Napad predatora

Ovce nastradale, mještani u brizi: Vuk samotnjak poharao tor u Močilama

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić



MOČILE Vukovi su se opet osladili u Močilama, mjestašcu na staroj cesti Rijeka – Zagreb smještenom između Vrbovskog i Severina na Kupi. Pred nešto više od četiri mjeseca vukovi su poklali nekoliko ovaca Emila Mihelčića, a jučer je stradao Goran Gerić i njegovo stado smješteno tri-četiri stotine metara od prethodnog napada na Mihelčićevo stado. Čini se da je u ovom slučaju u pitanju bio samo jedan vuk, pretpostavlja Gerić koji to zaključuje po tragovima u poharanom toru i činjenici da je zaklana i djelomično pojedena samo jedna ovca, a nekoliko ih je ranjeno, jedna vrlo teško.


– Da je bilo nekoliko vukova, napravili bi masakr. Najvjerojatnije je riječ o vuku samotnjaku, možda i starijem, kojemu je lakše prehraniti se napadajući stoku no goneći jelensku ili neku drugu divljač. Ipak, i sam je napravio puno štete jer je uz ovu zaklanu ovcu jedna još teško ranjena i ne vjerujem da će preživjeti. Električni pastir nije ga zaustavio, a čini mi se da se uplašio i moj pas koji nije lajao pa ja nisam ništa čuo, čemu je svakako pomogla i jaka kiša koja je noću padala. Komisija će utvrditi štetu, ali je pitanje kad ću dobiti nadoknadu koja je ionako premalena u odnosu na uzloženi novac i trud, rekao je Gerić po čijem mišljenju su svi koji se na ovom području Gorskog kotara bave stočarstvom nezaštićeni od, po njegovom mišljenju, sve većeg broja vukova koji su prorijedili jelensku divljač i sad se okreću drugom plijenu, a to su ovce i domaća stoka.


Sličan stav iznio nam je i Damir Babić, predsjednik Lovačkog društva »Lipov vrh« koji napominje kako se uvelike razlikuju podaci o broju vukova u Hrvatskoj.




– Po državnoj Agenciji za nadzor velikih zvijeri trenutačno je u Hrvatskoj oko 150 vukova, a po podacima Lovačkog saveza Hrvatske njihov se broj kreće oko 450! Skloniji sam ovoj procjeni lovaca i to na temelju poznavanja stanja na našem lovištu gdje se na 6.000 hektara dnevno kreće desetak vukova, za što dokaze imamo u gotovo svakodnevnom uočavanju jednog ili više vukova koji sve češće napadaju domaće životinje. Problem nije jednostavan, a po meni ga rješavati treba početi tako da se najprije točno utvrdi broj vukova te potom odrede kvote odstrela koje, po meni, moraju biti znatno veće nego što su sada, rekao je Babić.


Emil Mihelčić, koji još nije dobio nikakvu naknadu za u travnju ubijenih nekoliko ovaca, govori kako su očigledno Močile na udaru jednog čopora koji zna gdje i kada treba doći.


– Električni pastiri i psi tornjaci sprečavaju dio napada, ali ponekad to nije moguće i onda se dogode ovakve stvari čiju ozbiljnost i težinu može osjetiti samo onaj koji se bavi uzgojem stoke, rekao je Mihelčić, a Babić, ilustrirajući svenazočnost vukova na ovom području, kaže da su prije neki dan u mjestašcu Gorenci dva vuka ušla u dvorište jedne kuće i pojela – hranu za mačke!