Skupo čišćenje

Nevrijeme pogodilo i proračune: U Fužinama za čišćenje snijega potrošili duplo više od plana

Marinko Krmpotić

Kad se prije pričalo da Gorani novac »bacaju u snijeg« nisam to shvaćao toliko ozbiljno kao sada kad obavljam posao načelnika, kaže prvi čovjek fužinske lokalne vlasti David Bregovac



FUŽINE Velike količine snijega koje su se tijekom veljače obrušile na područje Gorskog kotara ne samo da su otežale i usporile život, već u velikoj mjeri poremetile i financijsku stabilnost goranskih općina i gradova, smatra načelnik Fužina David Bregovac koji, govoreći o stanju u Fužinama, kaže da je u prva dva mjeseca ove godine potrošeno dvostruko više sredstava od svote planirane za zimsko čišćenje. Problem je u tome što obavljene poslove treba platiti odmah ili što prije, a to nije nimalo jednostavno s obzirom na prihode.


Očekujem pomoć


– Nadamo se obećanoj državnoj pomoći i nestrpljivo je iščekujemo ne samo jer je veljača zaista donijela izvanrednu situaciju, već i stoga što ovi ogromni troškovi vezani uz uklanjanje snijega u opasnost dovode druge planirane poslove i pojekte. Primjerice, mi smo krenuli u projekt izgradnje dječjeg vrtića i sve ćemo učiniti da ga ove godine i realiziramo, ali se nakon ovih iskustava sa snijegom pitamo kako će u budućnosti taj vrtić funkcionirati. Naime, umjesto dosadašnje dvije trebat ćemo pet odgojiteljica i prateće osoblje, ukupno će to vjerojatno biti desetak uposlenih koji će, sukladno zakonu, plaću dobivati iz našeg proračuna. No, kako ćemo to učiniti, ako zaista enormne troškove imamo za čišćenje snijega? Troškove koje sredine van Gorskog kotara i sličnih područja nemaju. Kad se prije pričalo o tome da Goranima snijeg »pojede« veliki dio proračuna, odnosno da novac »bacaju u snijeg« nisam to shvaćao toliko ozbiljno kao sada kad obavljam posao načelnika. Zato ističem da se nadam pomoći jer u suprotnom zaista normalno funkcioniranje goranskih lokalnih samouprava dolazi u pitanje, kaže Bregovac.


Platiti ljude


– Većinu poslova obavili su radnici našeg lokalnog KTD-a »Fužine« te uposlenici dviju naših kooperanta, jednog iz Liča i jednog iz Vrata, ističe Bregovac govoreći o borbi sa snježnim nanosima. Ukupno su radila četiri stroja, a pomogla je jednog dana i »Drvenjača«, kao i vlasnici strojeva nekih drugih poduzeća. Ma, strojeva je bilo dovoljno, ali treba platiti ljude i njihov rad. Hvala svima koji su nam pomogli, primjerice poduzeću INA koje nam je jednog dana pomoglo donacijom 500 litara goriva. Također, jako nam je puno pomogla Primorsko-goranska županija. Najprije me prvog dana jakih oborina zvao predstojnik županovog Ureda Goran Petrc, a nakon toga stalno su s nama kontaktirali predstavnici Stožera za civilnu zaštitu.



Kao načelnik Fužina, ali i čelnik Hrvatskih laburista – stranke rada, Bregovac je uvjeren da Gorskom kotaru daleko više nego dosad moraju pomagati državna poduzeća koja na goranskom području debelo zarađuju, a vraćaju malo ili ništa.– Sva državna poduzeća čiji naziv počinje velikim H morala bi puno više ostavljati Goranima. Kad bismo imali više od zarade koju ovdje ostvaruju Hrvatske šume, Hrvatske vode i Hrvatske ceste, ne bi nam bila potrebna pomoć države u ovakvim situacijama kakvu smo doživjeli tijekom veljače. Jednostavno, centralizacija je presnažna i samo zbog toga je Gorski kotar, umjesto da bude jako bogat, vrlo siromašan, smatra Bregovac.


Ne Bandić, već Stožer


Za direktne akcije na terenu zaslužan je Marko Boras Mandić koji je organizirao dolazak tridesetak ljudi na čišćenje snijegom pokrivenog krovišta poduzeća Alu-ben, a posebno bih htio istaknuti činjenicu da smo preko Državnog ureda za zaštitu i spašavanje došli do freze iz Zagreba koja je u Fužine došla ne zahvaljujući gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, kako neki to posljednjih dana tvrde, već zahvaljujući tome što je pomoć zatražio Stožer CZ PGŽ, a Državni ured za zaštitu i spašavanje je, sukladno svojim ingerencijama, iz Zagreba kojem u tom trenutku taj stroj nije trebao, uputio frezu u Gorski kotar. Ta freza potom je čistila ne samo Delnice, već i Mrkopaj i Fužine, rekao je Bregovac po čijem se mišljenju doprinos Primorsko-goranske županije u borbi protiv snijega neopravdano minorizira.