Sve za dobar prijem TV slike

Općina Fužine kupuje Ličanima jače antene

Marinko Krmpotić

Utvrđeno je da antenski sustavi na nekim adresama nisu adekvatni za prijem signala te »Odašiljači i veze« preporučuju kvalitetne krovne antene i stručne osobe za njihovo postavljanje



LIČ Rezultati provedenih mjerenja digitalnog signala na području Liča pokazuju kako na tom području postoji dovoljna količina signala za kvalitetan prijem TV slike. Tako barem tvrdi službeni zapisnik poduzeća »Odašiljači i veze« d.o.o. koji je potpisao Tigran Vržina, direktor sektora Inžinjering:


   »Mjerni rezultati pokazuju da je na sjevernom i južnom dijelu mjesta koji imaju optičku vidljivost prema odašiljačkom objektu Fužine signala dovoljne razine i kvalitete, uz korektnu sliku na prijemniku. U središnjem dijelu mjesta dio kuća nema optičku vidljivost prema odašiljačkom objektu u Fužinama, ali je, usprkos tome što je na pojedinim točkama kvaliteta signala smanjena, slika na prijamniku korektna«, tvrdi se u zapisniku uz konstataciju kako je prilikom mjerenja utvrđeno kako pojedini korisnički prijemni antenski sustavi na adresama navedenim na peticiji mještana Liča nisu adekvatni za nesmetani prijem DVB-T signala. Zbog toga iz Odašiljača i veza preporučuju upotrebu kvalitetnih vanjskih (krovnih) antena, a njihovo postavljanje treba povjeriti stručnoj osobi te svakako paziti na izbjegavanje prepreka (susjedne zgrade, drveće…) koje mogu omesti prijam signala.


   »Za dio pretplatnika koji ne mogu ostvariti kvalitetan prijam signala trenutačno je jedino rješenje satelitski prijam HRT-ovih programa«, poručuju iz Odašiljača i veza, a u Općini Fužine su, ističe načelnik Marinko Kauzlarić, odlučili pomoći mještanima koji i dalje imaju poteškoća s prijemom kvalitetne slike: »Angažirali smo stručnjaka koji će izvršiti pregled svih antenskih uređaja i sklopova u kućanstvima koja, usprkos rezultatima istraživanja, i dalje nemaju dobar prijem slike. Nakon što utvrdimo stanje, spremni smo ljudima pomoći i kupnjom jačih antena i pojačala te se nadamo da ćemo na taj način ipak riješiti ovaj problem«, rekao je Kauzlarić.