Ružna priča

Obiteljska tragedija Goranke: ‘Moju majku je opljačkala lažna bankarica. Od stresa je oboljela i umrla’

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Meni je već krajem prošle godine bilo jasno da nešto nije u redu, a nakon sahrane naišla sam i na crveni fascikl s pismima, izvadcima iz banke i policijskim zapisnikom. Otišla sam na policiju i saznala sam da im je mama prijavila prijevaru, ali da nije željela da ja i sestra bilo što o tome znamo...



Nakon teške traume ljudi mogu umrijeti jer su psihološki odustali od borbe za život, zaključak je studije John Leach, viši znanstvenik na odjelu za sport i tjelovježbu na Sveučilištu u Portsmouthu. »Psihogena smrt je stvarnost«, rekao je John Leach, »Nije to samoubojstvo, nije povezano s depresijom, to je čin odustajanja od života, predaja, te smrt nastupa ubrzo, to je vrlo teško stanje povezano s teškom traumom«. Koliko bi mogla biti istinita ova spoznaja iznijeta studiji objavljenoj ovih dana u znanstvenom časopisu Medical Hypotheses, potvrđuje i obiteljska tragedija što nam ju je ispričala Marijana Ceranić.


Slučaj smrti njezine majke, 85-gošinje Dragice Koričić, pokazuje, naime, koliko bolne i teške mogu biti novčane prijevare, ali, smatra Marijana, upućuje i na to da nadležne službe ne reagiraju uvijek kako treba.


– Moja je nesretna majka prevarena na tako grub način da je od posljedica teško oboljela i umrla bez adekvatne medicinske zaštite, a za cijeli slučaj i cijelu njenu tragičnu priču ja i sestra s našim obiteljima saznali smo prekasno – govori Marijana Ceranić koja nam je ispričala što se sve i kada dogodilo i to na temelju zapisa, pisama i dokumenata koje je pronašla u majčinoj ostavštini.


Loša dijagnoza




– Da je moja mama opljačkana i da je to bio povod stresu zbog kojeg je i oboljela ja sam saznala tek nakon njene smrti koja je sama po sebi bila šokantna. Naime, meni je već krajem prošle godine bilo jasno da nešto nije u redu jer je za naših telefonskih razgovora bila tužna i neraspoložena, iako je na sva moja pitanja odgovarala kako je sve u redu. Za prošlu novu godinu sam je nazvala i čestitala te shvatila po njenom glasu da joj nije dobro. Zvala sam sestru u Rijeku i rekla joj da skoči do Delnica i vidi što je s mamom. Sestra je to učinila i zatekla mamu vrlo iscrpljenu i s jakim kašljem. Odmah je pozvala delničku hitnu čija mlada liječnica dijagnosticira bronhitis i kaže joj da treba ići svom liječniku. Dan kasnije, u utorak, mama ide liječniku a ja dolazim u srijedu i vidim da je mama u jako, jako lošem stanju pa zovem delničku Hitnu koja mi kaže da zovem Rijeku i za 20 minuta hitna je tu, a njihov liječnik šokirano pita: »Tko je napisao da je riječ o bronhitisu?«. Hitno je odvoze u Rijeku i dijagnosticiraju upalu pluća pri čemu desna strana pluća uopće ne radi! Dan kasnije u četvrtak zatajili su joj bubrezi i srce je sve slabije radilo pa je u petak na aparatima, a u subotu je, u trenutku kad je moja sestra došla do nje, umrla! To je, naravno, bio za sve nas šok, pogotovo kad smo vidjeli da joj je liječnica delničke Hitne dijagnosticirala tek bronhitis. Da je dijagnoza bila točna, ona bi možda i danas bila živa! No, tu ni izdaleka nije bio kraj našim mukama. Nakon sahrane ja sam, pospremajući sve što je ostalo, naišla i na crveni fascikl s pismima i izvadcima iz banke i policijskim zapisnikom napravljenim nakon što je ona prijavila prevaru 14. prosinca 2016. godine. Naravno, pročitala sam sve i ostala šokirana. Istog dana otišla sam na policiju i zatražila da mi kažu što se dogodilo – priča dalje Marijana.



Glavni lik prevare je korpulentnija žena srednje dobi.


