Ulagači na čekanju

Novo “ne” odluci o izmjeni Prostornog plana Delnica

Marinko Krmpotić

Gradonačelnik Ivica Knežević odgovarao je na brojna pitanja / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Gradonačelnik Ivica Knežević odgovarao je na brojna pitanja / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Oporba je prigovorila da prijedlog izmjena nije prošao javnu raspravu i da nisu bili uključeni njihovi i predstavnici mjesnih odbora. Oporbu su podržala i dva vijećnika HDZ-a pa prijedlog opet nije izglasan



DELNICE  Već drugi put prijedlog Odluke o izmjeni Prostornog plana Grada Delnica nije dobio većinu glasova na Gradskom vijeću pa Delnice i dalje ostaju bez izmjene tog dokumenta koja je, napomenuo je gradonačelnik Ivica Knežević predstavljajući prijedlog izmjena, usmjerena na stvaranje uvjeta za privlačenje ulagača.


Oporbi to nije bilo dovoljno pa je, primjerice, Igor Pleše najavio kako će sve oporbene stranke (SDP, PGS, Unija Kvarnera i HSP) biti suzdržane jer prijedlog nije prošao javnu raspravu i u njegovu izradu nisu bili uključeni predstavnici njihovih stranaka, kao ni predstavnici mjesnih odbora ni drugi građani.


To uključivanje, kao i javna rasprava, je tek drugi korak i mi danas odlučujemo samo o tome jesmo li spremni ići u promjene tog dokumenta, odgovorio im je predsjednik Gradskog vijeća Goran Bukovac, a gradska uposlenica Davorka Grgurić, voditeljica Odsjeka za komunalni sustav, imovinu, prostorno uređenje i promet, pojasnila je proces izrade tog dokumenta rekavši kako prijedloge i izmjene ima pravo ponuditi tko god želi, a organizira se i javna rasprava na kojoj se plan predstavlja građanstvu.




No, sve to oporbi nije bilo dovoljno, a budući da su im se pridružila i dva vijećnika HDZ-a (Petra Mrle i Goran Tomac), koji su inače dio pozicije, ruku onih koji su bili protiv bilo je osam, a za je glasovalo samo petero pa je prijedlog Odluke o izmjeni Prostornog plana Grada Delnica odbijen.


Dom OSRH-a u roku


Od ostalog dijela 26. sjednice Gradskog vijeća najzanimljiviji su dio bila vijećnička pitanja. Danijel Kezele (NL Volim Delnice) upitao je u kakvoj su fazi radovi na preuređenju nekadašnjeg Doma OSRH-a u budući Centar za kulturu.


Gradonačelnik Knežević odgovorio mu je da bi u tijeku ovog tjedna trebali gotovi biti unutrašnji građevinski radovi, nakon čega bi uslijedili keramički te radovi vezani uz vodu: »Dinamika izvođenja radova za sada je u redu i vjerujemo da će rokovi biti poštovani. U kontaktima sam s ministricom kulture, budući da je njeno Ministarstvo osiguralo 1,4 milijuna kuna za građevinske radove, a sličnu svotu planiraju osigurati i iduće godine za unutrašnje uređenje, na čemu smo im zahvalni«, rekao je gradonačelnik.



Franjo Jakovac (PGS) pitao je provode li se u tvornici peleta Energy Pellets dogovorene aktivnosti oko smanjenja utjecaja prašine i dima na okolinu, a gradonačelnik mu je odgovorio kako je, koliko je njemu poznato, spremna izgradnja novog 8,5 metara visokog dimnjaka, a navodno bi do kraja godine određenim izmjenama u tehnološkom procesu stanje trebalo biti još bolje: »Ukoliko do najavljenih i dogovorenih promjena ne dođe, ja osobno ću početkom iduće godine pokrenuti niz aktivnosti vezanih uz taj problem«, najavio je Knežević.



Akupunktura u V1?


Dio pitanja bio je vezan i za proračun i planove rada za iduću godinu pa je Natašu Kozlica (NL Volim Delnice) zanimalo hoće li biti povećanja sredstava za poduzetništvo, sport i kulturu, a Goran Rački (Unija Kvarnera) želio je znati planiraju li se iduće godine na području Grada Delnica ulaganja Županijske uprave za ceste.


Knežević je odgovorio da će sredstva kojima se pomaže poduzetnicima i obrtnicima s ovogodišnjih 250.000 kuna biti podignuta na 300.000, a do rasta će doći i kod aktivnosti vezanih uz sport i kulturu. Kad je o ŽUC-u riječ, u planu je uređenje središta Crnog Luga te u Delnicama Ulice Matice hrvatske i prostora kraj benzinske pumpe Ine gdje je moguća i izgradnja pješačkih pothodnika.


Igor Mance (HSP) pitao je ima li kakvih novosti vezanih uz nekadašnja vojna skladišta V1, V2 i V3, a gradonačelnik mu je odgovorio da za V2 i V3 za sada ne postoji nikakav interes potencijalnih ulagača pa se i nije krenulo u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa tih objekata koji su na državnom zemljištu: »Za V1 imamo pravo korištenja i vodili smo pregovore sa Savezom izviđača Hrvatske čija je ideja bila tu napraviti prostor velikog međunarodnog izviđačkog centra, ali izgleda da nemaju sredstava da to i realiziraju. Nedavno su nam se javili i potencijalni kineski ulagači najavljujući želju da tu izgrade lječilište akupunkturom, ali i to je, za sada, tek na razini ideje i početnih razgovora«, rekao je gradonačelnik Knežević.