Besplatna usluga

Otvoreni ured za poduzetnike u Gorskom kotaru: Dođite do poslovnog savjeta iz prve ruke

Marinko Krmpotić

Svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu u maloj vijećnici stručnjaci PINS-a besplatno će, od 10 do 12 sati, pružati usluge savjeta svim poduzetnicima, obrtnicima, predstavnicima udruga i svima koji imaju ideje vezane uz otvaranje obrta ili kandidiranja za sufinanciranje projekata



DELNICE Od sutra, svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu u maloj vijećnici Grada Delnica stručnjaci Lokalne razvojne agencije PINS u Otvorenom uredu za poduzetnike besplatno će od 10 do 12 sati pružati usluge savjeta svim poduzetnicima, obrtnicima, predstavnicima udruga i svima koji imaju ideje vezane uz otvaranje obrta ili kandidiranja za sufinanciranje pojedinih projekata.


Ova usluga moguća je nakon jučer u maloj vijećnici potpisanog ugovora između Grada Delnica i PINS-a, a cilj je, istaknuo je pri jučerašnjem predstavljanju čelni čovjek PINS-a Danijel Bertović, svima koji to žele, ponajprije poduzetnicima, pružiti informacije o mogućnostima poslovanja te pomoći u razradi vlastitih ideja i projekata, vrsti aplikacije na pojedine natječaje te načinima (su)financiranja.


Tri temeljna područja


– Tako će ured pridonijeti rastu konkurentnosti postojećih poduzetnika i povećati stopu preživljavanja novoosnovanih poduzeća na ruralnom i brdsko-planinskom području. Provedba ovih aktivnosti će ojačati suradnju između poduzetnika i institucija te na taj način omogući i bolje gospodarske rezultate na razini Grada Delnica.




Tri temeljna područja koja ćemo pokrivati savjetima su drvna industrija, turizam i ruralni razvoj, ali ćemo – ako se iskaže interes – pomoći i na svim ostalim područjima djelatnosti, od turizma do kulture. Naša četiri zaposlena djelatnika imaju bogato iskustvo o poduzetništvu, pripremi i kandidaturi projekata za financiranje iz EU fondova i ostalih izvora te pogotovo svemu vezanom uz početne poslove administracije koji su vrlo obimni i zahtjevni pri pokretanju svakog posla. Sve to prenosit ćemo svakome tko želi pomoć u radu – rekao je Bertović, naglasivši da je delnički Otvoreni ured za poduzetnike prvi takve vrste u Gorskom kotaru, a namjera PINS-a je otvoriti ga i u još nekim goranskim sredinama.



Kako bi pomoć konkretno mogla izgledati, pojasnila je djelatnica PINS-a Nataša Kozlica odgovorivši na novinarska pitanja o tome kako bi, primjerice, pomogla mladom poduzetniku koji želi uzgajati shitaki gljive, odnosno onome koji bi apartmanski smještaj upotpunio izgradnjom bazena uz pomoć državnog novca.


– Onome tko ulazi u posao s gljivama, predočili bismo tehnološke mogućnosti vezane uz taj posao, uputili ga na sve vezano uz uzgoj te vrste gljiva, pojasnili što je sve potrebno za otvaranje OPG-a i koja mu je sve dokumentacija potrebna za rad, a svakako bi ponudili i mogućnosti traženja sredstava u postojećim fondovima. Kad je o izgradnji bazena riječ, svakako bismo mu pomogli pri pojašnjenju svega vezanog uz natječaj Ministarstva turzma te zajednički vidjeli mogućnost kandidature za njih – rekla je Kozlica.



Ulaganje u razvoj


Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević naglasio je da mjesečni trošak rada PINS-a koji iznosi 687 kuna s PDV-om, smatra ulaganjem u razvoj poduzetništva i obrtništva.


– Posebno vjerujem da će zanimanje iskazati mladi poduzetnici i obrtnici koje će predstavnici PINS-a upoznati sa svime bitnim uz početne korake njihova poslovanja, razradu poslovnih ideja i projekata te pronalaženje načina i putova sufinanciranja njihovih ideja, aktivnosti i projekata čime će im svakako pomoći u borbi za opstanak na vrlo zahtjevnom tržištu.


Gospodarstvo je temelj razvoja svake sredine i upravo stoga odlučili smo se na suradnju s PINS-om i uvjereni smo da će poduzetnici i svi ostali prepoznati mogućnost korištenja tuđeg znanja i iskustava te da ćemo svi zajedno učiniti iskorake k razvoju privrednog sektora na području Delnica – rekao je Knežević.