Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 6
Sutra: 2° 2° 6
23. siječnja 2019.
Bolja perspektiva za hrvatske privatne šumoposjednike

Okrupnjavanje šumskog zemljišta uz potporu EU

Privatne šume mogu biti daleko bolje iskorištene / Foto Marinko KRMPOTIĆ
Privatne šume mogu biti daleko bolje iskorištene / Foto Marinko KRMPOTIĆ
Autor:
Objavljeno: 22. srpanj 2014. u 17:21 2014-07-22T17:21:55+02:00

Upravo se izrađuje Operativni plan u što je uključen i predstavnik saveza udruga privatnih šumovlasnika, a taj dokument nadležnim EU komisijama treba biti predan do 22. srpnja – naglasio je Goran Šoštarić 

DELNICE  Privatni šumoposjednici s područja Hrvatske, ali i udruge privatnih šumoposjednika, obrti ili mala i srednja poduzeća vezana i licencirana za rad u šumarstvu te lovoovlaštenici, dakle lovačka društva, bit će u prilici od ove pa do 2020. godine natjecati se za sredstva od 2,026 milijarde eura, koliko će u tom razdoblju kroz EAFRD Program ruralnog razvoja moći dobiti Hrvatska.

Točnije, napominje dipl. inž. Goran Šoštarić, koji u nedavno osnovanom Sektoru za programe i projekte u šumarstvu kroz rad Savjetodavne službe brine o privatnim šumama, kroz EAFRD Program Hrvatskoj će do 2020. godine na raspolaganju biti 10 milijardi 423 milijuna eura, a 2 milijarde i 26 milijuna ide za poljoprivredni i ruralni razvoj u koji spada i šumarstvo. 

   »Upravo se izrađuje Operativni plan u što je uključen i predstavnik saveza udruga privatnih šumovlasnika, a taj dokument nadležnim EU komisijama treba biti predan do 22. srpnja. U tom planu prioriteti će, kad je riječ o šumarstvu, biti stavljeni na promicanje znanja i inovacija u šumarstvu, povećanje održivog gospodarenja i upravljanja šumama, obnavljanje, očuvanje i poboljšanje ekosustava, promicanje gospodarstva s niskom razinom ugljika te gospodarski razvoj u ruralnim područjima, a kroz EAFRD program moći će se dobiti sredstva za projekte vezane uz okrupnjavanje šumskog zemljišta, izgradnju i održavanje šumskih cesta i puteva te ostale infrastrukture, prevođenje degradiranih šumskih sastojina u šume viskog uzgojnog oblika, modernizaciju tehnologije, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumsko-uzgojnih radova, promociju drvnih i nedrvnih proizvoida vezanih uz šumarstvo, izradu šumskogospodarskih i lovnogospodarskih planova i drugih sličnih relevantnih dokumenata te, po prvi put, za osiguravanje proizvodnje, infrastrukture i divljači policom osiguranja od šteta i to za štete nastale od nepovoljnih klimatskih prilika, bolesti životinja i biljaka, napade štetnika te ekološke incidente. 

Čak 600.000 privatnih vlasnika

Mogućnosti dobivanja znatnog dijela spomenutih sredstava su velike, smatra Šoštarić, djelomično i stoga što je stanje s gospodarenjem u privatnim šumama prilično loše, a Europi je cilj da bude puno bolje. »Primjerice, otvorenost privatnih šuma šumskim cestama i putevima je svega 6,5 kilometara na 1.000 ha što je slabo. Nadalje, od cjelokupnog područja privatnih šuma, svega 40 posto pokriveno je programima gospodarenja, a veliki je problem i iznimno velik broj vlasnika kojih je čak oko 600.000 što znači da imamo jako puno malih posjeda koje nužno treba okrupniti«, kaže Šoštarić.

Zanimljivi javni natječaji 

Za svako od ovih područja na kojima je moguće dobiti sredstva bit će raspisan javni natječaj na koji se mogu javiti privatni šumoposjednici, udruge privatnih šumoposjednika, obrti ili mala i srednja poduzeća vezana i licencirana za rad u šumarstvu ili pak lovoovlaštenici.

Svaka prijava mora sadržavati dokument kojim se potvrđuje legalnost kandidata, a to znači da šumoposjednici moraju biti upisani u upisnik šumoposjednika, a udruge, obrti, mala ili srednja poduzeća te lovoovlaštenici moraju biti registrirani prema zakonu. Posebno tu skrećemo pažnju onim šumoposjednicima koji još nisu uvedeni u upisnik šumoposjednika da to učine što prije jer bez toga se ne moži prijaviti na natječaj za EU sredstva.

Za prijavu u upisnik šumoposjednika potrebno je podnijeti zahtjev, presliku osobne, posjedovni list, potvrdu obveznika PDV-a, presliku kartice tekućeg ili žiroračuna te biljeg od 70 kuna, a sve dodatne obavijesti moguće je dobiti od nas koji u Sektoru za programe i projekte u šumarstvu.

Trenutno troje djelatnika pokriva područje Primorsko-goranske županije, Maja Bukovac s uredom u Delnicama, Nikola Janeš s uredom u Matuljima i ja s uredom u Tršću«, govori Šoštarić, te posebno ističe kako prednost pri dobivanju EU sredstava imaju područja očuvanja prirode, odnosno ona koja se nalaze u okviru statusa Natura 2000, a to su gotovo sva goranska područja i dio našeg priobalja i otoka. 
  

Od 65 do 100 posto

Pažnje vrijedan svakako je i podatak da po prihvaćenom projektu EU sufinancira realizaciju u razmjeru od 65 pa čak do 100 posto, a svote kojima se u pojedinim programima financiraju određeni projekti su različite. Primjerice, u okviru okrupnjavanja šumskog zemljišta moguće je dobiti svote od 3.500 pa čak do 5 milijuna eura po jednom projektu.

U projektu izgradnje i održavanja šumskih cesta i puteva također je moguće dobiti potporu od čak 5 milijuna eura, pri čemu postoje i slučajevi kada EU daje stopostotni iznos. Modernizacija tehnologije strojeva, alata i opreme po projektu može dobiti do pola milijuna eura, za promociju drvnih i nedrvnih proizvoda na raspolaganju je do 50.000 eura po projektu od kojih EU osigurava 65 posto, za troškove osiguravanja od šteta moguće je po projektu dobiti do 75.000 eura.

Naravno, za svaki od ovih projekata bit će raspisan javni natječaj koji će biti objavljeni na stranicama Ministarstva poljoprivrede, kao i u javnim glasilima, a oni koji to ne prate uvijek mogu dobiti sve obavijesti od članova Savjetodavne službe, govori Šoštarić koji kao iznimno bitan podatak ističe činjenicu kako se za Hrvatsku nakon ulaska u EU uvelike mijenja način dodjele novca. 

   »Sada nije, kao ranije, potrebno sam naći novac i realizirati projekt, a tek nakon toga dobiti od EU sredstva. Sada postoji mogućnost da EU odmah daje unaprijed 50 posto sredstava, a u tijeku realizacije programa moguće je dogovoriti i preostalih 50 posto«, ističe Šoštarić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka