Kreditno zaduženje

Ovako će izgledati budući ravnogorski vrtić, u koji će djeca ući na jesen 2020.

Marinko Krmpotić

 Kredit za novi vrtić trebao biti realiziran u 13 godina kroz 156 rata pri čemu bi Općina godišnje vraćala 1,2 milijuna kuna, odnosno 89.000 kuna mjesečno, no otplatu kredita pomoći će EU sredstva u iznosu od 7,3 milijuna kuna koja će biti isplaćena po završetku projekta 



RAVNA GORA Jednoglasnom odlukom članova Općinskog vijeća Ravna Gora ova je lokalna samouprava krenula u proces ishodovanja državne dozvole za podizanje kredita od 14 milijuna kuna veznog uz projekt izgradnje dječjeg vrtića. Kompletni troškovi izgradnje procijenjeni su na 15,3 milijuna kuna pri čemu je 200.000 kuna za potrebnu dokumentaciju već plaćeno, a iznos od 15,1 milijun kuna trebao bi biti osiguran podizanjem spomenutog kredita te ulaganjem općinskih sredstava od 1,1 milijun kuna, pojasnila je na sjednici pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Lidija Jovanović dodavši da bi kredit trebao biti realiziran u 13 godina kroz 156 rata pri čemu bi Općina godišnje vraćala 1,2 milijuna kuna, odnosno 89.000 kuna mjesečno.


– Pritom treba računati da će troškovi u osnovi biti manji jer smo se uspješno kandidirali za sredstva iz EU fondova gdje imamo osiguranih 7,3 milijuna kuna koje ćemo iskoristiti za povrat tog kredita. Ta će nam sredstva, kako je s EU fondovima pravilo, biti dostupna tek kad projekt bude gotov pa smo se i stoga morali odlučiti za podizanje kredita za ukupnu svotu radova, a ne samo 6,7 milijuna kuna koliko nam, uz osigurana EU sredstva, treba, pojasnila je Jovanović, a načelnik Mišel Šćuka dodao da je izvođač radova tvrtka GP Krk.


Dva važna projekta


– U jesen 2020. godine u vrtić će krenuti ravnogorska djeca. U njemu će biti mjesta za četiri vrtićke skupine, a riječ je o objektu na dvije razine, dakle s prizemljem i prvim katom, malom dvoranom i uređenim prostorom ispred vrtića, rekao je Šćuka, a Anđelko Florijan (SDP) podsjetio je da je ideja i projekt rezultat inicijative i rada njegove stranke za prethodnog saziva Općinskog vijeća.




– Drago mi je što napokon krećemo u gradnju vrtića za čiji je projekt u početku sadašnji načelnik tvrdio da je megalomanski. Sad se ipak vidi da smo mi bili u pravu, zaključio je Florijan.


Osim o vrtiću, raspravljalo se i o drugom za Ravnu Goru značajnom projektu koji je pred završetkom – priključenju korisnika na pročiščivač otpadnih voda. O tome je ravnogorskim vijećnicima govorio Boro Tomić, direktor delničkog Komunalca koji vodi brigu o tim radovima, naglasivši da nikakvih razloga za zabrinutost nema jer se planirani poslovi realiziraju po zacrtanom programu, a to znači da bi u lipnju trebao početi pokusni rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda što je posljednji korak prije čina priključenja koje će biti realizirano u tijeku ove godine. Na pitanje Barbare Vančina (SDP) o projektu izgradnje hidrostanice Cagar, Tomić je rekao da je projekt vrijedan 4 milijuna kuna prijavljen Hrvatskim vodama, ali nije ušao u plan radova ove godine.


Veliko gradilište


– Najveći dio aktivnosti vezanih uz vodoopskrbnu infrastrukturu ove će godine biti vezan uz švicarsko-hrvatski projekt unapređenja postojećeg sustava vodoopskrbe i odvodnje u koji ove godine Ravna Gora nije uključena pa je upitno je li moguće ove godine realizirati projekte poput hidrostanice Cagar, rekao je Tomić, a načelnik Šćuka iskazao je puno više optimizma i to stoga jer će spomenuti projekt kandidirati za sufinanciranje iz sredstava Ministarstva regionalnog razvoja zbog čega vjeruje da bi i taj projekt mogao započeti već tijekom ove godine.


– Dogode li se i ti radovi, Ravna Gora bi ove godine mogla zaista bilježiti brojne građevinske aktivnosti o čemu svjedoči i činjenica da se trenutačno kraju privode radovi na izgradnji ceste Bajt – Vrh koji bi trebali biti gotovi najkasnije do 1. svibnja, rekao je načelnik Šćuka odgovarajući na vijećničko pitanje stranačkog kolege Ivana Janeša (HDZ), a isto tako u završnoj su fazi radovi pred crkvom svete Katarine koji će crkvi i tom dijelu Ravne Gore dati ljepši i funkcionalniji izgled.