Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Pilana

Otac i sin spašavaju čabarsko gospodarstvo: Šimići u nekadašnjem Finvestu otvorili pilanu

Foto: Marinko Krmpotić
Foto: Marinko Krmpotić
Autor:
Objavljeno: 17. srpanj 2019. u 19:59 2019-07-17T19:59:12+02:00

Za početak ćemo raditi jednosmjenski i to uz ukupno šest zaposlenih. Pokaže li se potreba za drugom smjenom, sigurno će doći i do povećanja broja zaposlenika, kaže Alan Šimić

PREZID - Od ovog je ljeta Prezid bogatiji za jednu pilanu i šest novih radnih mjesta, a najzaslužniji za ovaj doprinos svom mjestu su otac Branko Šimić i Alan koji su zajedničkim trudom pokrenuli rad pilane koja bi godišnje trebala realizirati prorez od oko 2.500 kubika, odnosno mjesečno oko 200.000 kubika piljene građe.

Branko Šimić na području koje pokriva Grad Čabar mnogima je poznat kao vlasnik vrlo kvalitetnog obrta »Branko« koji se bavi održavanjem automobila, ali i najrazličitijih strojeva među kojima su i oni tipični za svaku pilanu. I upravo je to bio temeljni motiv pri odluci da se iznajmi prostor nekadašnjeg Finvesta te započne s radom u području pilanarstva.

Složan i marljiv tim

– Već petnaest godina održavam strojeve na ovom području, a kad se sin Alan nakon nekoliko godina rada u Hrvatskoj i izvan nje odlučio vratiti kući, zajedno smo odlučili ući u ovaj posao te se okušati u pilanarstvu. Iznajmili smo prostor, nabavili strojeve koje sam »osvježio«, a sin se pobrinuo za sve poslove vezane uz struju.

Radeći te poslove sami bitno smo smanjili početne troškove i sad krećemo puni vjere i volje da, iako privredno i stanje u pilanarstvu baš i nije bajno, puno možemo učiniti, rekao nam je Branko Šimić, a Alan dodaje da je, iako je imao sasvim dobar posao, stalno patio za zavičajem.

– Kao inženjer mehatronike radio sam u jednoj zagrebačkoj tvrtki na postavljanju linija za punjenje boca. Posla je bilo dovoljno, radio sam po raznim zemljama, ali mi je nekako uvijek bila želja vratiti se kući. Naravno, da bi se to ostvarilo, trebalo je imati posao i tako smo tata i ja zajedno odlučili, uz pomoć dragih nam prijatelja i nekih tatinih klijenata, krenuti u ovaj posao. Nakon što smo vlastitim radom opremili i pripremili pogon za rad, uspjeli smo i kroz licitacije nabaviti i početnu potrebnu sirovinu.

3714158

Za početak ćemo raditi jednosmjenski i to uz ukupno šest zaposlenih. Pokaže li se potreba za drugom smjenom, sigurno će doći i povećanja broja zaposlenika, a krene li sve kako treba, vjerojatno ćemo razmisliti i o kupovini ovog prostora koji je trenutačno unajmljen, rekao je mladi vlasnik naglasivši da za sada imaju prilično poznato tržište, odnosno kupce koji će na početku biti vrlo bitni i pomoći da pilana u Prezidu zaživi.

Spas za gospodarstvo

Naravno, početak rada nove pilane na području Grada Čabra raduje sve jer znači novu privrednu aktivnost i novo zapošljavanje. To je, ističe gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel koji je nazočio prigodnoj svečanosti otvaranja novog pogona, vrlo bitno za ovaj kraj u kojem nakon kraha »Finvesta«, koji je svojedobno zapošljavao najveći broj ljudi s ovog područja, mali obrtnici i poduzetnici spašavaju privredu ovog kraja od daljnjeg nazadovanja.

– Upravo stoga važno je da inicijative poput ove zažive i razviju se jer to donosi korist cijeloj zajednici, smatra Rajšel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.