Sastanak

Nejedinstvo opet u prvom planu: Koordinacija goranskih načelnika u krnjem sastavu

Marinko Krmpotić

Pozivu na redovnu sjednicu jučer se nisu odazvali načelnici šest općina (Brod Moravice, Fužine, Lokve, Mrkopalj, Ravna Gora i Skrad), što je iznenadilo trojicu gradonačelnika (Čabar, Delnice, Vrbovsko)



VRBOVSKO Sastanak Koordinacije goranskih čelnika, održan jučer u Vrbovskom, bio je sastanak goranskih gradonačelnika. Naime, pozivu na redovnu sjenicu ovog tijela namjerno se jučer nisu odazvali načelnici šest goranskih općina (Brod Moravice, Fužine, Lokve, Mrkopalj, Ravna Gora i Skrad), što je neugodno iznenadilo trojicu gradonačelnika (Čabar, Delnice, Vrbovsko), posebno stoga jer nikakve posebne najave ni obrazloženja bojkota nije bilo. Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, koji trenutačno obavlja šestomjesečnu funkciju predsjednika Koordinacije, istaknuo je da ne zna o čemu je riječ i nisu mu poznati razlozi nedolaska kolega iz šest goranskih općina.


– Moram priznati da me je taj postupak iznenadio jer na prethodnim sjednicama nisam uočio najave bilo kakvog nezadovoljstva. No, što je, tu je. Nadam se da će se oni oglasiti i pojasniti svoj istup, a nas trojica, čije lokalne samouprave pokrivaju oko 80 posto područja Gorskog kotara, nastavit ćemo dalje raditi i surađivati u interesu Gorskog kotara. Ja bih iskreno volio da Gorski kotar funkcionira kao zajednička cjelina, ali ako to nije moguće, onda ćemo raditi svatko za sebe i interese svoje lokalne samouprave.


Žao mi je što se sve ovo događa jer smatram da sadašnja Vlada RH ima puno pozitivniji odnos prema Gorskom kotaru i to bi trebalo cijeniti te pokazati zajedništvo – rekao je Mufić, a gradonačelnik Delnica Ivica Knežević izrazio je žaljenje i čuđenje ovim postupkom svojih kolega, posebno činjenicom da ih o svemu nisu obavijestili, niti o bilo kom problemu razgovarali.





Zašto šestero načelnika goranskih općina nije došlo na sastanak Koordinacije, možda će biti jasno idućih dana. No, politika najvjerojatnije nije motiv jer pripadaju različitim opcijama. Troje načelnika članovi su HDZ-a – Dragutin Crnković u Brod Moravicama, Damir Grgurić u Skradu i Mišel Šćuka u Ravnoj Gori. Toni Štimac (SDP) je načelnik Lokava, Josip Brozović (Unija Kvarnera) čelnik je Mrkoplja, a u Fužinama je načelnik nezavisni David Bregovac, inače predsjednik Hrvatskih laburista – stranke rada na državnoj razini.



Master plan


Da će rad u ovakvim uvjetima biti otežan, bilo je uočljivo već kod prve točke dnevnog reda vezane uz informacije o tijeku aktivnosti donošenja Master plana razvoja turizma Gorskog kotara. Naime, na prethodnoj sjednici Koordinacije jednoglasno je prihvaćeno da ugledni Horvat consulting izradi Master plan razvoja turizma, a idući je korak, pojasnio je delnički gradonačelnik Knežević, osiguranje financijske konstrukcije za realizaciju tog Master plana.


– Riječ je o 620.000 kuna, koliko bi izrada tog projekta koštala. 200.000 kuna osigurat će Ministarstvo turizma, 100.000 kuna morale bi osigurati goranske lokalne samouprave, a preostalih oko 300.000 kuna Hvatska turistička zajednica i Primorsko-goranska županija. Svaka goranska općina i grad trebali bi u tu svrhu izdvojiti iduće godine oko 11.000 kuna, a u projekt bi se krenulo nakon što bi u Ministarstvu turizma svi potpisali ugovore o tome – rekao je Knežević, nakon čijeg istupa se logično postavilo pitanje na koje nije bilo sada moguće odgovoriti, a to je slažu li se s idejom izdvajanja 11.000 kuna goranske općine te jesu li voljne potpisati ugovor.