– Po maminom opisu riječ je debljoj ženi crne kose. Imala je taj dan kad je do nje došla zelenu jaknu s kapuljačom i patent navučen skoro do nosa, a nosila je svjetložutu torbicu. Mama ju je navodno vidjela nekoliko dana kasnije na placi, a navodno ju je vidjela i jedna moja susjeda. Zar je zaista nemoguće da policija ne može otkriti o kome se radi? Pa zar se ne mogu provjeriti telefonski pozivi upućeni na fiksni telefon moje pokojne mame? Kako je moguće da se takve varalice šeću Hrvatskom i ovako bezočno kradu starije ljude – pita Marijana Ceranić.



Prevarantica »Irma«


– Saznala sam da im je mama prijavila prijevaru, ali da nije željela da ja i sestra bilo što o tome znamo. Po onome što sam otkrila iz tog zapisnika i dva njena pisma koja je, pretpostavljam, planirala dodatno odnijeti na policiju, prevara je počela 14. listopada 2016. godine kad ju je nazvala neka žena koja se predstavila kao Irma iz banke i rekla joj je da treba provjeriti novčanice jer su se u opticaju pojavile krivotvorine i da je danas zadnji dan da se to provjeri te pitala ima li koga tko bi to mogao učiniti za nju, jer ti novci moraju biti na provjeri u Rijeci ili Zagrebu još tog dana. Mama je sama provjerila i javila toj ženi kako ima 37 novčanica po tisuću kuna, 22 novčanice po 500 kuna te 1.600 eura. Žena joj je tada rekla kako će joj učiniti uslugu te odmah poslati službenicu iz banke kojoj neka preda kuvertu s novcem i na nju napiše za gospođu Miru. Nekih desetak minuta kasnije »službenica« zaista dolazi i uzima pripremljen novac kojeg, naravno, odnosi, a prije no što je otišla zvala je »Irma« i provjeravala je li stigla!


To se dogodilo u listopadu, a 7. prosinca, po zapisima moje mame, ta je žena ponovo zove i pita je li dobila obavijest o serijskim brojevima te koliko novaca ima na žiro računu. U mami se tada, izgleda, ipak budi sumnja pa ide u policiju, ali ih moli da nama ništa ne kažu jer smo bolesne i ne želi nas uznemiravati. Iz istih razloga ona nam ni sama ništa ne govori, ali jako pati i zdravstveno je sve lošije, a cijelu tu ružnu priču mi otkrivamo tek nakon njene smrti – očajna je Marijana.



Cijeli slučaj i dalje je u okviru istrage, saznali smo od policije, a kad je riječ o reakcijama iz Doma zdravlja Delnice rečeno nam je kako svaki korisnik njihovih usluga može, ako smatra da njihovi djelatnici nisu reagirali kako treba, pismeno zatražiti pojašnjenje ili nazvati tzv. Bijeli telefon u Ministarstvu zdravstva, iznijeti svoj problem te zatražiti istragu. Ako se tako postupi pokreće se istraga i tek onda se cijelu slučaj može i komentirati.



Barem isprika…


– Na policiji u Delnicama su mi potvrdili da je mama prijavila prijevaru, ali i da je zahtijevala da o tim problemima ne obavještavaju njene kćeri. Po njima ona je bila punoljetna osoba koja je novce nepoznatoj osobi predala samovoljno i u svjesnom stanju i tu se ništa osim pokušaja istrage ne može učiniti. Oni su, rekli su mi, primili prijavu i pokrenuli istragu u okviru koje su mojoj majci pokazali slike nekih žena, ali niti na jednoj nije bila ta krupnija žena koja je uzela novce.


Budući da sam bila razočarana takvim odnosom i da smatram da godinu dana policija nije ništa radila, obratila sam se Državnom odjetništvu u Rijeci koje mi nakon dva-tri dana odgovara kako postupak traje i vodi se protiv nepoznatog počinitelja koji je učinio kazneno djelo prevare na štetu moje majke. Dakle, policija navodno provodi daljnje mjere i radnje, ali mi još nikakvih rezultata nemamo, a nije bilo čak ni isprike delničke Hitne pomoći za krivu dijagnozu koja je možda moju mamu koštala života – ogorčeno zaključuje Marijana Ceranić naglašavajući kako bi mogla, ali ne želi tražiti nikakvu pravdu i odštetu, ali čvrsta je u namjeri da se za ovu priču sazna kako se ovakve tragedije ne bi dogodile nekom drugom.