, odnosno Goransku stranku.


– Krenuti te 1996. godine u politiku kraj HDZ-a i SDP-a nije bilo nimalo lako, a iako je bilo uspona i padova mi smo u ta dva desetljeća u mnogim goranskim sredinama bili sastavni dio vlasti. Daljnji nam je cilj postati parlamentarna stranka jer iskustva vezana uz rad Darija Vasilića i dr. Nikole Ivaniša kao saborskih zastupnika pokazuju da se puno više može učiniti ako postoji zastupnik. Vrlo su nam važni i naredni lokalni izbori na kojima ćemo nastojati osvojiti što veći broj glasova, a dio svojih kandidata predstavit ćemo na tiskovnoj konferenciji sredinom prosinca u Delnicama, rekao je Gašparac najavivši da će 3. prosinca u Delnicama na posebnoj svečanoj sjednici biti obilježeno 20 godina PGS-a u Gorskom kotaru, uz nazočnost europarlamentarca Ivana Jakovčića.