Nova sezona

Otvorena ribolovna sezona u Lokvama: Dva jezera i jedno pravilo – ulovi i pusti

Danijela Pleše

Foto ŠRK Lokvarka

Foto ŠRK Lokvarka

Športski ribolovni klub »Lokvarka« nizom će događaja tijekom cijele godine obilježavati 60 godina postojanja Kluba, ali i nastaviti na Lokvarskom i jezeru Mrzla vodica okupljati istinske ribiče, odnosno ljubitelje prirode koji poštuju pravilo C&R



LOKVE Trodnevnim ribolovom na pastrvu otvorena je nova ribolovna sezona na Lokvarskom i jezeru Mrzla vodica povodom koje je Športski ribolovni klub »Lokvarka« proteklog vikenda organizirao ribolov i druženje.


Osim godišnjeg plana ŠRK-a »Lokvarka«, i gotovo proljetni vremenski uvjeti bili su odlična pozivnica ribičima da dođu na lokvarska jezera, a oni su to i učinili već u ranojutarnjim satima od petka do nedjelje.


– Većina ribiča je bila uzbuđena te je jedva dočekala početak sezone – kao kakvi školarci. Kroz cijelu godinu naš će klub obilježavati 60 godinu postojanja te ćemo kroz razne događaje, primjerice ribičke dane i noći, radne akcije te natjecanja, prigodno obilježiti postojanje kluba. Osim toga, na prošloj skupštini smo izglasali pravilo »ulovi i pusti« (catch & release) i to s ciljem da u klubu okupimo istinske ribiče koji poštuju prirodu. Lani je društvo brojalo 90-ak članova iz Gorskog kotara, Zagreba, Rijeke te Italije, a ove godine je učlanjenje još uvijek u tijeku i za sada ih je prijavljeno tridesetak – govori predsjednik ŠRK-a Lokvarka Danijel Šnajdar, najponosniji na to što je Društvo prošle godine imalo i 48 kadeta, djece s kojom su provodili Škole ribolova, učenja o ekologiji, izlete te radne akcije na koje su se kadeti rado odazvali.


Čuvari prirode


– Oni i ne znaju za drugi princip ribolova nego »ulovi i pusti« i upravo to želimo i dalje njegovati jer je krajnje vrijeme za drugačije ponašanje u prirodi koje neće značiti iskorištavanje, nego njezino čuvanje. U tom smislu, treba napomenuti da u Društvu imamo i devet ribočuvara koji su kvalificirani za provoditi nadzor na ribolovnom području te upozoravati na nepravilnosti. Uspješno surađujemo sa svim institucijama na području Općine Lokve i te suradnje ćemo nastaviti i u ovoj godini, ali i veću pažnju pridati promociji Kluba, pogotovo sada kada imamo nova pravila koja bi treba privući prave zaljubljenike u ribolov – kaže Šnajdar.A jedan od istinskih zaljubljenika u ovu sportsku aktivnost svakako je i Danijel Petelin iz Lokava, dakako član ŠRK-a »Lokvarka«.

Punjenje baterija




– Od uzbuđenja što kreće nova sezona probudio sam se u tri ujutro i već sam u 7 sati bio na jezeru te se zadržao do 17 sati. Volim doći tu odmoriti misli, opustiti se. Jednostavno napuniš baterije za sve životne izazove koji te čekaju doma i na poslu. Kao klinac pratio sam svog strica ribiča u njegovim avanturama te sam i sam zavolio ribolov, iako su tada bila bitno drugačija pravila. Već sada primjećujem da su i moja djeca vrlo zainteresirana za ribolov i nadam se da će tako i ostati, rekao nam je Petelin, poručivši da je u ribolovu potrebna sreća, znanje, lukavost, ali najviše od svega volja i dobri živci.


Svi ribiči koji se još nisu priključili nekom društvu, sve o ŠRK »Lokvarka«, 60 godina dugoj povijesti ovog kluba, ali i predstojećim aktivnostima na dvama lokvarskim jezerima mogu pronaći na web adresi www.srklokvarka.com ili Facebook stranici Lokve ribiči.


Prvi dani ožujka na području Lokava donijeli su i otvorenje ribolovne sezone na Lokvarskom i jezeru Mrzla vodica. Povodom samog otvorenja nove sezone na pastrvu, Športski ribolovni klub „ Lokvarka“ organizirao je ribolov i druženje na oba prethodno spomenuta jezera.„- Vrijeme nas je odlično poslužilo te su oba jezera bila odleđena. Druženje je već započelo u ranojutarnjim satima, a većina ribiča je bilo uzbuđena te je jedva dočekala početak sezone, kao neki školarci.

Kroz cijelu godinu naš klub slaviti će šezdesetu godinu postojanja te ćemo kroz razne događaje, primjerice ribičke dane i noći, radne akcije te natjecanja prigodno obilježiti postojanje kluba. Osim toga na prošloj skupštini smo izglasali režim to jest pravilo „ ulovi i pusti“ s kojim nam je cilj postati istinski ribiči koji poštuju prirodu. Tako pokušavamo osvijestiti i naše članove. Lani smo ih imali oko 90- tak iz Gorskog kotara, Zagreba, Rijeke te i iz Italije. Ove godine još formiramo članove, a do sad ih je prijavljeno tridesetak.


Najponosniji smo što smo lani imali i 48 kadeta, djece sa kojom smo provodili Škole ribolova, učenja o ekologiji, izlete te radne akcije na koje su se ona vrlo rado odazvala. Ta djeca ni ne znaju za drugi princip ribolova nego „ ulovi i pusti“ što želimo i da se nastavi jer je vrijeme za drugačije ponašanje gdje se priroda neće iskorištavati nego čuvati. U našem društvu imamo i devetero „ribočuvara“ koji su kvalificirani za provoditi nadzor na ribolovnom području te upozoravati na nepravilnosti ukoliko ih zateknu. Uspješno surađujemo sa svim institucijama na području naše Općine Lokve te nam je plan u 2019.godini to i zadržati, a osim toga poraditi i na promociji našeg kluba pogotovo sada kada imamo nova pravila koja bi treba privući prave zaljubljenike u ribolov“- pojasnio nam je predsjednik ŠRK-a Lokvarka Danijel Šnajdar


Na njega se nadovezao i Danijel Petelin iz Lokava također član ŠRK-a Lokvarka„- Od uzbuđenja što kreće nova sezona probudio sam se u tri ujutro i već sam bio na jezeru od 7 h pa sve do 17h. Tu dođem odmoriti misli, opustiti se. Jednostavno napuniš baterije za sve životne izazove koji te čekaju doma i na poslu. Kao klinac pratio sam svog strica ribiča u njegovim avanturama te sam to zavolio, iako su tada drugačija bila pravila ribolova. Već sada mogu primijetiti da su i moja djeca sva u tome, a nadam se da će i ostati“- izjavio nam je Danijel Petelin, poručivši da je u ribolovu potrebna sreća, znanje, lukavost ali najbitnije volja i dobri živci.

Za sve ribiče željne novih „ ribičkih“ priča, ŠRK „ Lokvarka dostupan je na društvenim mrežama za sve potrebne informacije, ali i ribička druženja na dva specifična jezera.