Pseći život na vagi

Nova akcija skloništa za nezbrinute životinje u Liču je jako fora. Evo kako možete pomoći

Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

U Skloništu za nezbrinute životinje Lič bili su skeptični vezano uz ishod zamišljene akcije, no ohrabrenje je stiglo na najbolji mogući način – zbog velike zainteresiranosti, čak su ostali bez slobodnih povodaca



Zahvaljujući dobrim vijestima, o Skloništu za nezbrinute životinje Lič u posljednje se vrijeme često govori u medijima. Kako bi nastavili pozitivan niz odlučili su se na još jedan projekt koji se trude što više predstaviti javnosti.


– S obzirom na stalni rast korisnika Skloništa za nezbrinute životinje Lič, odnosno napuštenih i nezbrinutih pasa, nažalost ne stignemo uvijek sve odvesti u duže šetnje i na rastrčavanje pa su neki psi s vremenom postali punije građe što im pak ometa svakodnevni život. Razmišljajući o tom problemu, u razgovoru između ostalih djelatnica i voditeljice Skloništa dr. vet . Milke Mijanović te uz blagoslov direktora Veterinarske stanice Rijeka dr. vet. Igora Vukelića, došli smo na ideju pseće verzije popularnog televizijskog showa »Život na vagi«.


Namjera nam je da se svaki mjesec intenzivnije posvetimo šetnji jednog psa te na temelju vaganja na početku i kraju mjeseca utvrdimo kako je šetnja na njega utjecala. Prva se na redu našla naša vjerna kujica Zima koja je sakupila 39 kilograma što nije dobro za njeno zdravlje, iako je hiperaktivna kada netko dođe u posjetu. Iako se puno kreće, svejedno je bila naš prvi izbor za gubljenje kilograma, govori Ivana Pleše, djelatnica u Skloništu.


Trening sa psima




Kako bi uspjeli u njihovom naumu, sve su objasnili putem društvenih mreža, ali su se za pomoć obratili i direktno ekipi Cross Sporta iz Delnica, odnosno njihovom treneru Darku Pircu koji je odmah prihvatio biti dio ove priče. Naime, Pirc je subotnji trening za članove Udruge Cross Sport organizirao u Liču – sa psima.


– Nije bilo puno razmišljanja kako sve organizirati. Jednostavno sam već na treninzima svojim članovima poručio da u subotu idemo u Lič, napraviti 3 u 1: odraditi trening kroz šetnju sa psima, družiti se te učiniti dobro djelo. Nedavna istraživanja su pokazala da dnevno treba napraviti 10.000 tisuća koraka, a većina ljudi, nažalost, veći dio dana provede sjedeći, bilo na poslu, automobilu ili na kauču. Stoga sam odlučio dodatno motivirati svoju ekipu, ali i ostale zainteresirane da kroz lagani trening, a potom dvosatnu šetnju kroz šume Liča napravimo te korake zajedno, objašnjava Pirc napominjući da se prvoj akciji odazvalo 20-ak članova, no da neće stati na ovome, već će takav trening brzo ponoviti.


Dovoljan i jedan dobrovoljac


Sunčani dan za prošetati psa iskoristila je i Iva Nicol Bogović, mlada Riječanka zaljubljena u prirodu i aktivnosti koje uključuju kretanje. Budući da je i sama vlasnica psa, svjesna je da treba svaki dan izaći s njim barem jednom u šetnju, ali i razumije da ne stignu svi psi uvijek boraviti izvan Skloništa, stoga je odlučila doći te prošetati barem jednog psa. Smatra da bi ovakvih akcija trebalo biti više jer uvijek će netko naletjeti, dovoljna je bar jedna osoba da se nastavi s realizacijom ove ideje.



A zanimanje ljudi za sudjelovanjem u ovoj akciji od koje imaju koristi korisnici Skloništa, ali i svi oni koji im žele pomoći, iznenadilo je i Ivanu Pleše. Naime, u Skloništu su bili skeptični vezano uz ishod zamišljene akcije, no ohrabrenje je stiglo na najbolji mogući način – zbog velike zainteresiranosti, čak su ostali bez slobodnih povodaca. Dakako, želja im je da i druge vikende ili radne dane, bude zainteresiranih za šetnju sa psima barem na pola sata, a možda se i rodi ljubav pa neki od brojnih pasa nađe svoj stalni dom.


Informacije o tijeku psećeg »Života na vagi«, baš kao i novosti iz samog Skloništa, moguće je pronaći na Facebook stranici Skloništa za nezbrinute životinje Lič iz kojega pozivaju sve na 3 u 1 izazov – prošetati sa psima, učiniti dobro djelo te napraviti barem 5.000 tisuća, ako ne i potrebnih 10.000 koraka za vlastito zdravlje.