Zaključena 21. radionica Plemenitaš

Osojnički: Ne odustajem od ideje o kulturnom kampusu

Marinko Krmpotić

Izložila sam ideju Vijeću Vrbovskog, primili su je na znanje ali nakon toga nije bilo kontakta. Žao mi je što ne reagiraju jer sam uvjerena da bi bilo moguće dobiti znatna EU sredstva - smatra mr. Osojnički



PLEMENITAŠ  Završnom izložbom 21. saziva Oblikovne radionice Plemenitaš jučer je u tom mjestašcu smještenom u dolini Kupe, petnaestak kilometara od Vrbovskog, završeno ovogodišnje druženje umjetnika koji petodnevni boravak u staroj školskoj zgradi koriste da tehnikom rakua izrade skulpture kojima izražavaju svoje osjećaje i ideje.


Zbog činjenice da se ova tehnika zasniva na izlaganju rukom oblikovane gline visokim temperaturama konačan je rezultat uvijek pomalo neizvjestan, ali umjetnici vole tu »suradnju s prirodom« pa je raku saziv u Plemenitašu u protekla dva desetljeća stekao izniman ugled u međunarodnim kiparskim krugovima. 


   Ove su godine sudionici poznati bugarski umjetnici, akademski kipari Pavel Vasilev i Vesela Stamenova te hrvatska trojka, akademski kipar Denis Franušić iz Ozlja, Ljubica Lovrenčić, keramičarka iz Zagreba te akademska kiparica i magistrica umjetnosti Vesna Osojnički, idejna začetnica i autorica Oblikovne radionice Plemenitaš.   

Umjetnička sloboda


Kao i obično kipari su pri izradi svojih skulptura imali potpunu slobodu pa smo tako svjedočili pristupima vezanim uz figuraciju i realizam, ali i apstrakciju te nadrealizam. Primjerice, Ljubica Lovrenčić izrađivala je vrlo zanimljive okrugle objekte na koje je urezivala krivulje ili vodoravne crte »hvatajući« prelamanje svjetlosti, a konačan izgled nakon pečenja bit će nedvojbeno atraktivan.




Denis Franušić posvetio se izadi nekoliko skulptura radnog naziva »Pozitivni negativ«, a cilj mu je bilo oblikovanje praznog prostora kojeg stvara formiranjem različitih udubljenja. Vesela Stamenova realizirala je niz zanimljivih predmeta, od maski koje sa svoja dva lica nude dvije različite priče, raspoloženja ili emocija pa do zanimljivih skulptura riba koje mogu služiti kao vaze za suho cvijeće.


Pavel Vasilev punu je pažnju posvetio zanimljivom i upečatljivom portretu, a svi zajedno nakon oblikovanja željenog izgleda nestrpljivo su čekali trenutak kad bi se, nakon nekoliko sati pečenja na temperaturi od 980 stupnjeva Celzija, pred njima pojavio konačan izgled skulpture. 


   Dolazak uglednih bugarskih umjetnika Vasileva i Stamenove posljedica je činjenice da su prošle godine na kiparskom simpoziju u makedonskom gradu Kičevo upoznali Vesnu i tada se rodila ideja o njihovom dolasku u Plemenitaš i i Hrvatsku koja im se, ističu, jako sviđa, sve je, kako kaže Pavle na bugarskom »lepo i prelepo«.


Najveće zasluge za to, uz prekrasnu prirodu ovog dijela Kupe, nedvojbeno ima Vesna Osojnički, idejna začetnica Oblikovne radionice i raku saziva. Prošle godine, po održavanju jubilarnog dvadesetog saziva, govori nam Vesna Osojnički, razmišljala je čak i o prestanku rada, ponajprije stoga jer bez obzira na velika dva desetljeća rada i činjenicu da u okvirima struke vrlo cijenjen raku saziv te vrlo vrijedna zbirka umjetnina prikupljena u ta dva desetljeća, nisu izazvali adekvatnu reakciju, priznanje i pomoć lokalne sredine. No, previše je ljubavi i energije utrošeno da bi se tek tako odustalo. 



Ovogodišnji je saziv donio i izradu postamenata, postolja za skulpture, što omogućava jednostavnije postavljanje eksponata, kao i gostovanje na drugim mjestima. I upravo će to, ističe mr. Osojnički, biti jedan od oblika rada u budućnosti: »Već smo imali nekoliko gostovanja (Zaprešić, Zagreb, Našice), a sad će biti lakše jer možemo gostovati svagdje gdje se može doći autom. Također, širimo naš rad i kroz radionice pa smo u Plemenitašu priredili radionice za dvije učeničke ekskurzije te za jednu varaždinsku udrugu, a izvan Plemenitaša održali smo ih u Gornjim Bogićevcima i Oriovcu, a planiramo ih u Našicama, Slavonskoj Požegi i Međimurju.



  Pomoć Vrbovskog – tek 1.500 kuna


»Iako je iz godine u godinu sve teže, odlučila sam ići dalje po mogućnostima koje imamo. Nažlost, ni ove godine nemamo pravog razumijevanja Grada Vrbovsko koji nam je pomogao samo s 1. 500 kuna što je daleko od potreba. Na svu sreću pomogli su Ministarstvo kulture s 5. 000 kuna te Primorsko-goranska županija s 12. 000 kuna pa smo s tom svotom novca napravili što je bilo moguće. Naravno, moglo bi se puno više kad bi novca bilo više, a da ne govorim kako bi nužno bilo početi voditi brigu o uređenju ove nekadašnje školske zgrade u Plemenitašu jer je objekt u sve težem stanju, a prošla zima donijela je brojna oštećenja na krovištu kroz koje je prodrla voda. 


   Također, ne odustajem ni od ideje o stvaranju kulturnog kampusa u Plemenitašu. Izložila sam ideju Gradskom vijeću Vrbovskog, primili su je na znanje ali nakon toga nikad nije bilo niti jednog kontakta, mada sam poslala desetak mailova na adresu grada. Žao mi je što ne reagiraju jer sam uvjerena da bi bilo moguće dobiti znatna EU sredstva za taj projekt. No, kad već neće moja matična lokalna samouprava, okrenut ću se Primorsko-goranskoj županiji u kojoj, čini mi se, postoji shvaćanje vrijednosti ovoga što radimo, ali i mogućnosti kandidiranja za EU sredstva jer bi ovo mogao biti zanimljiv multikultularni projekt koji može povezati Sloveniju i Hrvatsku te pružiti priliku za zaradu ljudima ovog kraja te istodobno i pomoći u razvoju turizma. Dvadeset sam godina radila i održala ovu Oblikovnu radionicu koja je priznata u međunarodnim okvirima. Sigurna sam da bih to mogla razviti i nadograditi kroz rad kampusa«, ističe mr. Osojnički.