Budući da to nije bilo moguće odrediti, zaključeno je da će se o terminu potpisivanja ugovora obavijestiti svi, a tad će biti jasno i tko hoće, a tko neće prihvatiti sudjelovanje u izradi Master plana razvoja turizma! Naravno, to dodatno komplicira stvar jer svaki odustanak znači i rast izdvajanja za one koji ostaju u projektu. No, otom, potom…


Slične nedoumice, iako ne tako financijski određene, bile su vezane i uz točku dnevnog reda o usuglašavanju termina dolaska predstavnika Ministarstva regionalnog razvoja u Gorski kotar i njihovog upoznavanja s najvažnijim projektima lokalnih zajednica Gorskog kotara. Cilj je, istaknuo je predsjednik Koordinacije Dražen Mufić, predstavnicima Ministarstva iznijeti najjače projekte i pokazati lokacije gdje će biti realizirani.



factbox


Od goranskih načelnika koji nisu došli jučer smo kontaktirali načelnika Mrkoplja Josipa Brozovića koji nam je iznio svoj stav i pojasnio »bojkot« šestorice.


– Na sastanku održanom u Lokvama dogovorili smo se da nećemo nazočiti koordinaciji u Vrbovskom! Izravan povod po meni bilo je organiziranje »rođendana« Gorskog kotara u režiji gospodina Kneževića. Bez ikakvih konzultacija s bilo kojim načelnikom ili gradonačelnikom! Uz zaista dužno poštovanje, to je, blago rečeno, podcjenjivanje kolega i njihovog biračkog tijela. Niti je g. Knežević Gorski kotar, niti su to Delnice! Gorski kotar, to smo svi mi, uključujući i »mjesne odbore«, kako g. Mufić naziva ostale goranske općine! Ne možemo s jedne strane pozivati na zajedništvo i plakati nad sudbinom goranskoga kraja, a istovremeno podcjenjivati (da ne kažem nešto teže) ostale sredine i njihove ljude. Ja sam itekako svjestan svojih slabosti i nesavršenosti i nosim se s njima kako najbolje znam.


Isto tako vidim i slabosti drugih, ali nikad, baš nikad, nije mi palo na pamet nekoga podcijeniti, za razliku od nekih kojima svaka rečenica počima sa »ja«. U svakom slučaju, moje je skromno mišljenje da su glavni partibrejkeri gospoda Knežević i Mufić. Vjerujem da ćemo riješiti ove šumove u vezi i da će Koordinacija nastaviti s radom – rekao je Brozović.



Dogovor datuma


– Danas smo se trebali dogovoriti kada i gdje će to biti realizirano, a pošto smo ovdje samo nas trojica, predlažem da mi za svoje sredine dogovorimo datum s Ministarstvom te o datumu obavijestimo i ostale – rekao je Mufić, a gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel naglasio je da svakako od Ministarstva regionalnog razvoja treba tražiti da se složi operativni program za EU fondove kako bi se mogli kandidirati bez opterećenja koje im nosi nerealna indeksacija.


Najlakše je zaključak bilo donijeti pri raspravi o zajedničkom stavu oko aktivnosti na izradi Programa razvoja brdsko-planinskih područja, zasebnog dokumenta koji će biti najbitniji dio novog Zakona o brdsko-planinskom području. Naime, sva tri goranska gradonačelnika dio su radne skupine za izradu tog zakona pa očekuju da će uskoro biti održan sastanak te skupine na kojem će se raspravljati i o tom Programu koji je iznimno bitan i koji mora biti takav da, kako je naglasio delnički gradonačelnik Knežević, zakon ne bude »tek kozmetika«, već da zaista pomogne Gorskom kotaru.