Atraktivan vikend

Oživjele goranske rijeke i potoci, “zapjevali” šumarci

Marinko Krmpotić

Završni vikend srpnja posebno će pamtiti oni koji su isprobali paddling na delničkom Potoku ili plivali Kupom uzvodno u Brodu na Kupi. Ljubitelji kulturnih zbivanja na svoje su došli u Mrkoplju i Lokvama, a Šumski gurman fest od Fužina je stvorio centar autohtonih jela, proizvoda i folklora



Događajima ovog ljeta najbrojniji goranski vikend donio je organizatorima mnogobrojnih priredaba lijepo vrijeme i dobar posjet pa će zasigurno mnogi koji su se proteklih dana osvježili na planinskom zraku Gorskog kotara rado sjećati završnog vikenda srpnja. Prvi su u vikend ušli Mrkopaljci zahvaljujući TZO-u Mrkopalj koji je organizirao ART fest tijekom kojeg su održani koncerti, radionice, predstave i izložbe, a među izvođačima su bili KUD Sloga, Ženska klapa Hreljin, tamburaški sastav Mistral, Varaždinski gudački kvartet te Teatar OZ.



U Fužinama su priređena i zanimljiva natjecanja pa je tako za »Zeleno-Plavu Kraljicu« izabrana Dunja Odobašić (KUD »Vrba«), prva pratilja je Marija Halavuk, (KUD »Ždala«, Koprivničko-križevačka županija), a druga pratilja Sara Dizdar (Etno udruga i KUD Petrovo Polje, Ruži – Šibensko-kninska županija).


U kategoriji Najatraktivnija ženska narodna nošnja« pobijedila je Đurđica Jambrošić (KUD »Palična«, Severin – Bjelovarsko-bilogorska županija), najbolju mušku narodnu nošnju imao je Slobodan Brković (Mješovita pjevačka skupina Župe Kljaci – Šibensko-kninska županija), a Najoriginalniji par u tradicijskoj opravi bili su Nevenka Panijan i Nikola Panijan iz KUD-a »Antun Klasinc« iz Lasinja – Karlovačka županija.





Uz trodnevna zbivanja u Mrkoplju na razne sadržaje moglo se naići i u drugim mjestima. Tako je u Lokvama priređena proslava makedonskog nacionalnog praznika Ilinden, a uvečer je u Mrzloj Vodici u organizaciji Goranske kiparske radionice i TZO-a Lokve održana 3. Noć skulptura tijekom koje je predstavljen dio skulptura Goranske kiparske radionice smještenih na području Mrzle Vodice.


Dvostruki program nudile su i Delnice, i to na izletištu Potok gdje je najprije održano predstavljanje paddlinga, vožnje vodenom površinom na daski, a nakon toga u organizaciji Udruge mladih Re-volt koncert Šajete i njegovog pratećeg benda.


Prezentacija paddlinga


Najneobičniji dio delničkog druženja svakako je bila prezentacija paddlinga, sporta koji je u svijetu sve popularniji, a Delnice imaju tu čast da je još pred osamdeset godina baš na Potoku snimljena grupa mladih kako se bavi tim sportom! Jučer je taj sport predstavljen zahvaljujući TZG-u Delnice i porečkoj agenciji Blue Stop čija nam je vlasnica Danijela Mijoković rekla kako je stajati na vodi, veslati i promatrati okolinu užitak koji, nakon što se prvi put u tome okuša, želi ponoviti svatko: »Cijene daski na kojima se stoji kreću se od dvije do šest tisuća kuna, a ima ih i skupljih.


Ima širih i uskih dasaka, pri čemu se na uskima postižu veće brzine, a za veslanje je potrebna samo vodena površina, pri čemu oni koji su ozbiljnije u ovom sportu više vole nemirne površine. Vesla se, dakle, na jezerima, rijekama i moru, i to bez obzira na starosnu dob«, rekla je Mijoković, a direktor TZG-a Delnice Petar Hrg smatra kako baš zbog brojnih vodenih površina koje ima Gorski kotar, ovaj sport može doživjeti razvoj na goranskom području i baš stoga je održana ova prezentacija.



Dvodnevno druženje priredili su i članovi Udruge »Kupa« koji su najprije održali tradicionalni, 13. po redu plivački miting »Kupom uzvodno«, a dan kasnije »Kupski triatlon« s natjecanjem u trčanju, plivanju i vožnji kanua. Prvog dana bilo je 65 natjectelja te tridesetak članova ŠRD »Viševica« iz Fužina koji su demonstrirali plivanje mono perajom i daljinsko ronjenje, a drugog dana uz temperaturu Kupe od 21 stupanj Celzija dvadesetak sudionika, među njima najviše članova Triatlonskiog kluba »Rab«, okušalo se u triatlonu.



Šumski gurman fest


Zanimljivo je bilo i u Fužinama gdje je održan drugi Šumski gurman fest – predstavljanje autohtone kuhinje raznih krajeva Hrvatske, degustacije jela i slastica te nastup KUD-ova iz Hrvatske i BiH i revija narodnih nošnji. Nastupili su KUD-ovi »Cvijet« Cvetković (Jastrebarsko), »Antun Klasinc« (Lasinja), »Lipa« (Slavetić), »Vrba« (Donja Vrba), »Ždala«, »Petrovo Polje«, »Palična« (Severin), »Učka« Matulji, »Napredak« Knin te Mješovita pjevačka skupina Kljaci, a osim gostujućih, izlagali su i domaći autohtoni proizvođači – OPG-ovi Kovačević Vrata, Starčević Lič, Kurbegović Skrad, Mrvoš Gomirje, Domaća radinost Krizmanić Delnice, Socijalna zadruga put te Domaća radinost Babić iz Fužina.