Turistički potencijal

Novi pravac za jug: Opet aktualizirana gradnja obilaznice Fužina

Marinko Krmpotić

U naselju Mostići zaobilaznica bi trebala »skrenuti« prema pruzi Zagreb – Rijeka te uz nju ići prema fužinskom mostu / Foto Marinko KRMPOTIĆ

U naselju Mostići zaobilaznica bi trebala »skrenuti« prema pruzi Zagreb – Rijeka te uz nju ići prema fužinskom mostu / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Izgradnjom zaobilaznice more bi Goranima bilo još bliže, ali još je bitnije da bi turisti koji putuju prema Crikvenici, Novom i dalje na jug, silaskom s autoceste u Vratima mogli brže doći do svojih odredišta vozeći se pritom kroz prekrasne pejzaže, kaže Bregovac



FUŽINE – Izgradnja fužinske zaobilaznice i dalje je jedan od temeljnih projekata sadašnjeg saziva vlasti Općine Fužine, a realizacija tog zahtjevnog projekta korist bi donijela ne samo Općini Fužine, već i cijeloj Primorsko-goranskoj županiji, posebno na području turizma, smatraju u Fužinama, čiji načelnik David Bregovac ističe kako bi ova zaobilaznica rasteretila riječki prometni pravac te u doba ljetne sezone omogućila novi pristup dijelu županije, točnije području prema Crikvenici i Novom Vindolskom kao i, naravno, Gorskom kotaru.


– Izgradnjom ove zaobilaznice more bi Goranima bilo još bliže, ali puno je bitnije da bi svi turisti koji putuju prema Crikvenici, Novom Vindolskom, Senju i tim dijelovima Hrvatske i županije silaskom s autoceste u Vratima mogli puno prije doći do svojih odredišta vozeći se pritom kroz prekrasne pejzaže koje pruža Ličko polje te kasnije područje prema moru. Pritom je vrlo bitno da je cesta kroz Ličko polje uređena pa od Liča kroz Ličko polje sve do Lukova imamo izvrsnu i vrlo kvalitetnu cestu koju mnogi ljeti koriste, a uz zaobilaznicu ta bi prometnica lako mogla postati pravi hit za turiste. Mislim da bi ta cesta mogla imati značaj kakav je nekad imala stara cesta Rijeka – Zagreb jer bi se, uvjeren sam, uz nju moglo razvijati puno aktivnosti vezanih uz ugostiteljstvo i turizam, odnosno sve što ih prati, od OPG-a do sličnih aktivnosti – smatra Bregovac.


Interes Županije


Na pitanje u kakvoj je trenutačno fazi realizacija tog projekta, on odgovara da se okvirne procjene troškova izgradnje zaobilaznice kreću oko 20 milijuna kuna te da je jasno da u taj projekt Općina Fužine ne može ići samo sredstvima iz vlastitih proračunskih izvora.




David Bregovac i Dražen Starčević / Foto Marinko KRMPOTIĆ


David Bregovac i Dražen Starčević / Foto Marinko KRMPOTIĆ



– Budući da je riječ o koristi za cijelu Primorsko-goransku županiju, kao i za Hrvatsku, očekujemo i nadamo se pomoći županijskih i državnih institucija. Županija za sada kroz razgovore sa Županijskom upravom za ceste pokazuje interes, jer je i njima jasno da bi zaobilaznica donijela korist turizmu i bitno ljeti rasteretila riječki prometni čvor. Nadamo se da slično razmišljaju i u Ministarstvu prometa, pomorstva i veza, ali njihov nam stav još nije poznat jer je do ministra Butkovića teško doći pa ga, eto, i ovim putem molim da nam se javi i da vidimo može li država pomoći, tim više što je baš ta zaobilaznica bila dio predizbornih obećanja HDZ-a koji je dio vladajuće većine u Općinskom vijeću Fužina – rekao je Bregovac.


Zastarjeli papiri


Njegov zamjenik Dražen Starčević ističe da se u poslove vezane uz projekt izgradnje zaobilaznice mora krenuti ispočetka, odnosno kroz nabavu sve potrebne dokumentacije jer je prethodna – zastarjela.


– Nužni su novi i idejni i glavni projekt, a ono što mi sada radimo je utvrđivanje koje je zemljište kupljeno, a koje nije, pri čemu neki pokazatelji govore da će nam za otkup zemljišta trebati oko 900.000 kuna. Najveći trošak tog projekta bila bi upravo sama zaobilaznica od Mostića prema lokaciji ispod fužinskog željezničkog mosta, a velikom prednošću smatramo činjenicu da je prometnica od Liča prema Novom Vinodolskom već napravljena i vrlo je kvalitetna. Dakle, uz relativno mala ulaganja moglo bi se napraviti puno za hrvatski i turizam Primorsko-goranske županije pa se nadamo da će nadležne institucije to prepoznati i pomoći nam u realizaciji ovog općekorisnog projekta – rekao je Starčević.